Yuan Zhao

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yuan Zhao
Kuzey Vey imparatoru
Hüküm süresi2 Nisan-17 Mayıs MS 528
Önce gelenXiaoming
Sonra gelenXiaozhuang
DoğumMS 526
Ölüm17 Mayıs MS 528
HanedanKuzey Vey

Yuan Zhao (Çince: 元釗; pinyin: Yuán Zhāo; MS 526-17 Mayıs MS 528), Çin'de Kuzey Vey Hanedanı'nın dokuzuncu imparatorudur. Saltanatı MS 528 yılında ölümüne kadar yalnızca bir ay sürmüştür.[1]

MS 528 yılında, İmparator Xiaoming, gücünü frenlemeye ve sevgilisi Zheng Yan'ı öldürmeye çalıştıktan sonra annesi İmparatoriçe Hu tarafından zehirlenerek öldürüldü. İmparator Xiaoming'in oğlu yoktu ve İmparatoriçe Hu başlangıçta İmparator Xiaoming'in cariyesi Pan'dan olan kızının aslında bir oğul olduğunu iddia etmeye çalışırken, kısa süre sonra aldatmayı sürdüremeyeceğini anladı ve çocuk olmasından dolayı kontrol edebilmesi için Yuan Zhao'yu imparator olarak tahta çıkardı.

İmparator Xiaoming'in İmparatoriçe Hu'ya karşı komplo kurduğu general Erzhu Rong, Yuan Zhao'yu imparator olarak tanımayı reddetti, birlikleriyle hızla başkent Luoyang'a indi ve İmparator Xiaowen'in kardeşi Yuan Xie'nin oğlu Yuan Ziyou'yu Xiaozhuang olarak imparator ilan etti. Yuan Zhao'nun imparator ilan edilmesinden iki aydan kısa bir süre sonra, Erzhu Luoyang'ı ele geçirmiş ve İmparatoriçe Hu ve Yuan Zhao'yu tutuklamıştı. İmparatoriçe Hu, eylemlerini Erzhu'nun önünde başarısız bir şekilde savunmaya çalıştıktan sonra, Erzhu onu ve Yuan Zhao'yu boğulmaları için Sarı Nehir'e attırdı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "兩千年中西曆轉換 (Çince)". 3 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2022. 
Yuan Zhao
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Xiaoming
Kuzey Vey imparatoru
MS 528
Sonra gelen:
Xiaozhuang