Yavruköy, Nusaybin

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.42, 9 Ocak 2017 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 18029938 numaralı sürüm (→‎Coğrafya: düzeltme AWB ile)
Yavruköy
Harita
Mardin
Mardin
Ülke Türkiye
İlMardin
İlçeNusaybin
Coğrafi bölgeGüneydoğu Anadolu Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam182
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0482
Posta kodu47320
Resmî site
[2]

Yavruköy, Mardin ilinin Nusaybin ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

mahallenin esas adı qurka buhuri dir. büyük bir yangından sonra mahallenin adı qurka buhuri ( yanık erkek) olmuştur. daha sonra yerleşim yerlerinin adının türkçeleşmesi ile devlet rast gele yavruköy adını vermiştir.mahallenin kurulması kandavalı bir grubun davalılardan kaçarak yerleştiği yerde oluşmuştur. yeri tam savunma alanı gibidir. üç vadiyi aynı yerden görebilmektedir. mahallede newala gove denilen bir bölgedeki mağara, mahallesi tam karşıdan gören tehta sor(kırmızı kayalık),çift ağızlı mağara ve sarınç gibi önemli yerler vardır. newala gove:büyük bir mağarıdır. yaz başına kadar içinde su bulunur. kışın sürü için önemli bir sığınma yeridir. rivayete göre mağaranın bir geçişi vardır ve o geçiş dağın diğer yanından çıkarak komşu köy ilk tarafına kadar gidermiş. tehta sor(kırmızı kayalık): mahallesi tam karşıd an gören bu kayalık adını renginin kızıl olmasından alır. oldukça yüksek ve büyük olmasından dolayı mahallede nam salmıştır. çift ağızlı mağara:bu mağara mahallenin kuzey kısmına yakın olup çift ağızlıdır. mağara yumuşak kayalıklardan oluşmaktadır. insanların zamanla bu kayalıkları aşırarak ev yapımında kullanmasıyla mağara mağara oluşmuştur. oyuklar mağara içinde oda tarzı oluşumlara benzemiştir. sarınç: köye bir uzak kalan bu yer kayalıkların oyularak derin bir havuz şeklinderdir.eskiden sürü burda konaklar insanlar burdan faydalanmaktaydı. şimdi de uzak yerlerdeki bağ bozumu döneminde insanların yardımcısı konumundadır. bahar aylarında köylüler buraya toplu halde pikniğe çıkar sarınçın buz gibi suyunu kullanarak baharın tadını çıkarırlar.

Kültür

Mahallenin gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur.

Coğrafya

Mardin iline 59 km, Nusaybin ilçesine 36 km uzaklıktadır.

İklim

Mahallenin iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 182
1997 191

| align="center" | 2012 | align="right" | 104 |}

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi yoktur ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Ayrıca köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal