Yumaklı, Ladik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
15.38, 17 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17369990 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Yumaklı
Harita
Samsun
Samsun
Ülke Türkiye
İlSamsun
İlçeLadik
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam226
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0362
Posta kodu55750
Resmî site
[2]

Yumaklı, Samsun ilinin Ladik ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Köy Kavak ilçesinin Emirli mahallesinden göç eden insanlar tarafından kuruldu. Uzun yıllar bu topraklarda rumlarla yöre halkı beraber yaşamıştır.Düğünleri ve cenazeleri beraber yaparlarmış.Kurtuluş Savaşı yıllarında Rumların yaptıkları taşlınlık ve zulumlere dayanamayan köy halkı Rumlar'ı joplarla mahalleden uzaklaştırmışlardır. Bu sebapten ötürü köy halkına Jopçular denilirmiş.Cumhuriyetin ilanından sonra Soyadı Kanunu ile Jopçular ismi Çöpçü olarak soy isim olarak verilmiştir.Mahallenin büyük çoğunluğu çöpçü soyadını almıştır.Mahallede Yakışan, Seyrek, Varlı soyisimleride kullanılmaktadır. 1990'lı yıllardan itibaren köy nufusu tarımdaki zorluklardan ötürü ve değişen yaşam şartlarından dolayı büyük şehirlere göçler olmuştur. Bu göçün en fazla olduğu il Osmanlı Devletine Yıllarca Başkentlik yapan Bursa ilidir.Bursa Emek mahallesine yerleşmişlerdir.

Coğrafya

Samsun iline 111 km, Ladik ilçesine 80 km uzaklıktadır.Köy Amasya sınırına çok yakın olması nedeniye Karadeniz ikliminden epeyce uzak bir haldedir. %90 karasal iklim görülür.Kışları çok sert geçer. Meralarıyla ünlüdür. Çok fazla çayır ve meralar bulunduğu için mahallede hayvancılık birinci geçim kaynağıdır.

İklim

Mahallenin iklimi, Karadeniz ikliminden çok karasal iklim içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri 2010 2007 220
2000 226
1997 193

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. artık tarım ve hayvancılık oldukça azalmış gerek köy nufusunun azalması gerekse emeginin alınamaması nedenlerinden dolayı oldukça azdır. hayvancılık yapanların hemen hemen çogu mecburiyetten yapmaktadır.ticari bir amaç için yapılmamaktadır. köyun yarıdan fazlası hatta tamamına yakını emeklidir. 80li yılların yumaklı mahallesi ile 2000 li yılların mahallesi çok ama çok farlı özlemiyoruz da değil hanı

Altyapı bilgileri

Mahallede ilköğretim okulu vardır ancak 2007 yılında bakanlık kararıyla Şıhlı mahallesinde yaptırılan Bölge ilköğretim okuluna taşımalı eğitime geçilmiştir.Mahallede, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi de yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.karakol köye yaklaşık olarak 5 Km uzaklıkta bulunmaktadır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal