Yerinde Liç

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Stráž pod Ralskem, Çek Cumhuriyeti'nde uranyum yerinde liç kalıntıları

Yerinde geri kazanım (In-Situ Recovery) veya çözelti madenciliği olarak da adlandırılan yerinde liç (In-Situ Leach) işlemi, maden yatağına açılan sondaj delikleri aracılığıyla bakır ve uranyum gibi mineralleri kazanmak için kullanılan bir madencilik işlemidir. Yerinde liç, doğal olarak katı halde bulunan mineralleri çözerek çalışır. Çözeltide doğal olarak oluşan malzemelerin geri kazanımı için bakınız: Tuzlu su madenciliği .

İşlem başlangıçta cevher yatağına deliklerin delinmesini içerir. Çözeltinin maden yatağına nüfuz edebilmesi amacıyla açık yollar oluşturmak için patlayıcı veya hidrolik kırılma kullanılabilir. Liç çözeltisi, cevherle temas ettiği yatağın içine pompalanır. Çözünmüş cevher içeriğini taşıyan çözelti daha sonra yüzeye pompalanır ve işlenir. Bu işlem, matkap ve patlama, açık kesim veya yeraltı madenciliği içeren geleneksel madenciliğe ihtiyaç duymadan bir cevher gövdesinden metallerin ve tuzların çıkarılmasına izin verir.

Uranyum[değiştir | kaynağı değiştir]

Uranyum için yerinde liç diyagramı (ABD NRC)

Uranyum için yerinde liç 1990'lardan beri hızla gelişmiş olup 2012 yılında dünya çapında uranyumun yüzde 45'i bu yöntemle çıkarılmaktadır.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Uranium 2014 13 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., International Atomic Energy Agency/OCED Nuclear Energy Agency, 2014.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]