Yetimhane (film, 2019)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yetimhane
Parwareshghah
YönetmenShahrbanoo Sadat
YazarShahrbanoo Sadat
Yapım yılı2019
Çıkış tarih(ler)i18 Mayıs 2019l (2019l-05-18) (Cannes)
Süre90dk
ÜlkeDanimarka
Afganistan
DilPeştuca
Shahrbanoo Sadat ve Anwar Hashimi, 2020 Rotterdam Uluslararası Film Festivali'nde}

Yetimhane (Orijinal adı:Parwareshghah), Afgan sinemacı Shahrbanoo Sadat'ın senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı 2019 yapımı Danimarka-Afganistan filmi.

Filmde, Afganistan'da Sovyet yönetimi altındaki yaşam, bir yetimhanedeki on beş yaşındaki Bollywood hayranı bir çocuğun gözünden anlatılmıştır. Shahrbanoo Sadat'ın arkadaşı olan ve filmde yardımcı karakterlerden birini oynayan Anwar Hashimi'nin anılarında dayalı olarak çekilmesi planlanan bir beşlemenin ikinci filmdir. Beşlemenin ilk filmi "Kurt ve Koyun" adlı film, 2016'da çekilmişti.[1]

Filmin konusu 1989'da Afganistan'ın halen Sovyetler Birliği'nin himayesinde olduğu dönemde başlar; Sovyet güçlerinin Afganistan'dan çekilmesi ve İslamcıların ülkeyi ele geçirmesiyle sona erer. Hikâyesi Kurt ve Koyun filminde anlatılmaya başlanan baş karakter Qadrat'in kendini Bollywood filmlerinde hayal ederek içinde bulunduğu durumu o filmlerden sahnelermiş gibi zihninde canlandırışını perdeye getiriyor olması filmin özgün yanıdır.[2]

Filmin Afganistan'da geçen bölümleri Tacikistan'da, Bollywood sahneleri Danimarka'da, Sovyetler Birliği'nde geçen sahneleri ise Almanya'da çekildi. Başta başrol oyuncusu Quodratollah Qadiri olmak üzere amatör oyuncuların rol aldığı bir filmdir.

Film, 2019 Cannes Film Festivali'ndeki Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde gösterilmiştir.[3]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir arabanın arkasında yatan Qadrat adlı genç adam hayatını Kâbil'in sokaklarında anahtarlık satarak ve hayranı olduğu Bollywood filmlerini seyrederek geçinir. Kâbil'de Bollywood filmleri çok popülerdir. Kuyruğa girerek aldığı biletleri halka çok yüksek fiyatla satan Qadrat, sonunda yakalanır ve yetimhaneye gönderilir. Ülkede Sovyetler’in desteklediği Mohammad Najibullah yönetimi işbaşındadır ama Sovyet askerleri henüz ülkeden çekilmemiştir ve cihatçılarla Sovyet askerleri arasında çatışmalar sürmektedir. Yetimhanede de Sovyet etkisi varlığını sürdürmektedir. Çocuklar, ülkede yaşananlara ilgisiz bir masumiyetle yaklaşırlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kılıçaslan, Gürkan. "Parwareshghah – Shahrbanoo Sadat (2019) –". 31 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2021. 
  2. ^ Özkaracalar, Kaya. "Yetimhane: Anti-sovyet ezberleri bozan bir film". Ilerihaber.org sitesi. 31 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2021. 
  3. ^ Bell, Nicholas (18 Mayıs 2019). "The Orphanage | 2019 Cannes Film Festival Review". IONCINEMA.com (İngilizce). 31 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2021.