Zefiros

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Zephyros sayfasından yönlendirildi)
Pompeii'deki antik bir freskde Zephyrus
Yunan mitolojisindeki batı rüzgarı tanrısı Zephyrus ve tanrıça Chloris, William-Adolphe Bouguereau'nun yağlıboya tablosu, 1875
Zephyr ve Flora, Antonio Corradini, Victoria ve Albert Müzesi, yak. 1720
Zephyrus ve Sümbül; Tarquinia'dan Attika kırmızı figürlü fincan, y. MÖ 480, Boston Güzel Sanatlar Müzesi, Boston

Zephyrus (Gk. GrekçeΖέφυρος [GrekçeZéphyros], Latince Favonius), İngilizcede bazen Zephyr olarak kısaltılan, Yunan mitolojisindeki batı rüzgarı tanrısı veya kıtasal tropik hava kütlesi'dir (cT). Rüzgarların en yumuşağı Zephyrus'a baharın habercisi ve meyve veren rüzgar denir. Zephyrus'un Trakya'da bir mağarada yaşadığı düşünülürdü.

Zephyrus'un farklı hikâyelerde birkaç karısı olduğu bildirilmiştir. Gökkuşağı tanrıçası İris'in kocası olduğu söylenirdi. Tanrıça Chloris'i kaçırdı ve ona çiçeklerin krallığını verdi. Chloris ile birlikteliğinden olan Karpos'un ('meyve') babasıdır. Kardeşi Boreas ile Chloris'in aşkı için yarıştığı ve sonunda onun bağlılığını kazandığı söylenir. Ayrıca, başka bir kız kardeş ve sevgili olan Harpia Podarge (Celaeno da denir) ile Zephyrus'un Aşil'in atları olan Balius ve Xanthus'un babası olduğu da söylenirdi.

Aşk tanrısı Eros ve Psyche'in (Ruh) hikâyesinde Zephyrus, Psyche'yi meskenine taşıyarak Eros'a (veya Aşk tanrısına) hizmet etmiştir.

Zephyrus'un ayrıca Apollo'nun birçok erkek sevgilisinden biri olan Sümbülü kıskançlıktan öldürdüğü iddia edildi. Sümbül Apollo tarafından atılan bir disk ile öldürüldü. Bazı kaynaklara göre ölümünün kaza olduğu söylense de, diğerleri gerçek suçlunun diski rotasından çıkaran Zephyrus olduğunu söyledi.

Zephyrus'un Romalı muadili, bitkiler ve çiçekler üzerinde hakimi Favonius (“kayıran”) idi. Romalı şair Horatius şöyle yazar:[1]


quid fles, Asterie, quem tibi candidi
primo restituent vere Favonii?

Neden ağlıyorsun Asterie?
parlak batı rüzgarlarının estiği adam için
baharın başında size geri dönecek mi?

Zephyrus,Astraios ile şafak tanrıçası Eos'un oğludur. Harpialardan Podarge ile birleşerek, Akhilleus'un arabasının ölümsüz atları Ksanthos ve Balios'u meydana getirir. Daha sonraları ise baharı müjdeleyen güzel kokulu rüzgâr kimliğini kazanır.

Kaynakça-1[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Azra Erhat - Mitoloji Sözlüğü
  • Bedrettin Cömert - Mitoloji ve İkonografi

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça-2[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Horace, Odes 3.7.