Yolkaya, Yıldızeli

Vikipedi, özgür ansiklopedi
17.44, 5 Ocak 2017 tarihinde 84.82.87.241 (mesaj) tarafından oluşturulmuş 18014054 numaralı sürüm (→‎Kültür)

Tarihçe

Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Yolkaya köyünün geçmişi bir hayli eskiye dayanmaktadır. Anadolu'ya yerleşen Selçuklu boylarının buraya yerleştiği bilinmektedir.

Köyün eski ismi, Çakraz'dır. Bazen, "Çarkaz" ya da "Çarkraz" şeklinde telaffuz edilmektedir. "Çarkaz" isminin değirmen taşından (çarkından) geldiği rivayet edilir. Ancak eski isimlerde daha önceleri telaffuz sorunu yaşandığı için 1960'lı yıllarında bu köye "Yolkaya" ismi verilmiştir.

İsmi ne olursa olsun, gidilesi görülesi bir köydür Yolkaya. Doğal güzelliği, yemyeşil ormanları, yaylaları, piknik alanları, iç anadolu yöresinde ender rastlanan oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Altyapı bakımındanda ne ararsanız vardır bu köyde, internet, alabalık tesisleri, sağlık ocağı, alışveriş olanakları, ulaşım hizmetleri ve saire... ilk bakışta oldukça nostaljik görünüme sahip köy evleri önünde ya bir traktöre ya da son model bir arabaya rastlamak mümkündür. Halkın gelir kaynağının önemli bir kısmı Tarım ve Hayvancılıktan sağlanmaktadır, bunun yanırsıra ticaret ve hizmet sektöründen, ayrıca Avrupa ülkelerinden Yolkaya köyüne önemli ölçüde gelir kaynakları sağlanmıştır.

Yolkaya köyünün güney ve güneybatısında verimli çam ormanları bulunmaktadır. İç Anadoluda yer alan Akdağlara mesafesi sadece 1 kilometredir. Yolkaya köyünün gerçek nüfusu 2000 ile 2500 arasında değişmektedir, ancak nüfusun önemli bir kısmı Avrupa ülkelerinde yaşamaktadır. Turkiye'nin diğer illerine Yolkaya köyünden çok sayıda göç eden olmuştur.

Kültür

gelenek, görenekler, hakkinda bilgi yoktur.

Yemekleri:

Yolkaya Köyü'nün en meşhur yemeklerinden biri, "patatesli sıkma mantı"dır

Bulgur çorbası, bulgur pilavı-(pilo), kuru fasülye, erişte, mercimekli herle, yayla çorbası-(togaşı), madımak, ve kabak-çiçeği dolması köyün leziz yemekleri arasındadır. ---------------------------------------------------------------------------------------------

Köyde kullanılan bazı sözcüklerin anlamları:

Elleham: her halde Gop: koş gel Keşik: sıra Çalhama: ayran Tikan: dükkan Gahirlendi: duygulandı Asbap: çamaşır Daarmen: değirmen Goya: güya Bıldır: geçen sene Gayım: sağlam Alence: eğlence İrelüğün: önceki gün Goşam: avuç dolusu Malamat: rezil Yarenlik ettim: şaka yaptım Pirçakli: havuç Pinnik: kümes İşlik: gömlek Bayahtan: az önce Essah mı: gerçek mi? O faatler: o zamanlar Pelit: meşe ağacı Puhari: baca

Son düzenleyen Aydın Ç.

Coğrafya

Yolkaya Köyü, Sivas'ın 84 kilometre batısında, haritada 39:75 Kuzey enlem, 36:25 Doğu boylam kordinatları arasında yer almaktadır. Deniz seviyesinden yüksekliği 1263 metre, Yıldızeli ilçesine 37 km uzaklıktadır.

Köyün etrafında yer alan bazı yörelere verilen isimler: bağ, bahçe, tarla, orman, piknik alanları gibi: Karamuklu dere, Güllük Gediği, Yukarı Öz, Göynük Yazısı, Kaçak, Değirmen Tepesi, Avşar, Yağmurcuk, Osman Ören, Erikli Dere, Savacak, Armutlu Seki, Elma Dibi, Doruklu, Hadar, Hasancığın Üstü, Keşlik Suyu, Ağcakale, Hezenlik, Kevgir Baba, Hark Üstü, Soğuk Pınar, Komüş Ören, Gürlen Oluk, Isırganlı, Kurban Alanı, Kıvrıl, Tek Mezar, Dipsiz Gölün Dere, Ayı Pınarın Dere, Tavukuçuran, Suözü, Ortaburun, Tavalan, Çamaşırtepesi, Otluk, Arhıçça, Ortaala, Apılın Alaçığı, Tereli, Ağyol.

İklim

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 1876
1997 1226

2011 (5000

Ekonomi

Köyün ekonomisi özellikle tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçiler bu köyün kalkınmasında önemli ölçüde katkıda bulunmuşlardır.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık evi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal