Yusuf Hayaloğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yusuf Hayaloğlu
Genel bilgiler
Doğum adıYusuf Hayaloğlu
UnvanıHayaloğlu Gibi
Doğum15 Aralık 1953(1953-12-15)
Ovacık, Tunceli, Türkiye
Ölüm3 Mart 2009 (55 yaşında)
Zeytinlik, Bakırköy, İstanbul, Türkiye
TarzlarTürk Halk Müziği
MesleklerŞair · Söz yazarı · Ressam · Yazar
ÇalgılarBağlama
Etkin yıllar1984-2009
Müzik şirketiİdobay Müzik · Bay Müzik · İber Müzik
İlişkili hareketlerAhmet Kaya · Edip Akbayram · Sezen Aksu · Zülfü Livaneli · Arif Sağ · Musa Eroğlu · İbrahim Tatlıses · Fatih Kısaparmak · Hilmi Şahballı · Uğur Işılak · Nuray Hafiftaş · Yıldız Tilbe · Yılmaz Güney · Selda Bağcan · Kardeş Türküler · Feryal Öney · Aşık Mahzuni Şerif · Kaya Kuzucu · Aşık Sefai · Ozan Arif · Neşet Ertaş · İsmail Türüt · Azer Bülbül · Müslüm Gürses · Mustafa Yıldızdoğan  · Ferhat Tunç · Mahsun Kırmızıgül · Onur Akın · Ahmet Şafak · Osman Öztunç · Seda Sayan · Kıvırcık Ali
Resmî sitewww.yusufhayaloglu.com.tr/

Yusuf Hayaloğlu (15 Aralık[1] 1953, Ovacık, Tunceli - 3 Mart 2009, Zeytinlik, Bakırköy, İstanbul), Zaza[2] asıllı Türk şair, söz yazarı ve ressam.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

1953 yılında Zaza bir ailenin çocuğu olarak Ovacık, Tunceli'de dünyaya geldi. Parasız yatılı sınavlarında Türkiye ikincisi olmasının ardından bir süre Haydarpaşa Lisesi'nde yatılı olarak okudu. Bir kısmı Elazığ’da geçen lise eğitiminden sonra İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde resim eğitimine başladı. Resim eğitimi alırken bir yandan da Cağaloğlu matbaalarının grafik işleri ve bijuteri atölyeleri için takı ve aksesuar modelleri yapıyordu. 1972 yılında üniversite eğitimine ara vererek evlendi. Askerliğini Bornova, Burdur ve Konya 2. Ordu Karargâhı'nda ressam olarak yapmasının ardından Elazığ’da ulusal bir gazetede muhabirlik işine girdi. Bir süre bu işle uğraştıktan sonra İstanbul’a geri döndü. Burada Yılmaz Güney ile tanıştı ve Güney Filmcilik’te çalışmaya başladı. Üç yıl boyunca firma adına senaryo, öykü, roman, afiş, poster ve kartpostal hazırlanmasında görev aldı. Güney Dergisiyle yolculuğu sürerken başlayan 12 Eylül Darbesi sürecinde, diğer birçok vatandaş gibi Nizamiye kapılarından geçti. Çıktığında ise Cağaloğlu'nda açtığı atölyesinde matbaa ve yayınevlerine resim-grafik işleri yapmaya devam etti.

Kız kardeşi Gülten'in 1986 yılında Ahmet Kaya ile evlenmesi hayatında yeni bir dönüm noktası oldu. Ahmet Kaya'nın; onun yıllardır yazıp çizdiği ve bir kenara koyduğu şiirlerle tanışması ile birlikte, aralarında 13 yıl boyunca sürecek olan üretim ortaklığı başladı. Bu ortaklık boyunca “Yorgun Demokrat”, “Adı Bahtiyar”, “Ayrılık Hediyesi”, “Hani Benim Gençliğim”, “Başım Belada” gibi pek çok esere imza atarak döneme damga vurdular. Hayaloğlu ayrıca “Dağlarda Kar Olsaydım”, “Nankör Kedi”, “Sen Ağlama Yar” gibi şarkılar besteleyip Ferhat Tunç, Fatih Kısaparmak, İbrahim Tatlıses ve Müslüm Gürses de dahil olmak üzere pek çok sanatçı ile birlikte çalıştı. 1999 yılında, Ahmet Kaya için yazdığı “Giderim” parçası yılın şarkısı oldu.

Ahmet Kaya'nın Türkiye'den ayrıldığı yıl Ah Ulan Rıza isimli ilk albümünü çıkardı. 2002'de Gözleri İntihar Mavi isimli ilk şiir kitabını yayımladı. Kitabı 48. baskıya ulaşarak bir rekora imza attı. Ağabeyinin, Ahmet Kaya'nın ve annesinin üst üste gelen ölümleri ile sıhhatini büyük ölçüde kaybetti. Bütün bunlara rağmen yeni eserler yaratmaya devam etti.

İkinci albümü Bir Acayip Adam'ın da ilki gibi satış rekorları kırmasıyla bu kez Flash TV, Kanal 7, Kral TV ve Cem TV'de programlar yapmaya başladı. Bir yandan da yurt içinde ve yurt dışında çeşitli konser ve dinletilerle şiirlerini halka ulaştırdı, ödüller aldı.

Akciğer kanserine yakalanan 56 yaşındaki Hayaloğlu; 3 Mart 2009 günü sabaha karşı, tedavi gördüğü Zeytinlik, Bakırköy’deki Acıbadem Hastanesi'nde 56 yaşında öldü. Cenazesi, Küçükarmutlu Cemevi ve Yeniköy Camisi'nde düzenlenen iki törenin ardından Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Mine Hayaloğlu ile evli olan Yusuf Hayaloğlu; Deniz, Hazan ve Can adında üç çocuk babasıydı. Ölümü üzerine ailesi tarafından derlenmiş olan Dur... Ağlama Gözlerim(2010), Gözleri İntihar Mavi(2002) ve Yüzüm Gece Yarısı(2020) adlı şiir kitapları Hayaloğlu'nun anısına farklı yıllarda yayımlandı.

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

Şiir albümleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "İyiki Doğdun Hayalinoğlu". officialyusufhayaloglu. 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2015.