Yuvan Kastrioti

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Con veya Yuvan Kastrioti (ArnavutçaGjon Kastrioti, 1375/80 - 1437[1]), Arnavut soylu Kastrioti Hanedanı'nın üyesi ve Arnavut lideri İskender Bey'in babası. Rodon Burnu ile Debre arasındaki bölgeyi yönetmiştir ve emrinde 2.000 atlı bir orduya sahipti. 1402 Ankara Muharebesi'nde Sultan I. Bayezid, Vılkoğlu Brankoviç ve Stefan Lazareviç ile birlikte Timur'a karşı savaşmıştır.

Kastriot ailesinin genealojisi (Du Cange 1680, Historia Byzantina duplici commentario)

Kastriot ailesinin kökeni Makedonya bölgesine dayanmıştır ve bugün Arnavutluk, Yunanistan ve Kuzey Makedonya'nın parçalarını kapsayan bir coğrafi bölge olan Epir'i hükmetmiştir. Frang Bardhi'ye göre aile, adını o zamanlar ailenin belirli bir süre dayandığı Bizans İmparatorluğu'ndaki Kastriot yerleşiminden almıştır.[2] Osmanlı sınırındaki soylular arasında yaygın olduğu gibi, iki oğlu Osmanlı Devleti için savaşmak üzere Osmanlı sarayına götürüldü. Bu şekilde oğulları aracılığıyla şantaj yapılan Yuvan Kastrioti, Osmanlılara sadık kalacaktı.

1430'da Yuvan Kastrioti, bugün Arnavutluk'ta bulunan Kroya şehrinde Osmanlı İmparatorluğu'na karşı başarısız bir ayaklanma başlattı. Aynı yıl, Hilandarlı Sırp Ortodoks keşiş Atanasiye ile bir anlaşma yaptıktan sonra Osmanlıların Kastriot topraklarını fethetmesi durumunda ailesinin sürgün edilmesini sağladı. Geçici olarak (dört Kastriot kardeşin ölümüne kadar[3]) manastırın yakınındaki Aziz Corc mezarlığı verildi ve burada daha sonra oğlu Repoş ile birlikte gömüldü. Bina bugün Arbanaški pirg olarak biliniyor.[4]

Aşağı Polog'dan (günümüzdeki Kalkandelen) gelen Voysava Tripalda[5] ile evlendi ve onunla dört oğlu ve beş kızı olmak üzere dokuz çocuğu oldu. Oğulların isimleri Stanişa, Repoş, Kostandin ve Gjergj (İskender Bey) idi. Yuvan Kastrioti'nin en büyük kızı, Mamitsa olarak da adlandırılan Maria Kastrioti, Zeta Prensliği'nin efendisi Stefan Tsırnoyeviç ile evlendi.

1437 yılındaki (2 veya 4 Mayıs)[1] ölümü, pahişah II. Murad'ın orta Arnavutluk'taki bölgeyi hızla işgal etmesine neden oldu. Yuvan (Con) Kastrioti, aynı zamanda İskender Bey'in oğlu olan II. Con Kastrioti torununun adıydı.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b History of the Albanian people 2002 edition from the Arnavutluk Bilimler Akademisi Tome I, page 335 [1] 1 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Franciscus Blanchus. Dictionarium Latino-epiroticum. Rome, Typis Sac. Congr. De Propag. Fide. 1635, p. 197. Available at http://books.google.gr/books?id=Y2ETAAAAQAAJ&pg=PA151&lpg=PA151&dq=Dictionarium+Latino+Epiroticum&source=bl&ots=KYH9Lqil6n&sig=quoKhezJSiiIC9uGydcqvloZPPQ&hl=el&ei=oqJiS-ryEsWC_Qa9nuzvAw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5&ved=0CBwQ6AEwBA#v=onepage&q=&f=false 10 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ rad. M. Grujić: loc. cit.
  4. ^ Cif. Rad. M. Grujić: or. sit., str. 81—82.
  5. ^ Jov. Radonić: or. cit., str. 1—2.