Zeytindağı (tepe)

Koordinatlar: 31°47′00″K 35°15′03″D / 31.78333°K 35.25083°D / 31.78333; 35.25083
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zeytindağı
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik826 m
Coğrafya
KonumIsrail
Kudüs yakınında Zeytindağı ve Scopus Dağı yamaçlarında Avustralya süvari birliklerinin kampı (1918)

Zeytindağı (İbraniceהַר הַזֵּיתִים; Arapçaجبل الزيتون, الطور Jabal al-Zaytun, Al-Tur), Kudüs'ün doğusunda yer alan ve Eski Ahit'te, Yeni Ahit'te ve çağdaş edebiyatta bahsi geçen bir tepedir. Tepede bazıları ünlü kişilere ait 150.000 kadar mezar bulunmaktadır. 809 metre rakıma sahip olan Zeytindağı, Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam dinlerinde önemli bir yerdir.

Yahudilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Kıyamet gününde, Musevi metinlerinde müjdelenen, Yahudi milletinin kurtarıcısı Mesih'in Zeytin Dağı üzerinden Kudüs'e geleceği aktarılır. Bu nedenle dağın yamaçları Zekeriya ve Abşalom mezarları yanında yaklaşık sayıları 150.000'i bulan musevi mezarları ile doludur.

Hristiyanlık[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni Ahit'te, İsa Mesih'in dua etmek için sık sık gitmekte olduğunu belirttiği, zeytin ağaçlarının olduğu dağ.

Luka 22 - 39  "İsa dışarı çıktı, her zamanki gibi Zeytin Dağı’na gitti. Öğrenciler de O’nun ardından gittiler. 40 Oraya varınca İsa onlara, “Dua edin ki ayartılmayasınız” dedi. 41-42 Onlardan bir taş atımı kadar uzaklaştı ve diz çökerek şöyle dua etti: “Baba, senin isteğine uygunsa, bu kâseyi benden uzaklaştır. Yine de benim değil, senin istediğin olsun.” 43 Gökten bir melek İsa’ya görünerek O’nu güçlendirdi. 44 Derin bir acı içinde olan İsa daha hararetle dua etti. Teri, toprağa düşen kan damlalarını andırıyordu. 45 İsa duadan kalkıp öğrencilerin yanına dönünce onları üzüntüden uyumuş buldu. 46 Onlara, “Niçin uyuyorsunuz?” dedi. “Kalkıp dua edin ki ayartılmayasınız."

İslam[değiştir | kaynağı değiştir]

Kidron Vadisinde (İbranice: ‏נחל קדרון‎, Naḥal Qidron; Arapça: ‏وادي الجز‎, Wadi al-Joz), İslam inanışına göre Arapça: ‏ الحرم الشريف‎, al-ḥaram aš-šarīf) ile Zeytindağı arasında kurulacak Sırât köprüsüdür.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]