Yeranuhi Karakaşyan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yeranuhi Karakaşyan
Doğum1848
İstanbul
Ölüm1924
MeslekOyunculuk

Yeranuhi Karakaşyan (1848, İstanbul - 1924, Rusya), Osmanlı Ermenisi tiyatro oyuncusu.

19. yüzyılda İstanbul’da başarılı kadın tiyatrocular arasında yer aldı. Özellikle erkek rollerindeki başarısı ile ünlendi.[1] Oyuncu ve şarkıcı Verkine Karakaşyan’ın ablasıdır.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1848 yılında İstanbul’un Üsküdar semtinde dünyaya geldi. İlk defa 1864'te Sırabyan Hekimyan'ın Şark Tiyatrosu'nda sahneye çıktı, kısa sürede zamanın başarılı sanatçıları arasında yer aldı.

1868'de Güllü Agop'un tiyatrosuna geçti. Özellikle Namık Kemal'in Zavallı çocuk piyesindeki Ata bey rolüyle tanındı. Bu piyesteki Ata rolünün dışında Paul ve Virginie'de Paul, Güzel Osep'te Osep gibi genç erkek rollerine çıkıyordu.[2] Güllü Agop 1869 yılında Gedikpaşa Tiyatrosu'nu kurduğunda burada sahneye çıkmaya başladı ve 10 yıl süreyle başrollerde oynaı. 1873’teOsmanlı Devleti’nde politik bir olay haline gelen Namık Kemal’in Vatan Yahut Silistre oyununda Zekiye rolünü onun canlandırdığı düşünülür.[3]

1881'de Mınakyan'ın topluluğuyla çıktığı Rusya turnesinde de Madn Obrey'in tasavvurları oyununda başarı sağladı. Osmanlı – Rus Savaşı’nda 1885 ve 1888’de Benilyan Operet Topluluğu ile 'la Mısır'a gitti. Leblebici Horhor, Köse Kahya, Girofle-Girofla oyunlarında rol aldı. Aynı grupla Kafkasya turnesine de katıldı ve Hamlet'te kraliçe rolünü, Venedik Taciri'nde Nerissa'yı oynadı. 1890'da ikinci Kahire turnesinde ise Alexandre Dumas'nın Catherine Howard adlı eserinde başrolü oynadı.

Tiflis’te Prens Alexander Argoutiants Yerkaynabazouk ile evlendi. Kimi kaynaklara göre 1902, kimine göre 1924 yılında hayatını kaybetmiştir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]