Yurtsever Birlik Hareketi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yurtsever Birlik Hareketi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 1989-2004 yılları arasında etkin olan bir siyasi harekettir.

Yurtsever Birlik Partisi
KısaltmaYBH
KurucuAlpay Durduran, Rasıh Keskiner
Kuruluş tarihi1989
Kapanış tarihi2004
BölünmeBirleşik Kıbrıs Partisi
ÖnceliToplumcu Kurtuluş Partisi
ArdılıYeni Kıbrıs Partisi

1989'da Toplumcu Kurtuluş Partisi'nden ihraç edilen iki milletvekili ve bir grup insan, Yeni Kıbrıs Partisi'ni kurdular. YKP mecliste 1989-1990 döneminde iki milletvekili ile (Alpay Durduran ve Rasıh Keskiner) temsil edildi. 1990 seçimleri öncesi CTP ile ortak "barış ve federal çözüm" mitingleri düzenlese de, DMP ittifakında yer almayarak tek başına seçimlere gitti. 1990 seçimlerinde YKP barajı geçemedi. 1993 erken genel seçimlerinde de YKP barajı geçemedi.

1995 cumhurbaşkanlığı seçiminde Yeni Kıbrıs Partisi, genel başkan Alpay Durduran'ı aday gösterdi. Parti bu seçimlere Beethoven'in 9. senfonisini jingle yaparak ve "Aç gözünü, çözüme bak" sloganıyla katıldı. Bu seçimde YKP oylarında bir toparlanma gözlendi. 1998'de Özker Özgür'ün Cumhuriyetçi Türk Partisi'nden ihraç edilmesi ve bir grup CTP'linin bu partiden istifa etmesiyle beraber YKP ile bu grup arasında "solda birlik" görüşmeleri başladı. Sonunda bu grup YKP'ye katıldı, YKP yeni bir tüzükle "Yurtsever Birlik Hareketi" adını aldı. YBH, 1998'de mecliste bir milletvekili ile (Özker Özgür) temsil edilse de, 1998'deki yerel ve genel seçimlerde başarılı olamadı. YBH'da genel başkanlık sistemi yoktu. Partinin genel sekreterliğini önceleri Rasıh Keskiner, sonra da eski CTP'li İzzet İzcan yürüttü.

2000 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminde YBH'nın adayı, eski TMT komutanlarından ve KTÖS eski başkanlarından Arif Hasan Tahsin oldu. Bu seçimlerde Kıbrıslılık temelindeki sloganları dikkat çekti.

2002'de yerel seçimlere katılım konusunda parti içinde çıkan tartışmalardan sonra, eski CTP'li genel sekreter İzzet İzcan'ın başını çektiği bir grup ayrılarak Birleşik Kıbrıs Partisi'ni kurdular.

YBH genel sekreteri Remzi Yektaoğlu oldu. 2004'te yapılan 8. Olağan Kurultayı'nda oy birliğiyle parti yeniden "Yeni Kıbrıs Partisi" adını aldı. Böylece YBH tarihe karıştı.

Sosyalist çizgide bir siyasi hareketti. Kıbrıslıların birliğini savunan bu geleneğin kökleri Halk-Der'e dayanmaktadır.

Seçim sonuçları[değiştir | kaynağı değiştir]

Cumhuriyet Meclisi
Seçim Oy Sandalye Sonuç
# % Sıra # ±
1993 21,590 1.2 6.
0 / 50
Yeni Yok
1998 Bilinmiyor 2.5 6.
0 / 50
0 Yok

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]