Yedigöz, Mecitözü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.06, 9 Aralık 2016 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17917980 numaralı sürüm (düzeltme AWB ile)
Yedigöz
Harita
Çorum
Çorum
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlÇorum
İlçeMecitözü
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi05384021146
Nüfus
 (2000)
 • Toplam88
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0364
Posta kodu19700
Resmî site
[1]

Yedigöz, Çorum ilinin Mecitözü ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Kırımşa( kırımşah ), Kayılar'ın bir köyüdür. 350 haneden oluşur. Nüfusun tamamı Müslüman Türktür.

1390 yılında Balıkesir civarından getirilen karasi kayıları tarafından iskan edilmiştir. Gazi Evrenos Bey'in Hacı İlbey'e vefa borcunun karşılığı olarak, Hacı İlbey ailesine yurt olarak bıraktığı bölgedir.

Kırımşah kelime anlamı olarak " Ulukişilerin ana dalı,anlamını taşımaktadır. Evladı Fatihan kökenli kırımşa,Trakya'nın fethi ve Viyana Kuşatması dahil Balkan Savaşı'na kadar olarak aktif rol almalarına karşı ( Halil İnalcık )

Kırımşa'lılar Trakya'nın işgaline karşı 1923 yılına kadar aktif direnişe çeteci olarak katılmışlar ve bilinen direniş lideri Koca İlyas'tır. Kayı Beyden itibaren Hacı İlbey, Koca İlyas'ın sahip olduğu gibi Kayı damgasının beylik geçen soyunun, sol elinde avuç izi olduğu söylenir. sol eli açık bir Kayı beyinin elinde Kayı damgasını karşısındaki rahatlıkla tanıyabilir. Koca İlyasın Enküçük oğlu Rasim'in bu damgayı taşıdığı ve kendi soyuna aktardığı rivayet edilir. KAYI DAMGASI (TAMGA) ( I V I )'dır. Anlamı ise Sungur, Alaca Doğan olarak adlandırılan olarak büyük alıcı kuştur. Koca İlyas'ın Eşi İki küçük oğlu ve kızı1923 yılında nüfus mübadelesi ile Demircisu, Samsun'a yeleşmiş ve ALACA soyismini almışlardır. Kayı'ların Turkuaz ( Gök Mavi ) Kayı damgalı sancağı Kırımşa yakınlarında çok yüksek bir dağda ( tepede ? ) muhafaza edildiğine inalılır. 1923 nüfus mübadelesiyle Türkiye'ye gelen Kırımşah köylüleri ilk önce ATATÜRK tarfından Samsun'a yerleştirilmiştir. Daha sonra Samsun'da yerleşmeyi istemeyenler Çorum İlinin- Sungurlu ilçesi (Bilinen ve Ailelerden alınan bilgilere göre )'ne ve Mecitözü İlçesi'nin, Yedigöz, Aşağıkörecek, Danın, Akpınar ve Karacaören köylerine, Yozgat'ın Akdağmadeni ilçesi Gümüşdibek (Hopuç) ,GÜLLÜK köylerine yerleştiler .Güllük köyüne yerleşenlerden bir kısmı ERTEK bir kısmı da EROL soyadını aldılar.Daha sonra Samsun'a yerlaştiler. Kırımşah Köyünden Sungurlu'ya gelen ailelerden köy ile aynı olan soyadını taşıyan Aile KIRIMŞELİOĞLU adını kullanmaktadır .Ayrıca KIRIMŞA'dan gelen ve SUNGURLU'ya yerleştirilen diğer aileler AKAR, DEMİR ve BAYKAN Soyadnı almıştır (Soyadı Kanunu'ndan önce kullandıkları soyadı KIRIMŞAHOĞLU Soyadı Kanunu'ndan sonra ise KIRIMŞELİOĞLU Olarak değişmiştir.)

