Yargı (öykü)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Yargı"
1916'daki Kurt Wolff baskısının kapağı
YazarFranz Kafka
Özgün adı"Das Urteil"
ÜlkeAvusturya-Macaristan
DilAlmanca
YayımlanmaArkadia
Basım tarihi1913

"Yargı" ("Das Urteil"), Franz Kafka'nın 1912'de yayımlanan hikâyesidir. Bir adam ve babası arasındaki ilişkiyi ele almaktadır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Hikâye, odasında oturan genç bir tüccar olan Georg Bendemann'ın yıllar önce iş kurmak için memleketinden ayrılan ilk zamanlar başarılı olan fakat artık işleri iyi gitmeyen Rusya'daki sevgili arkadaşına mektup yazmasıyla başlamaktadır. Georg, diğer olayların yanı sıra arkadaşına nişanlandığını ve yakında Frieda Brandenfeld ile evleneceğini söyler.

Georg, derin düşüncelerinden sıyrılır ve babasını kontrol etmeye karar verir. Babasına, arkadaşına yeni bir mektup yazdığını ve arkadaşını yaklaşan evliliği hakkında bilgilendirdiğini söyler. Babası, oğlunun Rusya'daki arkadaşının varlığını sorgular, bu noktada Georg konuyu değiştirir. Georg'un babası karısının ölümünün Georg'dan daha çok kendisini etkilediğini iddia eder.

Georg babasının bir süre yatakta yatmasını ısrar edince baba, oğlunun kendisinin ölmesini istediğini iddia eder. Üstelik oğlunun arkadaşından haberdar olduğunu kabul eder. Georg'un kendini kötü hissetmesine neden olur ve arkadaşının Rusya'ya taşındığından beri Georg'un arkadaşını görmezden geldiğini öne sürer. Baba, Georg'un sevgisi ve ilgisini takdir etmez, kendi işini halledebileceğini belirtir. Georg, bir köşeye çekilir ve babasından ve sert sözlerinden ürker.

Georg'in babası onu bencil olmakla suçlar ve sonunda oğlunu "boğulmak suretiyle ölümle" cezalandırıyor. Georg kendini odadan atılmış hisseder. Evinden koşarak bir köprüye doğru koşar ve köprünün korkuluklarına varır, sıçrayıp arkasına geçer. Kendini sulara bırakır.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Franz Kafka, "Yargı" ("Das Urteil") öyküsünü 29 yaşındayken yazdı. Kafka, hayatının bu noktasında, beş yıl önce Prag'daki Karl-Ferdinands-Universität'ta hukuk eğitimini tamamlamış ve bir sigorta şirketi için çalışmak ve eniştesi Karl Hermann ile bir asbest fabrikası kurmak gibi çeşitli işler yapmıştır.

Kafka, öyküyü 22 Eylül 1912'da tek oturuştu yazdı. Daha sonraki yazılarda, "Yargı"nın yarattığı yaratıcı patlamayı "beden ve ruhun toplam açılımı" olarak tanımladı ve "hikayenin, pislik ve balçıkla kaplı gerçek bir doğuma evrimleştiğini" söyledi. Kafka, çalışmayı "yarı bilinçsiz bir ruh hali" içinde yazabildiği "en başarılı ve mükemmel edebi eserlerinden biri" olarak görüyordu. Kafka işten sonra inanılmaz derecede hevesliydi ve çalışmalarının çoğunu düzenleyen ve yayımlayan yakın arkadaşı Max Brod ile konuştu. "Yargı" 1913 yılında Arkadia adlı edebî yıllıkta yayımlandı.[1] Öykü, yazılmadan hemen önce Kafka'nın tanışmış olduğu "Bayan Felice Bauer"e ithaf edildi ve sonraki baskılarda sadece "F. için" şeklinde yazıldı.[2] Brod, biyografisinde ana karakterin adı Georg Bendemann'ın Kafka'ya ve nişanlısının adının ise Felice'yi işaret ettiğini söyledi.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel
  • Kafka, Franz (ed. Nahum N. Glatzer). Bütün Öyküler. New York: Schocken Books, 1995. 0-8052-1055-5
  • Brod, Max (1966). Über Franz Kafka (Almanca). Hamburg: S. Fischer Verlag. 
Özel
  1. ^ Gray, Richard T.; Gross, Ruth V.; Goebel, Rolf J. A Franz Kafka Encyclopedia. Greenwood Pub Group, 2005.
  2. ^ Kafka, s. 468
  3. ^ Brod, ss. 114, 115