Yukarıkızılöz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Yukarıkızılöz, Kadışehri sayfasından yönlendirildi)
Yukarıkızılöz
Harita
Yozgat
Yozgat
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlYozgat
İlçeKadışehri
Coğrafi bölgeİç Anadolu Bölgesi
Rakım1.200 m
Nüfus
 (2000)
 • Toplam132
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0354
Posta kodu66540
Resmî site
YerelNet

Yukarıkızılöz, Yozgat ilinin Kadışehri ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Yukarı Kızılöz köyünün kuruluş tarihi 1830'lu yıllara kadar uzandığı söylenmektedir. Anadolu'nun çeşitli bölgelerinden (AĞACA BEY) sülalesi Erzincan/KEMAH, Şakirgil ailesi Sarıkaya Konurlu köyünden) gelerek değişik zamanlarda buraya yerleşmiş herhangi bir etnik isimle adlandırılmayan, çoğunlukla Oğuz Türklerinin Kayı Boyundan olan bir yapıya sahiptir. 180 yıllık bir geçmişe sahip köyde önemli bir afet, deprem, katillik gibi olay olmamıştır. I. Dünya Savaşı'nda Çanakkale, Sarıkamış, Yemen ve daha birçok cephede şehitler vermiş, vatanı için gözünü budaktan esirgememiş insanların torunlarıdır Kızılözlüler. Bugün de klasik bir Anadolu köyü olarak fakirliğin kol gezdiği ama buna rağmen mayası temiz, hırsızlığa, namussuzluğa bulaşmayan bir kültürel yapıdadır. Çok göç vermiştir. Zile ve Turhal ilçeleri en çok göç verdiği yerlerdir. Ama başta İstanbul olmak üzere daha birçok ile göç olmuştur. Nüfusu 100'ü biraz geçmektedir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Yozgat iline 130, Kadışehri ilçesine 20 km uzaklıktadır. Çevresinde; Kuzeyinde Ladik, Batısında Ovacık, Güneyinde Halıköy ve Herginni (Aşağı Kızılöz), Doğusunda Balasar (Balıkhisar), Kuzeydoğusunda Çiftlik Köyleri bulunmaktadır.

Köyün geneli engebeli ve dağlık bir arazidir. Tarıma pek elverişli değildir. Arpa ve buğday temel üretim kaynağıdır. Su kaynakları kendine yetmekte ancak sulu tarım yapacak kadar ne suyu ne de geniş düz arazisi vardır. Kuzeyinde yükselen dağların eteğinde bulunan köyün güneyine doğru Aşağı Kızılöz'e kadar bu dağ silsilesi meyilli bir şekilde uzanır. Doğu ve batı tarafları da aynı dağ silsilesinin eteklerini teşkil eder.

Bahçeleri, az da olsa her hanenin vardır. Dere boylarında kavak ve söğüt yaygındır. Batı tarafında köyün korusu vardır. Orman yoktur. Rakımı tahminim 1200 m. civarındadır.

Köydeki yer/mevki adları
Kabak Tepe, Mahsen Tepesi, Tombul Tepe, Tepe (Köyün hemen kuzey üst tarafı), Tuz taşı, Sarıtaş, Helki Saklayan Daş, Ağdaş, Karadaş, Malaşandaşı, Deve taşları, Kağnıyolu, Dinekkaya, Küllü yol, Acıkavak, Kamışlı, Palabıyığın Pınar, Kaçağıniçi, Küçükdere, Büyükdere, Bölükçalı, Saraya, Kamışlı, Çerkezinpınar, Kurtaran, Isıtmapınarı, Karabatak, Körpınar, Yayla, Yaylanın Dere, Balasarın Koru, Herginninin Koru, Hacören, Colanoğlu, Domuzçökeği, Yatak, Yatağın Dere, Tombul Tepenin dere, Kuyuklar, Dedem pınarı, Özüngedik, Özüngediğin Pınar, Özüngediğin Keh, Ümüsün tarla, Dere tarla, Bohluca, Ağçeşme, Şarlak, Derindere, Ca tarla, Arpalık, Sünter, Uçuk göl, Mezarlık, Harman, Çamlık (Şimdi çamdan eser yok. Birkaç nesil önceki köylüler ağaçları kestikleri gibi kütüklerini de sökmüşler. Bunun içindir ki çamlık denilen yerde boz bayırlardan başka bir şey görülmez.) Öz (Ovacık'tan, Halıköyü'ne doğru akan suya, dereden, suyu daha çok olduğu için, "öz" denir) Ömerçi'nin Tarla, Çakmoğlu (Ermenilere ait mezarlar olduğu söylenirdi), Gözerler veya Gözeller...

Köyde (muhtemelen 1500-2000 yıl öncesinde) Tombul Tepe denilen mevkide insanların yaşadığına dair buluntular çıkmaktadır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre köy nüfus verileri
2009 100
2000 132
1997 119

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]