Yazıyeri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
11.23, 1 Mayıs 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17020835 numaralı sürüm (→‎top: bağlantı düzenleme)
Yazıyeri
Harita
Amasya
Amasya
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAmasya
İlçeGümüşhacıköy
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam247
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0358
Posta kodu05700
Resmî site
[1]

Yazıyeri, Amasya ilinin Gümüşhacıköy ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Eski Adı Vayisoğlu Yeni Adı Yazıyeri köyü olan köyümüz Vayisoğlu denilen bir baba üç oğul ile kurulmuştur.Bir rivayete göre Denizli/Acıpayam'dan gelindiği söylenilmektedir. Bir rivayete göre de Tokat/Almus'tan Gelindiği söylenilmektedir.Bu konuda herhangi bir resmi kayıt yoktur. Yaşlı Köy halkının söylemleridir. Vayisoğlu Tavşan Dağı eteğine kurmuş olduğu köyü o zamanki Yaşam Şartlarına göre hayvancılık üzerine kurmuştur.Daha sonra motorlu vasıtaların çıkmasıyla köyün yerleşkesi eski yukarı köy denilen yerden atlık mahallesi yerleşkesine kaydırılmıştır.Eski köyü Yerinde de halen haneler bulunmaktadır.Eski köy Cami önünde Vayisoğlu ve Oğullarının mezarları bulunmaktadır. Köyün Vayisoğlunun devamı soyadı kanununun 1934 yılında ilan edilmesiyle birlikte Vayisoğlunun torunları Mert soyadını almıştır. Köyde bulunan diğer soyadlı aileler kimisi dışarıdan köye yerleşen Vayisoğlunun torunlarıyla evlenip köye yerleşen bazı soyadlar hayvancılıkla uğraştığı için çoban olarak gelenler,bazı ailelerinde köyü ve insanlarını çok beğenip köye yerleşen ailelerdir. Şu anda köy halkımız hayvancılık ve çiftçilikle uğraşmaktadırlar.Köyümüzde okur yazarlık oranı oldukça yüksektir. Her aileden devletin değişik kademelerinde çalışanlar vardır. Ayrıca Türkiye'de Ve Yurtdışında iş adamları vardır.

Kültür

Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Amasya iline 63 km, Gümüşhacıköy ilçesine 10 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 247
1997 230

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Genelde büyükbaş olmakla beraber küçükbaş hayvancılık da yapılmaktadır. Başlıca tarım ürünleri ise; buğday,arpa,tütün,soğan,şeker pancarı ve ayçiçeğidir.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal