Otmanlı, Ayancık

Vikipedi, özgür ansiklopedi
04.25, 20 Ağustos 2016 tarihinde II. Niveles (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17500497 numaralı sürüm (düzenleme AWB ile)
Yenikonak
Harita
Sinop
Sinop
Türkiye'de yeri
Türkiye'de yeri
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlSinop
İlçeAyancık
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Rakım150 m
Nüfus
 (2000)
 • Toplam447
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0368
Posta kodu57400

Yenikonak, resmi kayıtlardaki diğer adıyla Otmanlı-Bucak Merkezi Köyü, Sinop ilinin Ayancık ilçesine bağlı bir köydür. 117 Haneden ve Yenikonak (Bucak Merkezi) ve Otmanlı mahallesi olmak üzere 2 mahalleden oluşmaktadır.[1]

Tarihçe

Ayancığa bağlı bulunan Yenikonak ve çevresi 11. yüzyılın sonlarında ilk kez Danışmentoğullarının egemenliğine girmiştir. Bölge 1204'te Anadolu Selçuklularının, 1259'da Pervaneoğullarının, 1292'de Candaroğullarının eline geçmiştir. 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet Trabzon seferine giderken Sinop ve çevresini Osmanlı Devletine bağlamıştır.[1] Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında kesin bilgi yoktur. Fatih Sultan Mehmet'in bu bölgeyi fethetmesinden sonra, Osmanlı askerlerinin ve tebaasının yerleştirildiği yerleşkeye, orada önceden yerleşik bulunan halk tarafından Otmanlı isminin verildiği sanılmaktadır.

Yenikonak, Tanzimat Devrine kadar Kastamonu’ya bağlı dört kadılıktan birinin yönetim alanı içinde kalmıştır. Tanzimat ile başlayan, daha sonra devam eden yenileşme hareketleri sırasında Ayancık ve çevresinde (Sancak-Kaza) İlçe yönetimi kurulması düşünülmüş, Otmanlı da Nahiye yapılmıştır. 10/6/1949 tarihli 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu[2] kapsamında resmen Bucak statüsünde bulunan Yenikonak'ta şu an bir Bucak Müdürü bulunmamaktadır. Başka bir ifadeyle, Yenikonak, resmen Bucak statüsünde olsa da, Bucaklar tasfiye aşamasında olduğundan fiilen Köy hükmündedir.

Kültür

Yenikonağın gelenek, görenek ve yemekleri Ayancık ve çevresindekilere çok benzemektedir.

Kurutulmuş kırık mısır ve barbunyadan yapılan keşkek, hamur aşı, lokma, un helvası, tirit, pırasa yemeği, nohut yemeği, ıspanak yemeği, kulak (mantı), ev makarnası vs. bilinen yemekleridir.

Sosyal yaşam

Kızlarını başlık parası, süt parası almadan evlendirirler.

Düğünlerinde davul, zurna çalmak ve köçek oynatmak bir gelenektir.

Erkeklerin bir kısmı boş vakitlerini Yenikonak merkezde bulunan 4 kahvehanede geçirirler.

Sinema ve tiyatrosu yoktur, yerel gazetesi yoktur.

İlköğretim Okulunun bahçesindeki standartlara uymayan toprak sahadan başka bir spor tesisi yoktur.

Eğitim düzeyi

Köy halkı okumayı ve okuyanı çok sever. Köyün halkı oldukça aydın ve hoş görülüdür. Köyden öğretmen, savcı, ilahiyatçı, yüksek mimar mühendis, yüksek makine mühendisi ve tercüman gibi kalifiye insanlar yetişmiştir.

Coğrafya

Sinop iline 63 km, Ayancık ilçesine 8 km uzaklıktadır. Ayancık ilçesinin güneyinde bulunan Yenikonak Küre dağlarından süzülüp gelen iki derenin Ayancık çayıyla buluştuğu yerde, ormanların arasında bir bayırda kurulmuştur. Yenikonağın (Merkezin) denizden yüksekliği 150 m civarında, Otmanlı mahallesinin rakımı ise 250 m civarındadır.

Etrafı, Gölköy, Babaçay, Akçakese ve Hacıoğlu ile çevrilidir.

Yenikonak, anayol kavşağında olmasından ve etrafında Akgöl, İnaltı Mağarası gibi turistik mekânların bulunmasından dolayı turizm bakımından çok şanslıdır. Ancak bu şans ekonomik bir getiriye dönüştürülmemiştir.

İklim

Yenikonak'ta, tipik Türkiye'de Karadeniz iklimi egemendir. Kışları serin ve yağışlı, yazları kurak ve nemlidir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 ---
2000 447
1997 357
1990 352

Sırasıyla Gürsökü, Aşağıköy, Pazarcık, Doğanlı ve Babaçay köylerinden sonra nüfus itibarıyla Ayancığın en büyük 6. yerleşkesidir.

Ekonomi

Köyde çok az miktarda tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. Köy çokca iş gücü göçü verdiğinden köy halkı genelde yaşlı ve emeklilerden oluşmaktadır.

Yenikonak'ta 3 tane bakkal, 2 tane market bulunmaktadır. En yakın banka ve benzin istasyonu Ayancık'tadır.

Altyapı bilgileri

Yenikonak Köyünde 300 öğrenci kapasiteli pansiyonu olan bir İlköğretim Okulu vardır. Köyde, içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi vardır. Sağlık ocağı vardır. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Köye kolayca ulaşımı sağlayan yol, asfalt olup İstanbul'a Türkeli veya Çangal Ormanları üzerinden ve Sinop iline hem Ayancık hem de Erfelek üzerinden ulaşım imkânı sağlamaktadır.

Köyde Karadenize has iki katlı ağaç evlerin yanında 5 kata kadar betonarme binalar da bulunmaktadır.

Kaynaklar

Dış bağlantılar

Şablon:Portal