Z (askerî sembol)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Z" sembolü
"Z" sembolü
"Z" sembolü (kare içine alınmış)
"Z" sembolü (kare içine alınmış)
"V" sembolü
"V" sembolü
"O" sembolü
"O" sembolü
2022 Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Rus askeri araçlarında kullanılan sembollerden dördü

Latin alfabesindeki Z harfi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalina katılan Rus Silahlı Kuvvetleri'nin askerî araçlarına boyanmış çeşitli sembollerden biridir.[1]

Savaş yanlısı bir sembol olan "Z" harfi, Rus hükûmeti tarafından propaganda aracı olarak kullanılmaktadır. Rus siviller de bu sembolü istilaya destek işareti olarak benimsemişlerdir. Oysa Sovyet döneminde Rusya'da "Z" harfine faşist bir anlam yüklenmişti. Nitekim 1973 tarihli Sovyet yapımı bir çizgi filmde "Z" harfi Nazi muhrip gemilerinin sembolü olarak tanıtılmıştır. Batık Gemilerin Hazineleri (Сокровища затонувших кораблей) adlı filmin üç kahramanı çocuk "Neptün" adlı denizaltıyla seyahat ederken denizin dibinde batık bir muhriple karşılaşır. Çocuklardan biri muhribin üzerindeki "Z" harfinin Naziler tarafından kullanılan bir sembol olduğunu söyler.[2][3] Öte yandan grafik olarak “Z”, Rus halkının geçmişinde bulunan beş köşeli yıldız, orak-çekiç veya kırmızı bayrak gibi herhangi bir önde gelen Sovyet sembolünden ziyade Nazi Almanya'sında kullanılan gamalı haça daha yakındır.[4]

Çekya hükûmeti "Z" sembolünü gamalı haçla eşdeğer olarak sınıflandırmaktadır. Kazakistan ve Kırgızistan'da araçlarda "Z" sembolünün kullanılması yasaklanmıştır.[5][6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Here's what those mysterious white 'Z' markings on Russian military equipment may mean". Task & Purpose. 24 Şubat 2022. 9 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mart 2022. 
  2. ^ ""С канала с видео "Союзмультфильма" исчез мультик о "Нептуне" и фашистском эсминце с буквой Z"". 17 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2022. 
  3. ^ "Мультики: Сокровища затонувших кораблей". 17 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2022. 
  4. ^ "Masha Gessen - "Z is the Symbol of the New Russian Politics of Aggression"". 7 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2022. 
  5. ^ "Автомобили с буквой Z замечены в Уральске и Шымкенте" [Cars with the letter Z seen in Uralsk and Shymkent]. Tengrinews.kz [kk] (Rusça). 5 Mart 2022. 6 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2022. 
  6. ^ "Авто с наклейкой Z: водителя оштрафовали в Нур-Султане" [Car with Z sticker: driver fined in Nur-Sultan]. Tengrinews.kz [kk] (Rusça). 1 Mart 2022. 7 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2022.