Zafere Kaçış (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zafere Kaçış
Escape to Victory
Escape To Victory film posteri
YönetmenJohn Huston
YapımcıMario Kassar
Gordon McLendon
Andrew G. Vajna
SenaristJeff Maguire
Djordje Milicevic
Yabo Yablonsky
OyuncularSylvester Stallone
Michael Caine
Max von Sydow
Pelé
Osvaldo Ardiles
Bobby Moore
MüzikBill Conti
DağıtıcıParamount Pictures (theatrical release)
Warner Bros. (DVD
CinsiSinema filmi
TürüAksiyon/Dram/Savaş/Spor
RenkRenkli
Yapım yılı1981
Çıkış tarih(ler)i30 Temmuz 1981
Süre110 dk.
ÜlkeABD
Dilİngilizce

Escape to Victory (Zafere Kaçış), yönetmenliğini John Huston'ın yaptığı, oyuncu kadrosunda Sylvester Stallone, Michael Caine ve Max von Sydow'un yanı sıra Pelé, Bobby Moore ve Osvaldo Ardiles gibi Dünya Kupası kazanan futbolcular da yer almıştır.

Sonraki metin film hakkında spoiler içermektedir.

Filmde II. Dünya Savaşı sırasında esir düşen bir grup müttefik askerin işgal kuvvetlerinin ellerinden kaçma planları konu edilmiştir. Nazi subaylarının propaganda amaçlı düzenledikleri bir futbol maçını müttefikler her türlü olumsuzluklara rağmen bir mucize yaratarak Alman millî takımına karşı maçı kazanmıştır.

Maçın devre arasındaki kaçma fırsatına rağmen askerlerin var olma içgüdüsüyle karşılaşmanın ikinci yarısına çıkması ve ortaya koydukları müthiş mücadele sonunda Alman seyircilerin bile sahaya inip müttefikleri omuzlara alıp stadyumda kaçırmaları, filmin en dokunaklı final sahnesidir.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Alman savaş esiri kampının komutanı olan Binbaşı Karl von Steiner'ın teklifiyle, bir zamanlar West Ham United takımında oynayan profesyonel bir futbolcu olan İngiliz Kaptan John Colby (Michael Caine) tarafından yönetilen ve Müttefik savaş esirlerinden oluşan bir ekip, Nazi Almanyası milli takımına karşı bir gösteri maçı oynamayı kabul eder, ancak kendilerini bir Alman propagandasının içinde bulurlar.

Colby, takımın kaptanı ve esasen teknik direktörüdür ve bu nedenle oyuncu kadrosunu kendisi seçer. Başka bir savaş esiri olan Robert Hatch (Sylvester Stallone), Kanada Ordusu'nda görev yapan bir Amerikalıdır ve başlangıçta kadroya seçilmez, ancak sonunda pek isteksiz olan Colby'yi en azından antrenör olarak takıma katılmasına izin vermesi için uğraşır, çünkü Hatch'in yaklaşan kaçış girişimini kolaylaştırmak için ekiple birlikte olması gerekmektedir.

Colby'nin üstleri defalarca Colby'yi maçı bir kaçış girişimi için bir fırsat olarak kullanmaya ikna etmeye çalışırlar, ancak Colby sürekli olarak reddeder, böyle bir girişimin yalnızca oyuncularının öldürülmesine neden olacağından korkar. Bu arada, Hatch kaçış girişiminin planlarını yapar ve Colby'nin üstleri, karşılığında Paris'e gitmeyi kabul ederse, Fransız Direnişi ile temasa geçerse ve onları futbol takımının kaçmasına yardım etmeye ikna etmeye çalışırsa, ona yardım etmeyi kabul eder.

Hatch, esir kampından kaçmayı, Paris'e seyahat etmeyi ve Direniş'i bulmayı başarır; İlk başta, Direniş, futbol takımının kaçmasına yardım etme planının çok riskli olduğuna karar verir, ama maçın Colombes Stadyumu'nda olacağını anladıklarında, Paris kanalizasyon sisteminden oyuncuların soyunma odasındaki duşlara bir tünel kazarak kaçışı planlarlar. Hatch'i, esir kampındaki önde gelen İngiliz subaylara bilgi iletebilmesi için kendisini tekrar yakalanmasına izin vermeye ikna ederler.

Hatch gerçekten de yeniden yakalanır ve hücre hapsine alınır. Bu nedenle, mahkumlar amaçlanan kaçışın gerçekten yeraltından planlanıp planlanmadığını bilmezler, bu yüzden Colby Almanlara Hatch'e takımda ihtiyacı olduğunu çünkü Hatch'in yedek kaleci olduğunu ve asıl kalecisinin kolunu kırdığını söyler. Colby aslında mevcut kalecinin kolunu kırmak zorunda kalır çünkü Almanlar Hatch'i takıma almayı kabul etmeden önce sakatlığının kanıtını isterler.

Sonunda, savaş esirleri Alman kampından sadece maçı oynamak için ayrılırlar; maçın ardından tekrar hapse atılacaklardır. Oyun sırasında, bir general de dahil olmak üzere SS ve Wehrmacht subayları tribünlerde otururken, ağır silahlı jandarmalar ve çoban köpekleri olan Waffen SS, Fransız seyirciyi ayakta sahadan uzak tutmaktadır. Direniş tünelcileri, devre arasında soyunma odasındaki duşlara, Hatch'in öncülük ettiği bir kaçışla girerler. Ancak takımın geri kalanı (Russell Osman'ın liderliğinde "ama bunu kazanabiliriz" diyerek) devreyi 4-1 geride olmasına rağmen oyuna devam etmeye ikna eder.

