Zada

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Zada Han; Türk, Moğol ve Altay mitolojisinde Rüzgâr Tanrısıdır. Yada Han olarak da bilinir. Moğollar Zasa Han derler.

Özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Rüzgârlar ve fırtınalar onun emrindedir.[1] 13 rüzgârın kesiştiği yerde yaşar. Yağmur yağdırır, fırtınalar estirir. Yada Taşı'nın sahibi ve hakimidir. Rüzgârların üzerine bir ata biner gibi binip yolculuklar yapar. İstediği yere böylece bir anda ulaşır. Kahverengi bir atı vardır ver bu atın şahin kanatları bulunur. Onunla birlikte rüzgârları sürer. Moğollara göre bu Tanrı Boğa kılığına girer. Ya da Taşı; doğa olaylarını kontrol edebilen, özellikle de yağmur yağdırabilen büyülü bir taştır ve kamların kullanabilmesi için yeryüzüne Zada Han tarafından gönderilir.

Zada Taşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Yada Taşı (Zada Taşı), Türk halk inancında yağmur yağdıran büyü taşıdır. Zada Han'ın bu taşın koruyucusu olduğuna inanılır. Bu taşı eline geçiren istediği gibi yağmur ve kar yağdırılabilir, hava olaylarına tesir edilebilir. Yağmur, kar ve don getirebilir. Yumruk büyüklüğünde ve koyu renklidirler. Üzerleri damar damar çizgilidir. Soğukturlar. İçinden sesler gelir fakat içi boş değildir. Kullanıldıkça zayıflar ve gücü geçer.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

(Yad) kökünden türemiştir. Dışarı anlamı vardır. İnsanın gücünün dışındaki olayları ifade eder. Moğolca Zad mızrak demektir. Zavar ise esinti anlamı taşır. Zasa/Dasa ise eski Moğolcada cezalandırmak demektir. Mançuca Dasa kelimesi de düzeltmek manası taşır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Özel
  1. ^ "Siberian-Mythology". 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2013. 
Genel

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]