Yardım:Fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Fark (İngilizce: diff, Unix sistemlerinde bir komutu), sayfanın iki versiyonu arasındaki farkı gösterir. Geçmiş sekmesine bastığınızda sayfanın tüm versiyonları gözükür ve bu versiyonlarının yanında iki adet radio butonu bulunur. Soldaki buton eski versiyonu, sağdaki buton ise yeni versiyonu seçmek için kullanılır. "Seçilen Versiyonları Karşılaştır" tuşuna basınca seçtiğiniz iki versiyon arasındaki farkı gösterir.

Özel durumlarda (bir değişiklik için fark sayfası veya eski ile güncel arasında) diğer olasılıklar; sayfa geçmişinde iken güncel veya son kısayolunu seçmek veya Yardım:Son değişiklikler sayfasında anlatıldığı gibidir. çakışmada değişiklik yaparken de fark sayfası görülebilecektir, bu sayede değişikliklerinizi güncel hale getirmek için gerekli adımları netleştirebilirsiniz.

İki versiyon sayfada yan-yana görüntülenir. Eski versiyondaki değiştirilmiş paragraflar sarı, yeni versiyondakiler ise yeşildir. Soldan sağa doğru yazılan dillerde eski versiyon sayfanın sol tarafında yer alır. Bir paragraftan metin silinmişse o metin sadece eski versiyonda kırmızı olarak görüntülenir. Eğer bir paragraf tamamiyle silinmişse ya da eklenmişse, metin rengi kırmızı değil siyah olur ve diğer taraf boş olur. Değiştirilmemiş metin gri fon üzerine siyah olarak gözükür.

Fark sayfadaki değişiklikleri satır bazında gösterir. Bu işinizi kolaylaştırır.

Sayfanın değişik versiyonlarını görüntülerken Fark sayfası, sayfayı değiştiren kişinin kullanıcı sayfasına bir bağlantı içerir. Aynı zamanda kullanıcının Tartışma ve Katkılar sayfasına da bağltılar mevcuttur. Yöneticiler için ayrıca sayfadaki değişiklikleri iptal etmek için Geri Al tuşu da mevcuttur.

Geri al tuşu, güncel madde ile bir önceki versiyon arasındaki değişiklikler fark sayfasında listelenirken de gözükse bile işlevli olmayacaktır, zira bir kullanıcılığın vandallık yaptığı bir sayfayı ikinci bir kullanıcının düzeltmeye çalışırken bir kısım değişiklikleri bırakması durumunda geri al fonksiyonu düzeltmeye çalışan ikinci kullanıcının değişiklikleri kaldırıp vandallanmış versiyonu getirecektir!

Değişiklik özeti fark sayfasında da gözükecektir. Kullanıcı isimlerinin altındaki satırda özet listelenecektir. Eğer kullanıcı değişikik özetinde kısayol kullanmışsa, bu fark sayfasında bağlantı olarak gözükecektir.

Önceki ve Sonraki değişiklik sayfası (eğer mevcutsa) için de bağlantılar bulunur.

Bu örnek bir Fark sayfasının üst kısmını göstermektedir.

Sayfanın 09:23, 23 Ağustos 2006 tarihindeki hali

Angela (Tartışma | Katkıları)
Değişiklik özeti farklar güzel

Sayfanın 09:23, 24 Ağustos 2006 tarihindeki hali
Tim Starling (Tartışma | Katkıları)    [Geri Al]
Angela düzenlemiş ve son olarak Anthere tamamlamıştır.

Bir sayfadan başkasına metinlerin bir kısmını kopyalarken metileri ayırmanız daha kullanışlı olur. Bu sayede Fark sayfası daha kullanışlı ve okunabilir olur.

Değişiklik tablosundan sonra en son karşılaştırılan iki versiyonun tamamı görüntülenir.

Eğer klasik arayüzü hızlı erişim kutusuyla beraber kullanıyorsanız Fark sayfasında hızlı erişim kutusu daha fazla yer sağlamak amacıyla görüntülenemeyebilir. Fark sayfası tam ekran genişliğinde olunca daha kullanışlı olmaktadır.

Monobook arayüzünde panel Fark sayfsında da görüntülenecektir.

Page widening sayfası Fark sayfasına çok benzer çünkü burada da 2 sütun vardır fakat URL'ler (daha çok uzunca olanları) gizlenmez..

URL ile bir sayfayı daha eski bir sürümüyle karşılaştırmak için aşağıdaki yolları kullanabilirsiniz:

Karşılaştırmak istediğiniz sayfanın düzeltilmiş halini açın. Öneğin: http://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Help:Diff&oldid=78722 Ve karşılaştırmak istediğiniz diğer sayfayı açın. code>http://meta.wikimedia.org/w/index.phptitle=Main_Page&oldid=98420. Birinin oldid numarasını kopyalayın (&oldid=78722 birinci örnekteki) metini aşağıdaki gibi değiştirin oldid metinini diff: &diff=78722 ile değişin. Bu yazıyı diğer sayfanın URL'sinin başlığıyla oldid numarsı arasına yapıştırın: (&oldid=98420 ikinci örneğimiz), ve bunun gibi bir şey elde etmeniz gerekiyor:

http://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Main_Page&diff=78722&oldid=98420

İsterseniz URL'deki sayfaların başlıklarını (title=Main_Page örnekteki gibi) kaldırabilirsiniz ama bu gerekli değildir. Fark sayfasında verilen iki sayfanın karşılaştırması şöyle olmalıdır: [1].

Sayfanın şimdiki versiyonuyla belirli eski versiyonlarından birinin karşılaştırılması şöyle olmalıdır: http://meta.wikimedia.org/w/index.php?title=Help:Diff&diff=current&oldid=124558 Burada diff=current sayfanın son sürümü, oldid=124558 ise sayfanın 124558 sürümü anlamına gelmektedir.