Yukon Nehri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Yukon Irmağı sayfasından yönlendirildi)
Yukon Nehri ve su toplama havzası
Yukon Nehri su toplama havzası

Yukon Nehri (İngilizce Yukon River, Koyukonca, Yookkene,[1] Ooghekuhno’,[2] Holikaçukça Yooqin, Değinakça, Yeqin,[1] Guçince Yuukon,[1] Hanca Tth’echù’[1] ya da Chu kòn, Yupikçe Kuigpak[1]), Kuzey Amerika'nın kuzeybatısındaki en önemli su yollarından biri olan nehirdir ve Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaleti ile Kanada'da bulunur. Britanya Kolombiyası'nın kuzeyinden doğan nehir, Kanada'da Yukon Topraklarını geçerek Alaska'ya girer ve İç Alaska'yı doğudan batıya ortadan geçerek Bering Denizi'ne dökülür. Uzunluğu 3,190 km dir.[3] Nehrin su toplama havzasının toplam alanı Teksas ya da Alberta eyaletinden % 25 daha büyüktür. Alaska'da Yukon Nehrine dökülen en büyük nehir Tanana Nehridir.

Adlandırma[değiştir | kaynağı değiştir]

Yukon adı Guçincede «büyük nehir» anlamına gelir ve aynı adlandırma Yupikçede de (Kuigpak) görülür.

Koyukonca Ooghekuhno’ adı Koyukuk Nehri için de kullanılır.[2]

Yerli halk[değiştir | kaynağı değiştir]

Alaska'da Yukon Nehri civarının yerli halkları arasında Alaska Atabasklarından Guçinler, Hanlar, Aşağı Tananalar, Koyukonlar, Holikaçuklar, Değinaklar ile Eskimolardan Yupikler bulunur.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e "UAF: Alaska Native Place Names". 19 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2012. 
  2. ^ a b "The Map of Indigeneous Peoples and Languages of Alaska". 10 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım 2012. 
  3. ^ "Yukoninfo.com". 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2012.