Zhang (Han)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zhang
Han Hanedanı İmparatoru
Hüküm süresiMS 75-88
Önce gelenMing
Sonra gelenHe
DoğumMS 56
Ölüm9 Nisan MS 88
HanedanHan Hanedanı

Zhang (Çince: 漢章帝; pinyin: Hàn Zhāng Dì; 15 Haziran MS 28-5 Eylül MS 75), Çin'in Doğu Han Hanedanı'nın üçüncü imparatorudur. Saltanatı MS 75'ten MS 88 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

İmparator Zhang, çalışkan ve gayretli bir imparatordu. Vergileri azalttı ve devletin tüm işleriyle yakından ilgilendi. Zhang ayrıca hükûmet harcamalarını azalttı ve Konfüçyüsçülüğü destekledi. Sonuç olarak, Han toplumu bu dönemde zenginleşti ve kültürü gelişti. Babası İmparator Ming ile birlikte, İmparator Zhang'ın saltanatı çok övüldü ve Doğu Han döneminin altın çağı olarak kabul edildi ve saltanatları toplu olarak Ming ve Zhang Hükümdarlığı olarak bilinir.

Saltanatı sırasında, General Ban Chao liderliğindeki Çin birlikleri, şimdi toplu olarak İpek Yolu olarak bilinen ticaret yollarına egemen olmaya çalışan Hiung-nuların peşindeyken uzak batıya ilerledi.

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Zürcher, Erik. 1972. The Buddhist Conquest of China: The Spread and Adaptation of Buddhism in Early Medieval China. Reprint, with additions and corrections. 2 vols. Sinica Leidensia. Leiden: E.J. Brill. First edition, 1959 (see in particular p. 22).
Zhang (Han)
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Ming
Çin imparatoru
MS 75 – 88
Sonra gelen:
He