Yatay geçiş

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yatay geçiş, bir öğrencinin kayıtlı olduğu üniversite programından, başka bir üniversitenin benzer programına geçme işlemidir. Yatay Geçiş üniversiteler arasında yapıldığı gibi, üniversite içinde de yapılabilir. Yurt dışındaki bir üniversiteden, yurt içindeki bir üniversiteye, örgün öğretimden açık öğretime, 2. öğretimden 1. öğretime, vakıf üniversitesinden devlet üniversitesine yatay geçiş yapmak mümkündür. Yatay geçiş duyuruları YÖK ve üniversiteler tarafından önlisans ve lisans için temmuz ayında, sadece önlisans için Ocak ayında olmak üzere yılda 2 kez yapılmaktadır. Yatay geçiş yapabilmek için öğrencinin genel not ortalaması 100 üzerinden en az 60 olmalıdır. Bu alt sınır üniversiteler tarafından yükseltilebilir.

Bir öğrencinin yatay geçiş başvurusu yapabilmesi için, lisans okuyorsa hazırlık sınıfı hariç 2 dönem bitirmiş olmalıdır. Önlisans okuyanlar ise 1. dönemi bitirdikten sonra yatay geçiş başvurusunda bulunabilirler. Aynı şekilde 4 yıllık lisans programında okuyanlar son yıl, önlisans okuyanlar ise son dönem başvuru yapamazlar.

Yatay geçiş başvurusu benzer (%80'e kadar benzer içerik) bölümler arasında yapılabilmektedir. Bu benzerlik üniversite kurulu tarafından belirlenir. Birbirinden tamamen farklı bölümlere yatay geçiş başvurusu yapılamaz.

Yatay geçiş başvuruları şu kriterlere göre değerlendirilir:

  • Öğrencinin genel not ortalaması (En önemli kriterdir)
  • Öğrencinin merkezi yerleştirme puanı
  • Öğrencinin geçmek istediği programın ortak derslerindeki başarısı.
  • Öğrencinin geçmiş yıllarda dönem kaybı olup olmadığına.

Yatay geçiş başvuru duyurusu YÖK ve üniversiteler tarafından yapılırken, sonuçlar sadece üniversitelerin internet sitelerinden duyurulmaktadır.