Yeşil temizlik

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yeşil temizlik veya yeşil hijyen doğayı ve insanı korumak amacıyla tasarlanmış, çevre dostu içeriği olan ürünlere veya bu ürünlerle gerçekleştirilen temizliğe denir.[1]

Yeşil temizlik ifadesi ürünler için kullanılabildiği gibi yöntemleri ifade etmek için de kullanılabilir. Örneğin fosfat, klorin, yapay koku, yapay renklendirici içermeyen ürünler yeşil temizlik ürünleri; bu malzemelerin kullanılmasıyla yapılan temizliğe ise yeşil temizlik yöntemi adı verilmektedir.

Yeşil temizlemede kullanılan ürünler; limon, sirke, soda gibi bitkisel ve doğal maddeler olabildiği gibi, insana ve çevreye zarar vermeyen endüstriyel ürünler de olabilir.[2]

Yeşil temizleme yöntemleri ve yeşil ürünlerinde, solunum ve deri hastalıklarına yol açan, uçucu organik bileşiklerden oluşan zehirli kimyasallar veya kimyasal tepkime özelliği taşıyan maddeler kullanılmaz.

Yeşil sıfatının kaynağı[değiştir | kaynağı değiştir]

Asıl olarak Avrupa ve ABD kültüründe ve buradan yayılarak pek çok dünya ülkesinde yeşil rengi, ağaçları dolayısıyla doğal yaşamı çağrıştırmaktadır. Yeşil rengine yüklenen bu anlam farklı kültürlerde değişiklik arz etmektedir.[3] Greenpeace (yeşil barış) adlı doğayı koruma amaçlı kurulan sivil toplum örgütü de aynı çağrışımdan hareketle bu ismi almıştır. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde bulunan, yaşadığımız dünyayı koruma gayesiyle kurulan pek çok Yeşiller Partisi de aynı çağrışımı kullanmaktadır.

Yeşil ifadesi ayrıca doğa ile uyumlu ürünler için de kullanılır. Örneğin bir poşet doğada kendiliğinden çözünüyorsa bu “yeşil ürün” veya “doğa dostu ürün” olarak adlandırılır. Ayrıca yeşil temizlik ilkesine bağlı kalarak hizmet veren ve uçucu organik bileşikler barındırmayan kimyasallarla hizmet veren kurumlar da bulunmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Yeşil Temizlik Tanımı". 11 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2013. 
  2. ^ "What is Green Cleaning?". 16 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2013. 
  3. ^ "Yeşil kelimesi çağrışımları". 1 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2013.