Yeni Sezesyon (Yeni Bölünme)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ernst Ludwig Kirchner: Fünf Frauen auf der Strasse, 1913

Yeni Sezesyon (AlmancaNeue SecessionNeue Secession) dışavurumcu sanatçıların 1910-1914 yılları arasında Berlin'de organize ortak sergiler açtığı bir sanatçı birliğidir. Yeni Sezesyonun kurulmasına,1910 yılında Berlin Sezesyon'daki bir sergiden 27 adet ekspresyonist çalışmanın çıkarılması sonucu Georg Tappert ve Max Pechstein öncülük etmiştir. İlk serginin duyurusunda "1910'daki Berlin Sezesyon'dan dışlanan sanatçılar" ifadesi yer almıştır ancak grup Berlin Sezesyon üyesi olmayan sanatçıları da bünyesine dahil etmiştir

Yeni Sezesyon, Almanya'da ekspresyonizmin tanıtılmasına yardımcı olmuştur. Berlin ekspresyonistlerinin yanı sıra Dresden'deki Die Brücke ile Münih'te daha sonradan Der Blaue Reiter (Mavi Süvari) grubunu kuracak olan sanatçılardan da üyeleri olmuştur.

Yeni Sezesyonun dördüncü sergisi 1911 yılının kasım ayında açılmış ve başarılı olmuştur ama bu dönemde grup dağılmaya başlamıştır. Max Pechstein birliğe yeniden başkan olarak seçilmeyince Die Brücke grubunun diğer üyeleri ile birlikte birlikten ayrılmıştır. Neue Künstlervereinigung München grubununun da ayrılması ile birlikte Der Blaue Reiter (Mavi Süvari) grubu kendi sergilerini düzenlemeye başlamıştır. Yeni Sezesyon son sergisini 1914'te düzenlemiştir.

Önemli üyeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]