Yongle Ansiklopedisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yongle Ansiklopedisi, 2014 yılında Çin Ulusal Kütüphanesi'nde sergilenmektedir.
Yongle Ansiklopedisi, cilt 2262
'Yongle Ansiklopedisi' el yazmasından bir sayfa, Chester Beatty Kütüphanesi

Yongle Ansiklopedisi veya Çince adıyla Yongle Dadian (English /jɒŋlə/) veya (Geleneksel Çince: 永樂大典; Basitleştirilmiş Çince: 永乐大典; pinyin: Yǒnglè Dàdiǎn; Wade–Giles: Yung-lo Ta-tien; lit. 'Great Canon of Yongle', Tr. Okunuşu: Yon Lı Dadien) Çince derlenmiş ve Wikipedia Özgür Ansiklopedisinden önce altı yüz yıl boyunca dünyanın en büyük ansiklopedisi olarak kabul görmüştür. Ming Hanedanlığı (MS. 1368-1644) hanlarından Yongle Han (yönetim dönemi MS. 1402-1424) tarafından MS. 1403-1408 yılları arasında hazırlatılarak tamamlanmıştır. Toplamda 11.095 ciltten oluşan ansiklopedinin çoğu cildi 19.yy'da Çin'in İngilizler tarafından işgal edildiği Afyon Savaşları döneminde kaybolmuş ve geriye sadece 400 ciltten daha azı kalmıştır. Günümüzde 221 cildi Çin Ulusal Kütüphanesi'nde (Zhōngguó Guójiā Túshūguǎn) bulunmaktadır ve geri kalanı ise Çin'in sekiz farklı bölgesine dağıtılmıştır.[1]

İçeriği[değiştir | kaynağı değiştir]

Yongle Dadien geleneksel Çin adeti üzerine konularına göre düzenlenmiştir. Qin hanedanlığı öncesinden, Ming Hanedanlığının ilk dönemlerine kadar olan neredeyse her konuda 8000 yazılı kaynağı toplayarak korumuştur. Astronomiden, coğrafya, toplumsal yaşam, sevilen nesneler, yin ve yang kuramı, Budacılık, Daoculuk, aletler ve teknolojiye kadar ne varsa ve daha birçok konu içinde yer almıştır.

Hazırlanış Süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

Ansiklopedinin hazırlanışını Yongle Han bizzat kendisi yürütür. Han kendisinden önce de var olan ve sadece devlet idaresine ait resmi belgeler veya diğer büro işlerini kayıt altına alan Hanlin Akademisi'ni görevlendirir. Çoğu akademide görev alan 100 kişilik uzman ekip Edebiyat Toplu Eserleri adı altında bir el yazması hazırlar ancak Han tarafından bu çalışma yeterli bulunmaz. O güne kadar birikmiş her konuyu içeren bir toplu eser hazırlanmasını ister ve bunun üzerine Yongle Dadien diye anılan bu dev ansiklopedi ortaya çıkar.

Ansiklopedinin sayfaları alışılagelenden daha büyük sayfalardan oluşturulmuş, sayfalar bir yanından birbirine tutturulmuş ve birer kalın kapakla korunmuştur. Başlıklar ve yazanların ismi hanlığın özel kırmızı mürekkebi ile yazıldığı için hanedanlık ürünü olduğu anlaşılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yongle Encyclopedia". www.wdl.org. 1403. 24 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]