Yardım:Sayfa değiştirme

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Yardım:Sayfa Değiştirme sayfasından yönlendirildi)

Vikipedi bir Vikidir, yani herhangi bir kişi, tüm okuyucuların görebileceği şekilde, anında, herhangi bir korunmayan sayfayı değiştir düğmesiyle değiştirebilir ve maddeleri geliştirebilir. Bunu gerçekleştirmek için kayıt olmanız bile gerekmez. Değişiklik yapan herhangi bir kişi Vikipedist olarak bilinir ve yaptığı değişiklik ne ölçüde önemsiz olursa olsun gördüğünüz Vikipedi'ye katkıda bulunmanın gururunu yaşayabilir - bütün bu değişiklikler birikmektedir! Hatta bu yazıyı da birileri değiştirmiş olabilir.

Not: Sayfa değişikliği denemeleriniz için Deneme tahtasını kullanabilirsiniz.

Değişiklik[değiştir | kaynağı değiştir]

Vikipedi sayfalarının çoğunda değişiklik yapmak kolaydır. Sadece, Vikipedi sayfasının üstünde bulunan "değiştir" sekmesine (ya da bölüm-değiştir bağlantısına) tıklamanız yeterlidir. Bu şekilde, mevcut sayfanın değiştirilebilir metnini barındıran bir Değişiklik kutusunun bulunduğu yeni bir sayfa açılır.

bir diktörgen içinde metin, yanda bir kaydırma çubuğu var. "==Değiştirme==" yazan bir satır ile başlıyor, sonra "Çoğu Vikipedi sayfalarını değiştirmek kolaydır. Sayfanın tepesinde değiştir sekmesine tıklayın...", ve ardından yaklaşık 30 satır daha var.
Bu sayfaya ait Viki işaretleme dilini gösteren değişiklik kutusu. İkinci düzey başlık ve kalın harfler için kullanılan işaretler görülmektedir.


Bu kutu içine, eklemek istediğiniz metni yazabilir, Viki işaretleme dili (Wiki markup) kullanarak metni formatlayabilir, imge ve tablo gibi diğer unsurları ekleyebilirsiniz. 'Sayfayı kaydet' düğmesinin yan tarafında bulunan 'Nasıl değiştirilir' düğmesine tıkladığınızda açılan yeni pencere içinde Viki işaretleme dili için kullanabileceğiniz Hızlı rehberi bulabilirsiniz.

Bir paragrafa asla boşlukla başlamayınız, bunun neden olacağı özel biçimi istemediğiniz sürece. Paragrafları birbirlerinden boş bir satır ile ayırabilirsiniz.

Yaptığınız değişikliği bitirdiğinizde, değişiklik kutusunun altında yer alan küçük Özet alanına kısa bir Değişiklik özeti yazmanız gerekir. Yaptığınız değişiklikleri belirtmek için Özet Kısaltmaları sayfasında bulunan ifadeleri kullanabilirsiniz. Yaptığınız değişikliklerden sonra sayfanın nasıl göründüğüne bakmak isterseniz "Önizlemeyi göster" düğmesine tıklayınız. Sayfanın önceki hali ile yapılan değişikliklerden sonraki hali arasındaki farkları görmek için "Değişiklikleri göster" düğmesine tıklayın. Gördüklerinizden hoşnutsanız cesur olun ve "Sayfayı kaydet" düğmesine tıklayın. Yaptığınız değişiklikler tüm Vikipedi kullanıcıları tarafından görünür olacaktır.

Dört satırlı bir pencere. Üst satır "Özet" diyor. İkinci satır boş bir girdi satırı. Üçüncüsünde "Küçük değişiklik" ve "Sayfayı izle" için birer onay kutusu var. Son satırda "Sayfayı kaydet", "Önizlemeyi göster", "Değişiklikleri göster" düğmeleri ve dğüme şeklinde olmayan bir "İptal" bağlantısı var.
Değişiklik komutları


Not: Özet satırına ~~~~ imza simgesini yazmayın, çünkü burada işlevi yoktur.

Madde ve bilgilerin daha standart bir biçimde gözükmesini sağlamak için Vikipedi topluluğu Biçem el kitabını geliştirmiştir. Vikipedi'nin bütün olarak kullanımı artık daha kolaydır.

Sayfalardan birine bilgi ekliyorsanız, lütfen kaynak gösteriniz, çünkü kaynağı gösterilmemiş ifadeler silinebilir.

Tartışma sayfası[değiştir | kaynağı değiştir]

Tartışma sayfası nın yapısı maddelere benzemektedir, çünkü onlarda da yeni bir bölümü başlatan ya da tüm sayfayı değiştiren "yeni bölüm" sekmesi bulunur.

Küçük değişiklik[değiştir | kaynağı değiştir]

"Küçük değişiklik" kutucuğuna atılan işaret, sayfanın önceki haliyle değişiklik yapılmasından sonraki hali arasında sadece yüzeysel farklar olduğunu gösterir: bunlar, yazım hataları, biçim ya da sunum değişiklikleri, içeriği değiştirmeksizin metnin yeniden düzenlenmesi ve benzeri işlemler olabilir. Küçük değişiklik, editörün, gözden geçirilme gereğinin olmadığını ve asla tartışma konusu olmayacağını düşündüğü değişikliktir. "Küçük değişiklik" seçeneği kayıtlı kullanıcılara açık olan Seçeneklerden biridir.

Büyük değişiklik[değiştir | kaynağı değiştir]

Tüm editörler Cesur olmaya özendirilir, ancak büyük değişikliğin pürüzsüz bir biçimde yapılabilmesi için kullanıcının yapabileceği birkaç şey vardır. Kullanıcı, büyük değişikliğe başlamadan önce madde için önerdiği değişikliği tartışma sayfasında diğer kullanıcılarla tartışmayı dikkate almalıdır. Eğer değişiklik uzun bir süre alacaksa, değişiklik sırasında {{Çalışma var}} etiketinin kullanılması değişiklik üzerinde çatışma olması olasılığını azaltabilir. Değişiklik yapıldıktan sonra, Değişiklik özetinin kullanılması yapılan değişiklikleri belgelemeye yardımcı olacaktır. Bu adımlar, yapılan büyük değişiklikleri Vikipedi topluluğunun iyi karşılamasına katkıda bulunur.

Büyük değişiklik, ilgili tüm editörlerin görüş birliği içinde olduğunu teyit etmek için gözden geçirilmelidir. Bu nedenle, tek bir sözcük bile olsa bir maddenin anlamını etkileyen herhangi bir değişiklik (küçük değil) büyük değişikliktir.

Büyük değişikliği yaparken uymanız gereken herhangi bir kural olmamakla beraber yukarıda geçen öneriler en iyi uygulama haline gelmiştir. Değişikliği kendi yöntemlerinizle yaparsanız, yapılan değişikliğin yeniden değiştirilmesi olasılığı artar.

Büyük bir değişiklik yaparken 'Sayfayı kaydet' düğmesine tıklamadan, değişiklikleri, harici bir metin editörüne kopyalamanız önerilir (tercihen format içermeyen Notepad gibi bir metin editörü). Bu işlem, tarayıcının çökmesi durmunda yaptığınız çalışmayı yitirmemenizi sağlar. Eğer yaptığınız değişiklik büyük miktardaysa, değişiklikleri aşamalar halinde kaydetmek de iyi bir fikirdir.