Yenişehir Muharebesi (1513)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Yenişehir Muharebesi sayfasından yönlendirildi)
Yenişehir Muharebesi (1513)
II. Bayezid sonrası taht kavgası

Muharebeyi gösteren bir minyatür
Tarih24 Nisan 1513
Bölge
Sebep Şehzade Ahmed'in saltanatını ilan etmesi.
Sonuç

Yavuz'un kesin zaferi

  • Ahmed Sultan'ın boğdurulması
  • Taht kavgasının sona ermesi.
Komutanlar ve liderler
Osmanlı İmparatorluğu Yavuz Sultan Selim
Osmanlı İmparatorluğu Malkoçoğlu Turali Bey
Osmanlı İmparatorluğu Bıyıklı Mehmed Ağa
Osmanlı İmparatorluğu Ahmed Sultan (ölü)
Osmanlı İmparatorluğu Şehzade Osman (ölü)
Osmanlı İmparatorluğu Şehzade Murad
Osmanlı İmparatorluğu Şehzade Süleyman
Osmanlı İmparatorluğuŞehzade Alaaddin
Güçler
8.000 - 10.000 20.000 - 30.000
Kayıplar
Ahmed Sultan'ın kayıplarından az Çok ağır

Yenişehir Meydan Muharebesi 1513'te Yavuz Sultan Selim ile Ahmed Sultan arasında gerçekleşip Yavuz'un zaferiyle sonuçlandığı gibi taht kavgasını da bitirmiştir.

Öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sultan II. Bayezid tahttan zorunlu olarak feragat etti ve oğlu Şehzade Selim, 24 Nisan 1512'de İstanbul'da tahta oturdu.

Yavuz'un ağabeyi Şehzade Ahmed ise bunu kabul etmedi ve Konya'da saltanatını ilan ederek burada bir hükûmet kurdu. Şehzade Süleyman, İstanbul muhafızlığına atandı. Sultan Selim, kuvvetleriyle birlikte Bursa'ya girdi ve şehrin valisi olan yeğeni Şehzade Alaaddin kaçtı. Kışı burada geçiren Yavuz, Manisa valiliği yapan ağabeyi Şehzade Korkut'a kendi Paşaları'nın ağzıyla sahte mektuplar yazarak onu isyana davet etti. Olumlu cevap veren Şehzade idam edildi ve artık Yavuz'un ağabeyi dışında başka rakibi kalmamıştı. Afyon'da bulunan Ahmed Sultan, Malkoçoğlu Turali Bey'in kendisine saldırması üzerine önce Ankara'ya oradan da Malatya'ya çekildi ve iki oğlunu yardım talep etmek için Şah İsmail'e gönderdi

Yavuz; bu sefer de ağabeyine Paşaları'nın ağzıyla sahte mektuplar yazarak, bir savaş olması durumunda taraf değiştireceklerini ve Yavuz'u derdest edeceklerini yazıyordu. Bu sözlere inanan Ahmed Sultan, halihazırda işgal ettiği Amasya'dan yaklaşık 30.000 kişilik bir kuvvetle kardeşinin üzerine yürüdü.

Muharebe[değiştir | kaynağı değiştir]

Ağabeyinin üzerine geldiğini öğrenen Yavuz Sultan Selim, planının son aşamasını da uygulamak için ordusunu hazırladı ve karşılamak üzere Yenişehir'e geçti. Yavuz'un öncü kuvvetlerini dağıtan Ahmed Sultan, 24 Nisan pazar günü kardeşiyle Yenişehir'de karşılaştı.

Kanlı bir savaş yaşandı. Ahmed Sultan'ın kalabalık olan başıbozuk ordusu, az sayıdaki düzenli orduyu bozamadı ve ateş gücü karşısında çok kayıp verdi. Paşa mektuplarının da birer yalan olduğunu anlayınca kaçmaya çalıştı ancak çok geç kaldı. Çoktan çevirme hareketiyle kapana kısılın Ahmed Sultan, son direnişini yaptı ancak Şehzadesi Osman ile yakalandı ve Kapıcıbaşı Sinan Ağa tarafından bir yay kirişi ile boğuldular.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Savaş meydanında boğdurulan Ahmed Sultan Bursa'da ve şehzadesi Osman ise Amasya'da gömüldü. Şehzade Murad İran'a, Süleyman ve Alaaddin Şehzadeler ise Mısır'a kaçtı. Rivayetlere göre kaçan Şehzadeler, kaçtıkları ülkelerde çeşitli sebeplerden ötürü öldü.

Tüm bunların üzerine taht kavgasını bitiren Yavuz Sultan Selim, artık iç karışıklıkları bitirmiş ve gözünü Doğu'da büyümekte olan dış sorunlara çevirdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]