Maç görevlilerinin Almanlara karşı aşırı önyargılı olmalarına ve Son derece sert ve haksız oynayan Almanlar, Luis Fernandez (Pele tarafından canlandırılan), Carlos Rey (Osvaldo Ardiles tarafından canlandırılan), Brady (Bobby Moore tarafından canlandırılan) ve Terry'nin harika performanslarından sonra beraberlik elde ederler.

Hatch kaleci mevkiinde oynar ve Almanların galibiyetini engellemek için çalışır. Süre sona erdiğinde penaltı vuruşundan son bir kurtarış da dahil olmak üzere mükemmel kurtarışlar yapar ve maçı 4-4 berabere skoruna ulaşır. Maçın başlarında Müttefiklerin attığı gole açıkça izin verilmemişti, bu yüzden esir takımın maçı 5-4 kazanması gerekiyordu.

Hatch beraberliği koruduktan sonra, kalabalık sahaya hücum eder ve oyuncuları içine alır. Oluşan kaosta, seyircilerden bazıları Müttefik oyuncuların kaçabilmeleri için kılık değiştirmelerine yardım eder ve hepsi özgürlüğe açılan kapılardan fırlarlar.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Geliştirme süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin konusu Zoltán Fábri tarafından yönetilen ve 1962 Boston Sinema Festivali'nde eleştirmen ödülünü kazanan 1962 yapımı Macar draması Két félidő a pokolban ("Cehennemde İki Yarı") filmine dayanıyor.[1] Ayrıca film, Macaristan'da çekilmiştir.[2]

Film, Ukrayna'nın İkinci Dünya Savaşı'nda Alman birlikleri tarafından işgal edildiği sırada FC Dynamo Kyiv'in Alman askerlerini yendiği ve artık gerçekliğine şüpheyle bakılan Ölüm Maçı hikâyesinden esinlenmiştir. Efsaneye göre kazandıkları zafer sonucunda Ukraynalıların hepsi kurşuna dizilmiştir. Gerçek hikâye ise çok daha karmaşıktır. Takım, Alman takımlarına karşı bir dizi maç oynamış ve Gestapo tarafından esir kamplarına gönderilmeden hepsinden galip ayrılmıştır. Dört oyuncunun Almanlar tarafından öldürüldüğü belgelenmiştir ancak ölümleri kazandıkları maçlardan çok sonra gerçekleşmiştir.[3]

Seçilmiş oyuncular, karakterler ve kulüpleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Aktörler
Amerika Birleşik Devletleri Sylvester Stallone Yüzbaşı Robert Hatch
Birleşik Krallık Michael Caine Yüzbaşı John Colby
İsveç Max von Sydow Binbaşı Karl von Steiner
Almanya Anton Diffring Radyo anonscusu
Kanada Carole Laure Renee
Birleşik Krallık Gary Waldhorn Mueller
Fransa Benoît Ferreux Jean Paul
Birleşik Krallık Clive Merrison Sahtekâr
Birleşik Krallık Maurice Roëves Pyrie
Birleşik Krallık Michael Cochrane Farrell
Macaristan Zoltán Gera Victor
Birleşik Krallık Tim Pigott-Smith Rose
Birleşik Krallık Daniel Massey Albay Waldron
Fransa Jean-François Stévenin Claude
Futbolcular
Brezilya Pelé Onbaşı Luis Fernandez Santos, New York Cosmos emekli oldu Dünya Kupası Kazandı
Birleşik Krallık Bobby Moore Terry Brady West Ham United, Fulham FC emekli oldu Dünya Kupası Kazandı
Arjantin Osvaldo Ardiles Carlos Rey Tottenham Hotspur Dünya Kupası Kazandı
Birleşik Krallık John Wark Arthur Hayes Ipswich Town
Polonya Kazimierz Deyna Paul Wolchek Manchester City, Legia Warszawa
Danimarka Søren Lindsted Erik Ball FC Twente
Belçika Paul Van Himst Michel Fileu Anderlecht emekli oldu
Amerika Birleşik Devletleri Werner Roth Baumann (Alman takım kaptanı) New York Cosmos emekli oldu
Birleşik Krallık Mike Summerbee Sid Harmor Manchester City emekli oldu
Norveç Hallvar Thoresen Gunnar Hilsson FC Twente
Birleşik Krallık Russell Osman Doug Clure Ipswich Town
İrlanda Kevin O'Callaghan Tony Lewis Ipswich Town
Hollanda Co Prins Pieter Van Beck Ajax emekli oldu
Birleşik Krallık Laurie Sivell Schmidt (Alman kaleci) Ipswich Town
Birleşik Krallık Robin Turner Alman Oyuncu Ipswich Town
Birleşik Krallık Kevin Beattie Michael Caine'in yerine geçecek Ipswich Town
Birleşik Krallık Paul Cooper Sylvester Stallone'un yerine geçecek Ipswich Town

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Child, Ben (23 Mart 2010). "Vinnie Jones keen for David Beckham to slip into Bobby Moore's shoes for an Escape to Victory remake". The Guardian. Londra. 19 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2011. 
  2. ^ Murray, Scott. "Escape to Victory - Still the Greatest Football Movie Ever Made". thelab.bleacherreport.com. 8 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2020. 
  3. ^ Dougan, Andy (28 Haziran 2012). Dynamo: Defending the Honour of KievÜcretli abonelik gerekli. Harper Collins UK. ISBN 978-0007404780. 25 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2018. [sayfa belirt]