Yozgat ili Akdağmadeni ilçesi Gümüşdibek (Hopuç) köyüne yerleşenler soyadı kanununu ile ÖÇAL soyadını almışlardır. Çorum İli Mecitözü İlçesi Yedigöz Köyü'ne yerleşenler KARAKAYA, ÇOBAN, ÇETİN, BEKDEMİR, ARIN, MADEN ve KAYA gibi soyadlarını almışlardır. Çorum ili Mecitözü ilçesi Akpınar Köyü'ne yerleşenler soyadı kanunu ile LAÇİN, BAYINDIR, KEKLİK, DEMİR,LALE ve ÜNAL soyadlarını almışlardır. Çorum ili Mecitözü ilçesi AŞAĞIKÖRECEK ve KARACAÖREN köylerine yerleşenler ise soyadı kanunu ile SARI, YALÇIN, ÇEŞMELİ, ÖKTEN ve SARICA soyadlarını almışlardır. Akabinde bu ailelerin bir kısmı tekrar göç ederek Ankara, İstanbul, İzmir ve Düzce'ye yerleşmişlerdir. Çorum İli Mecitözü İlçesi Hıdrlık Mahallesinede kırımşah'dan getirilen göçmenlerin bir kısmı yerleştirilmiştir.Bir kısmı ÇELEBİLER diye anılan sülale daha sonra KOCABAŞ ,GÜRSES ve ASLAN soyadlarını almışlardır.Hıdırlık Mahallesine yerlşenlerden diğer ailelerin soyadları ise:KAFABAY.AYLAR.AYKAÇ.BAYRAK.DURAN.ÖRENLER.KOCATAŞ.YAŞAR dır Bu ailelerden bazıları günümüzde Mecitözünde yaşamaktadır. Bir kısmıda Sivas Divriği ilçesinin Kesme köyüne yerleşerek ARSLAN ve SEYYAR soy isimlerini almışlardır . Bu bilgiler aile büyüklerinin anlatmış olduğu bilgilerdir.

Köyde 1923 yılından önce Ermenilerin yaşadığı bilinmektedir.Mübadele sırasında Rumlar'da zorunlu olarak köyü terketmişlerdir.Yedigöz Köyü Halkı Yunanistan'ın Selanik İli Kayılar kazası Kırımşa (Kırımşah) köyünde ikamet etmekte iken 1923 yılında yapılan nüfus mübadelesi ile Atatürk tarafından Samsun'a yerleştirilmiştir.Daha sonra oraya yerleşmeyi istemeyenler Samsun' dan gelip Yedigöz Köyü'ne yerleşmişlerdir.Köy halkı Kırımşa'da iken hayvancılık ve çiftçilikle uğraştıkları için Yedigöz Köyünü hayvancılığa elverişli Yayla diye tercih etmişlerdir. (Yazan:Metin KARAKAYA)

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Çorum iline 49 km, Mecitözü ilçesine 13 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 88
1997 109

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

MUHTARLIK

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

1974 - 1993 - Murtaza ÇOBAN

1994 - Maksut ÇOBAN

1999 - Maksut ÇOBAN

2004 - Kasım ÇOBAN

29 Mart 2009 tarihinden itibaren İsmail ÇOBAN muhtarlık görevini sürdürmektedir.

(Kral Muhtar) telefon cep 05384021146 ev 03644722051

Murtaza Çoban 1974 ten 1993 tarihleri arasında köyde muhtarlık yapmıştır 1993 senesinde felc hastalığına yakalandı. 05/06/1997 senesinde akciger kanserine yakalandı 09 15 1997 aynı yıl hayatını kaybetti Allah rahmet eylesin. Maksut, Kasım ve İsmail ÇOBAN Murtaza ÇOBAN'ın yeğenleri oluyor ben de TEYFİK ÇOBAN Murtaza çobanın büyük oğluyum.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve telefon vardır.Köyde Sağlık evi ve Camii vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal