Yukarıortacami, Tirebolu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
08.20, 21 Eylül 2016 tarihinde 81.215.198.252 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 17623200 numaralı sürüm (→‎Tarihçe)
Yukarıortacami
Harita
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlGiresun
İlçeTirebolu
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam342
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0454
Posta kodu28500
Resmî site
YerelNet

Yukarıortacami, Giresun ilinin Tirebolu ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Eski adı Karakaya'dır.

KARAKAYA NERESİDİR. NEREDEN GELMEKTEDİR.

Köyler topluluğuna adını veren Karakaya`nın çevrede bulunan bir "kaya"dan isim aldığı anlaşılmaktadır. Köyün kuruluş tarihi, Oğuz/Türkmen guruplarından Çepniler`in yurt tuttuğu yıllara dayanır. Köy adının Türkçe oluşu da buna bir işarettir.

Karakaya, 1486 ve 1515, 1530 yıllarında Kürtün kazasına bağlı Üregir nahiyesinin bir köyü idi. 1530 yılında Karakaya köyünde 3 cemaat vardı: Çiftçiler, Muaflar ve Hizmetliler. 33 hane olan köy yaklaşık 100-150 nüfuslu idi.

Karakaya Bölgesinin daha sonra nüfus olarak arttığı, yeni mahalleler ortaya çıktığı anlaşılıyor. Çünkü, 1845`te Karakaya`da Ortacamilik köyünün merkez bir köy haline geldiği, ibadet için yapılan caminin köye ad olduğu, bugün birer muhtarlık olan yerleşim yerlerinin de Ortacamilik köyünün mahalleleri olarak ortaya çıktığı anlaşılıyor. Merkez Ortacamilik köyü bu yıllarda 24 hane; Ortacamilik`in mahallesi Balçık Beleni 19 hane; Kayadibi mahallesi 20 hane; Celli mahallesi 17 hane; Köse Güveği mahallesi 37 hane; Avculu mahallesi 59 hane; Belenik mahallesi 21 hanedir. Bu sonuçlara göre Karakaya-Ortacamilik köyü 197 hanede yaklaşık 1000 kadar kadın-erkek nüfusu ihtiva eden büyük bir yerleşim yeridir.

Bu mahalleler topluluğu daha sonra birer köy statüsü almıştır. 1876`da Ortacamilik köyü 153 hane; Avculu köyü 67 hanedir. Ortacamilik köyünün Osmanlı döneminde başlıca gelir kaynağı hayvancılık çiftçiliktir. Kayıtlara göre önemli sayıda koyun, keçi beslenmektedir.

Ortcamilik köyünün çevre köylerden farklı bir yönü de eğitime verdiği önemdir. İlk eğitime 1904 yılında başlanmıştır. 1926-1927 yılında Ortacami mektebinde 32 talebe eğitim görmekteydi. Eğitime verilen bu önemin bir sonucu olarak Ortacami`ye 1936-1937 yılında Yatılı Bölge Okulu yapılmış, bu okul 1950`ye kadar pansiyon olarak hizmet vermiştir. 1950- 1958 yılları arasında da yetiştirme yurdu açılmış, daha sonra bu yurt, Giresun, Çıtlakkaleye taşınmıştır. Bu Okulun yapılmasında, faaliyetlerinde başarılı olmasında, hatta Halkovaladan yukarıya araba yolu açılmasında büyük katkıları olan Başöğretmen Arif Ünalı anmadan geçmemelidir. (Jandarma ile beraber köylüleri zorlayarak okul ve yol yapılmasını sağladığı için, bazılar tarafından sevilmezdi)Dolayısıyla, köyde doğup Tirebolu`nun ve ülkemizin ilmine ve sporuna katkıda bulunan birçok kişi de Karakaya yöresinden çıkmıştır. Bunlar arasında Vücut Geliştirme Şampiyonu Güzel Akgül, Milli Judocu Yard. Doç. Dr. Ali Demir, Prof. Dr. Orhan Duman, Din adamı Hekimoğlu Emin Efendi, Hıdıroğlu Molla Osman Hoca, eski milletvekili Zafer Hıdıroğlu, müftü Es-Seyyid Mehmed Efendi, '1816`da Tirebolu`yu kuşatarak voyvoda Kel Alioğlu`nun elinden almaya çalışan Molla Hasan,' şair-söz yazarı-bestekâr Aydın Osmanoğlu, Prof. Dr. Meltem Önder, Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Ali Karadeniz, milli futbol(eski)hakemi(Lisans No, Bölge: 2682, Milli: 791) ve Sayıştay (Emekli/16.03.2007) savcısı Ahmet Özdemir (Zendinoğlu), Ziraat Yük Müh. M. Ali Albayrak, Zir. Müh. H. İbrahim Yılmaz, DBDK Daire Başk. Ali Hıdıroğlu, Hv. Alb. Osman Karakaya, Hv. Alb. Mehmet Hıdıroğlu, Fabrik Müd ve Başmüdür Haydar Hıdıroğlu nu sayabiliriz.

Köye yerleşen sülaleler arasında da Hıdıroğulları, Abanozoğulları, Melikoğulları, For Osmanoğulları,Çakaloğuları,Mehtiğil sülalesi, Yahyaoğulları, Mahmudoğulları, İmamoğulları, Zendinoğulları, Ali Şeyhoğulları, Mehmedoğulları, Köse Ömeroğulları, Kara Mehmedoğulları, Reisoğulları, Candırlıoğulları, Hanoğulları, Hamzaoğulları, Hacıoğluları, Müdüroğluları, Hekimoğluları,Velioğulları, Uzunoğulları, Cellioğluları`nın ahfadları günümüze kadar gelmişlerdir.

Köyümüz milli konulara da duyarsız kalmamış, gerek 1897 Türk-Yunan Savaşında Redif Taburunda görevli olarak, gerekse Kurtuluş Savaşında Milli Kuvvetlerde yer almışlardır. Köyümüzden çıkan kurtuluş savaşı gazilerinden bazıları Mehdioğlu Bekir Ünal, İmamoğlu Ahmet Ali Demir, Mahmutoğlu Ali Bayrak, Cellioğlu Emin Karakaya, Keloğlu Mehmet Kuş, Emir Hasanoğlu Dursun Kaya, Sünnetçioğlu Yusuf Can, Hıdıroğlu Ali Semiz, Kara Mehmetoğlu Ali Büyüktürk, Kel Hasanoğlu Ahmet Kılıç, Purtuloğlu Mevlüt Purtul, Halepli Ali çavuş, Kurtuluş Savaşı gazisidirler. Yine, Kırım Harbi sırasında toplanan yardıma Karakayalı Ömer Yazıcı 500 kuruşla katılmıştır.

Bölgemizin yetiştirmiş olduğu, kousunda bir marka olan, çok kıymetli Araştırmacı Yazar Ayhan YÜKSEL beyefendiye teşekkürler. HASAN KARAKAYA

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi: Doğu Karadeniz özellikleri taşır. 1960’lı yılara kadar, Doğudaki ağalık ve töre sistemleri gibi gelenekleri varken, bu yıllardan sonra yoğun bir şekilde Avrupa ve Batı şehirlerine göç almış, adet ve görenekler medeniyete doğru kaymıştır.

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri köyün geleneksel yemekler arasında pancar çorbası ve lahana döşemesi başı ceker lahana sarma, diple ( pirinçli bir lahana yemegidir), unlama ( yine lahanadan yapılır ),kiraz kavurması , taflan kavurması , sırgan yemegi, pezük, pezük kavurmasu, merevcan kavurması ve yemegi, tirmit kavurması ve yemegi, orman mantarı yemegi, galdirik kavurması, fırın fasulyesi , sakarca, taş fırında kurutulmus mısır ve fasulye yemekleri, sakarca yemegi, kabak yaglacı, kızılcık serbeti ve reçelleri, dut pekmezi, yufka tatlısı, fındıklı yufka böregi, siron, çökelek, süzme

Coğrafya

Giresun iline 55 km, Tirebolu ilçesine 10 km uzaklıktadır. Dünya'nın en kaliteli fındığı bu köyde yetişmektedir.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 500
2000 342
1997 820

Ekonomi

Köyün ekonomisi fındık tarımı ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal