Yusuf bin Ahmed el-Useymim

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Yusuf Bin Ahmed El Useymim sayfasından yönlendirildi)
Yusuf bin Ahmed el-Useymim
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri
Görev süresi
1 Kasım 2016 - 17 Kasım 2021
Yerine geldiği İyad bin Emin Medeni
Yerine gelen Hüseyin İbrahim Taha
Kişisel bilgiler
Milliyeti Suudi
Bitirdiği okul Saud Üniversitesi
Ohio Üniversitesi
Washington Üniversitesi
Dini İslam

Yusuf bin Ahmed el-Useymin, (Arapça: يوسف بن أحمد العثيمين) Suudi siyasetçi ve diplomat. 2016-2021 yılları arasında İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri olarak görev aldı.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

El Useymim, Riyad'daki Saud Üniversitesi'nden sosyal bilgiler alanında lisans derecesine (1977), Ohio Üniversitesi'nden siyaset sosyolojisi alanında yüksek lisans derecesine (1982) ve Washington Üniversitesi'nden (1986) siyasal sosyoloji alanında doktora derecesine sahiptir.

Faaliyetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kasım 2016'da İyad bin Emin Medeni'nin sağlık sorunları nedenleriyle istifa etmesinin ardından İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreterliğine getirildi ve bu görevini 17 Kasım 2021'ye kadar sürdürdü ve görevi Çadlı Hüseyin İbrahim Taha'ya devretti. Mart 2018'de Al-Othaimeen, göç krizini ve Rohingyaların durumunu tartışmak için Papa ile bir araya geldi. 25 Şubat 2019'da İİT Dışişleri Bakanları Konseyi'nin 1992 Hocalı Katliamı'nda Azerbaycanlı sivillere karşı işlenen eylemleri savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım olarak gördüğünü söyledi.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Hocalı katliamı (İngilizce)". 25 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi.