Yeryüzü Projesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yeryüzü Projesi, 1997 yılında kurulmuş olan, insancıl faaliyetlerle uğraşan birçok ajansı bir araya getiren gönüllü bir girişimdir. Üyelik gerektiren bir organizasyon olmamakla beraber girişim için çalışmayı kabul eden tüm insani yardım kuruluşları projenin doğal üyesi sayılırlar. Yeryüzü Projesi Ofisi, Cenevre’de, Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonu (IFRC) binasının içinde yer almaktadır.

Vizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Girişim, kendi hazırladığı “Strateji 2015” belgesine göre vizyonunu “Afetten ve çatışmalardan etkilenmiş insanların yaşamlarının; saygınlığı, güvenliği ve kendi kendilerine yetebilirliği koruyarak ve farklılıklara saygı duyarak yeniden tesis edildiği bir dünya yaratmak” olarak tanımlamıştır.

Amaç[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeryüzü Projesi'nin amacı, insani yardımın kalitesini güçlendirmek ve insancıl faaliyetlerde bulunan kuruluşların, kendi organlarına, bağışçılarına, afet ve çatışmalardan etkilenen insanlara karşı hesap verebilirliğini (maddi ve işlevsel olarak) artırmaktır.

Yeryüzü Projesi, girişimin ilkelerine ve standartlarına bağlı organizasyon ve ağlar ile çatışma ve afetlerden etkilenmiş insanlarla uzun süreli ilişkiler geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda işbirliği yapmak için taraflarla müzakereler gerçekleştirip ortaklık antlaşmaları imzalamaktadır. Bu ortaklık antlaşmalarına en güncel örnek olarak “Dünya Kilise Servisi – Afganistan / Pakistan[1]” ile gerçekleştirilen anlaşma verilebilir.

Yönetim[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeryüzü Projesi, küresel ve ulusal çapta insancıl faaliyet yürüten ve uluslararası ağa (federasyon benzeri) sahip olan 18 güçlü ajansın gönderdiği temsilcilerden meydana gelen bir “Kurul” tarafından yönetilir. Yeryüzü Projesi'ne finansal desteğin %25’inden fazlası Kurula üye organizasyon ve ağlar tarafından karşılanır. Girişime üye kuruluşlar, projenin stratejik önceliklerini ve iş planlarını belirlemek üzere Kurulun altında gönüllü ve gayri resmi bir şekilde çalışırlar. Yani Kurul hiyerarşik bir yapılanma değildir. Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonu (IFRC) adına Kurulda bulunan güncel temsilci Simon Eccieshall’dır.

Bünyesinde bulunan kuruluşlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yayınları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kurulun hazırladığı Yeryüzü El Kitabı,[2] İnsancıl Şart ve İnsani Müdahalede Minimum Standartlar (1998) belgeleri, Yeryüzü Projesi tarafından hazırlanan, uluslararası çapta en yaygın olarak tanınan insancıl müdahale belgelerindendir. Bu belgelerdeki temel hükümler, insani yardımda asgari standartların ne olması gerektiğini ifade etmeyi amaçlar. Belgeye göre insani yardım dört temel hayat kurucu ve koruyucu alanı kapsar:

  • Su temini, sanitasyonu ve temizlemesi;
  • Besin güvenliği ve beslenme;
  • Barınma, yerleşme ve yiyecek dışı alanlar;
  • Sağlık.

Projeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeryüzü Projesi Ofisi, insani yardımın geliştirilmesi ya da standartlarının belirlenmesi konusunda resmi bir eğitim sunmamakta, ancak bünyesinde bu amaçla etkinlikler düzenleyen organizasyon ya da ağlara tavsiyeler vermekte ve kimi eğitim dokümanları sağlamaktadır. Günümüzde insani yardım standartlarını belirleme, birçok üniversitede akademik çalışma konusu olduğu için Yeryüzü Projesi, bu konuda akademik çalışma yapan kişilerin iletişim bilgilerini toplamakta ve ilgili organizasyonlara da insan kaynağı olarak yönlendirmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2012.