ZAZ Komedi Grubu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
ZAZ Komedi Grubu
ZAZ Komedi Grubu'nu oluşturan üç yönetmen David Zucker, Jim Abrahams ve Jerry Zucker'le ilgili bir belgeselin DVD kapağı
DoğumDavid Zucker:
16 Ekim 1947 (76 yaşında)
Jim Abrahams:
10 Mayıs 1944 (79 yaşında)
Jerry Zucker:
11 Mart 1950 (74 yaşında)
Diğer ad(lar)ıZAZ
Zucker Biraderler
Zucker, Abrahams ve Zucker
Kentucky Fried Theatre

ZAZ Komedi Grubu parodi filmleri ile tanınan Amerikalı 3 yönetmen ve oyuncudan oluşmuş grup. Jim Abrahams ile David Zucker Jerry Zucker kardeşlerden oluşan bu grup Zucker, Abrahams ve Zucker (Soyadlarının baş harfleri ZAZ) veya Zucker Biraderler olarak da anılmaktadırlar. 1977'den bu yana sinemada aktif olarak çalışmaktadırlar.

Çocukluklarından beri birbirlerini tanıyan ve aynı okullara giden bu üçlü "Wisconsin-Madison Üniversitesi" ne devam ederlerken "Kentucky Fried Theater" adında bir tiyatro grubu kurmuşlardı. (Kentucky Fried Chicken'dan galat). Bu isim 1977 yılında John Landis'in yönettiği Kentucky Fried Movie filminin senaryosunu yazarlarken filmin ismine de ilham kaynağı olmuştu. 1980 yılında çıkışlarını yaptıkları ünlü Airplane! filmini bu kez hem yazıp hem de yönettiler. 1982'de televizyon için tek sezonluk ve 6 bölümlük Police Squad!'ı çektiler. 1984'te yine yazıp yönettikleri Top Secret! filmi geldi. 1986'da kendi yazmadıkları ama yönettikleri Karımı Kaçırdılar (Ruthless People) 'da Danny DeVito ve Bette Midler oynuyorlardı. 1988, 1991 ve 1994 yıllarında 3 Çıplak Silah (Naked Gun) filmi yaptılar. Bu filmler TV için yaptıkları "Police Squad!" dizisinden adapte edilmişlerdi.

Üçlü birbirinden bağımsız olarak da bazı filmlere imza attılar. Örneğin Jerry Zucker Rat Race (2001) ve bir parodi filmi olmayan 1990 yapımı Patrick Swayze'li Ghost'u yönetti. Kardeşi David Zucker Scary Movie 3 (2003), Scary Movie 4'ü (2006) ve BASEketball'ı (1998) yönetti. Jim Abrahams ise Hot Shots! (1991), Hot Shots! Part Deux (1993) ve Jane Austen's Mafia!'yı (1998) yönetti.

Emmy ve BAFTA ödüllerine aday gösterilen üçlü 1980'de gerçekleştirdikleri "Airplane!" filmi için "en iyi uyarlama senaryo" dalında Amerikan yazarlar birliğinin ödülünü aldılar.

Genelde bütün bu filmlerin ortak noktası parodi ağırlıklı olmalarıydı. Daha önce çok iş yapmış bazı tür filmleri ile dalga geçiliyordu. Örneğin "Airplane!" felaket filmlerinin bir parodisiydi, "Çıplak Silah" filmleri ise polisiye ve ajan filmleriyle dalga geçiyordu. ZAZ Komedi Grubu'nun filmlerinde öne çıkan oyunculardan bazıları Leslie Nielsen, Lloyd Bridges, Robert Stack, Rowan Atkinson, Charlie Sheen ve Anna Faris'dir.

ZAZ grubunun İngiltere'deki karşılığı 1969'dan beri faal olan Monty Python grubudur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]