Yawata'nın Bombalanması

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Birleşik Devletlerin 15 Haziran veya 16 Hazirandaki B-29 Superfortless

15 ve 16 Haziran 1944'te Yawata'nın Bombalanması, İkinci Dünya Savaşı sırasında Birleşik Devletler Ordusu Hava Kuvvetleri (USAAF) stratejik bombardıman uçakları tarafından Japon ana adalarına yapılan bir hava saldırısıydı. [a] Baskın, Çin'deki üslerden kalkan 75 B-29 Superfortress ağır bombardıman uçağı tarafından gerçekleştirildi. Bu uçaklardan sadece 47'si, baskının ana hedefi olan kuzey Kyūshū'deki Yawata'daki İmparatorluk Demir ve Çelik İşleri'nin yakınlarına bomba attı ve çok az hasara neden oldu. Operasyon sırasında meydana gelen kazalarda beş B-29 kaybedildi ve ikisi Japon uçakları tarafından imha edildi.

Baskın amacına ulaşamamış olsa da, Japon sivillerin ülkelerinin yenilmekte olduğu konusunda farkındalıklarını artırdı ve Amerika Birleşik Devletleri'nde medyada olumlu şekilde yer aldı. B-29'lar tarafından toplanan istihbarat, Japonya'nın hava savunmasındaki zayıflıkları da ortaya çıkardı ve baskın, Japonya'ya yapılan birçok saldırıdan ilkiydi. Yawata, 20 Ağustos 1944'te Çin'den hareket eden B-29'lar tarafından tekrar saldırıya uğradı ve 8 Ağustos 1945'te Mariana Adaları'nda üslenen B-29'ların düzenlediği bir yangın bombası saldırısında şehrin büyük bir kısmı yok edildi.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Japonya'ya ilk Birleşik Devletler Ordusu Hava Kuvvetleri (USAAF) baskını, 18 Nisan 1942'de, bir uçak gemisinden uçan 16 Kuzey Amerika B-25 Mitchell orta boy bombardıman uçağının Doolittle Baskını sırasında birkaç şehre saldırmasıyla gerçekleşti. Bu baskın çok az hasara yol açsa da Amerika Birleşik Devletleri'nde morali yükseltti. Japon hükümeti saldırıya hem ana adalarda konuşlu savaş birimlerinin sayısını artırarak hem de Midway Savaşı sırasında yenilgiyle sonuçlanan Pasifik Okyanusu'nda bir saldırı düzenleyerek yanıt verdi.[1] USAAF, bu baskından sonra Japon ana adalarına daha fazla saldırı düzenleyemedi, ancak B-29 Superfortress ağır bombardıman uçağı savaşa hazır olana kadar[2] savaş uçaklarının hiçbiri Çin veya Pasifik'teki üslerden bu alana ulaşmak için yeterli menzile sahip değildi.

Not listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Doolittle raid of April 1942 was conducted using B-25 medium bombers

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "America Hits Back: The Doolittle Tokyo Raiders". National Museum of the US Air Force. 15 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2016. 
  2. ^ Correll (2009), p. 62