Yeşilöz, Amasya

Vikipedi, özgür ansiklopedi
09.40, 17 Temmuz 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17366058 numaralı sürüm (→‎top: düzenleme AWB ile)
Yeşilöz
Harita
Amasya
Amasya
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAmasya
İlçeMerkez
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2008)
 • Toplam293
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0358
İl plaka kodu05
Posta kodu05000
Resmî site
[1]

Yeşilöz, Amasya ilinin Merkez ilçesine bağlı en güzel köylerinden biridir.

Resmi Web Sitesi

Amasya - Yeşilöz Köyü

Kültür

Köy her ne kadar Amasya iline bağlı olsa da gelenek görenkleri ve yemekleri Tokat kültürüne yakındır. Türkiye'nin köy kahvesi olmayan nadir köylerindendir.Düğünler köyün en önemli sosyo-kültürel öğesi olup, genellikle yazın ve ağustos ayında yapılmaktadır. Düğünler, cuma akşamı başlar ve pazar öğleden sonra biter. Düğün evine bayrak asılması adettendir. Düğünde erkek tarafında düğünü yöneten düğün kahyası bulunur. Düğün kahyası, misafirlerin yemek, içki işlerinden, düğünde damata verdiği paraya kadar her şeyden sorumludur. Genelde düğün kahyası erkek tarafının yakın akrabalarından seçilir ve erkek tarafının kişiye verdiği önemi gösterir. Damadın arkadaşları arasından seçilen bir "yiğitbaşı" bulunmakta olup, yiğitbaşı damadın genelde en yakın arkadaşıdır. Yiğitbaşı düğünde damadın yanında bulunup, onun heyacanını bastırmasına yardımcı olur, bolca oynar, damadı "çaybaşına" (damadın yıkanması) götürür. Kız tarafında ise yine bir düğün kahyası ve kızbaşı olarak adlandırılan gelinin yakın bir arkadaşı mevcuttur. Üç gün süren düğünün ilk günü, kız tarafında "ebede" olarak adlandırılmakta olup bu günde gelinin çeyizi serilir, ebede gecesi kız evinde yapılmakta olup, yalnızca bayanlar girebilir. Erkek tarafında birinci gün köy dışından gelenler için yemek verilir davul ve zurna eşliğinde halaylar çekilip, oyunlar oynanır. Düğünler genelde içkilidir. Cacık, pilav, yayla çorbası, dolma, salata, sığır eti, karpuz ve rakı genelde düğünde en çok sunulan menüdür. Düğünün ikinci günü kına gecesi olup,kız evinde oyunlar eşliğinde başlar ve gelin ağlatma ile devam eder. Sonrasında erkek tarafı kız evine davul ve zurna ile gelerek kınayı getirir. Kına yakma töreninden sonra, damat ve gelin tarafı takı takar. Ardından kız ve erkek tarafı kız evinin önünde birlikte halay çeker ve oyunlar oynar. Erkek tarafında ise ikinci gün köy ahalisine yemek verilir. Ardından kız evine gidilir. Düğünün son günü gelin almadır. Gelin arabası kız evine gider, kapı açmama, sandık vermeme, gelin arabasından inmeme ve yol kesme gelenektendir. Köyde artık başlık parası usulü kalmamış olmakla beraber gelinin annesine verilen süt hakkı nadiren uygulanmaktadır. Köyün diğer önemli etkinliği, köyce gidilen köy birlik kurbanları olup,hasattan önce yapılmaktadır. Yılın ve hasatın bereketli geçmesi köyün birlik ve dirliğinin bozulmaması için dualar eşliğinde kurbanlar kesilmektedir. Kurbanlar, köyün birliği için gerçekten işe yaramakta, küskünler barıştırılmakta ve herkes burda bir araya gelmektedir.

Coğrafya

Amasya merkezine 49 km, Turhal'a 24 km uzaklıktadır. Komşu köyler, Karsan; Yolyanı, Böke, Karaibrahim, Şeyhsadi ve Aydınca köyleridir. Zengin çam ve meşe ormanlarına sahiptir. Bir merası, gölü ve deresi mevcuttur. Civar köyler içerisinde en geniş tarım arazisine sahip köydür.

İklimi

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Ancak kısmen karasal iklim mevcuttur.

Nüfus 2015 te: 210

Yıllara göre köy nüfus verileri
2008 293
2000 432
1997 422

Yaklaşık olarak 800'ü İstanbul'da olmak üzere toplam 2,150 kişilik bir Yeşilözlü nüfusu bulunduğu bilinmektedir.

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Daha çok buğday, arpa, şeker pancarı, mercimek ve nohut yetiştirilir. Sebze ve meyve üretimi günlük tüketime yönelik olup, ticari anlamda yeni yeni gelişmektedir. Köy sığır yetiştiriciliği konusunda oldukça yol katetmiş olup, özelikle büyük baş besi hayvancılığı köyde ciddi bir ekonomik değere sahiptir. Süt üretimi de yeni yeni gelişme göstermektedir.

Altyapı bilgileri

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem de kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı veya sağlık evi yoktur. Köye içi ve diğer komşu köylerle ulaşımı sağlayan yol, asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyün yerleşim yeri, GSM şebekelerinin hepsinin kapsama alanında olmamakla beraber yer yer cep telefonuyla iletişim sağlanabilmektedir.Köy, Tokat-Amasya karayolu (D-180) üzerinde bulunduğundan ulaşım açısından son derece avantajlıdır.

Dernek

2007 yılında İstanbul'da Zeki Şahin başkanlığında kurulmuş olan Yeşilöz Köyü Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, İstanbul ve diğer illerde bulunan köylülerle, köyde yaşamaya devam tüm Yeşilözlüleri biraraya getirmeyi,kültür aktarım ve paylaşımınının devamını amaçlamaktadır. Bu amaçla, dernek tarafından bahar şenlikleri, dernek geceleri düzenlenmektedir. Dernek, muhtarlık ve köy halkının katkılarıyla köyümüzde de alt yapısı tamamlanmış olan şenliklerlerde ve diğer organizasyonlarda kullanılmak üzere sahne ve piknik alanları düzenlenmiştir. Dernek tarafından köyün kullanımına cenaze yıkama aracı tahsis edilmiştir. Valilikle ortaklaşa olarak köyün altyapısının tamamlanması için parke taşlarının döşenmesi sağlanmış olup, diğer konularda iyileştirme çalışmaları sürdürülmektedir.

iletişim

köyün bir derneği bulunmakta olup, merkezi İstanbuldadır. köy hakkında güncel bilgilere www.yesilozkoyu.com adresinden ulaşabilirsiniz.