Yalancı paladyum

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dosya:Nebulized Rhodium Silver Alloy.jpg
Yalancı paladyum alaşımı

Yalancı paladyum (RhAg), daha geleneksel yöntemler kullanılarak mümkün olabilecekten çok daha homojen bir karışım oluşturmak için nanoteknoloji kullanılarak oluşturulmuş, eşit miktarda rodyum (atom numarası 45) ve gümüşten (atom numarası 47) oluşan ikili bir alaşımdır. Bu alaşım bu iki element arasına giren paladyumun (atom numarası 46) özelliklerini sergiler.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu alaşımın üretimi ilk olarak 27 Ekim 2010'da Kyoto Üniversitesi Profesörü Hiroshi Kitagawa ve araştırma ekibi tarafından bildirildi.[1] Yeni alaşımı yapmak için Kyoto ekibi, rodyum ve gümüşü "nebülize etmek" için nanoteknolojiyi kullandı ve bunları, atomik seviyede kararlı bir şekilde karıştırılan iki metal ile kademeli olarak ısıtılmış alkolle karıştırdı. Aynı ekip, diğer nadir metal türlerine alternatifler de üretti.[2]

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni alaşım, egzoz gazını temizlemek için katalizör olarak kullanılan ve büyük miktarlarda hidrojeni emen paladyuma benzer özelliklere sahiptir.

Rodyum, paladyum ve gümüş, kimyasal karakterizasyonlarını belirleyen sırasıyla 45, 46 ve 47 elektrona sahiptir.

Kitagawa, "Rodyum ve gümüş atomlarındaki elektronların yörüngeleri muhtemelen karışmış ve paladyumla aynı yörüngeleri oluşturmuştur." demiştir.[3]

Uygulamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Alaşım, otomobillerin emisyon azaltıcı katalitik konvertörlerinin yanı sıra bilgisayarlarda, cep telefonlarında, düz ekran TV'lerde ve dişçilik aletlerinde kullanılan paladyuma benzer özelliklere sahiptir.

Hidrojen depolama, bir potansiyel kullanım olarak gösteriliyor, ancak araştırmacılara göre yalancı paladyum alaşımı, paladyumun hidrojen depolama kapasitesinin yalnızca yarısına sahiptir.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kusada (2010). "Hydrogen-Storage Properties of Solid-Solution Alloys of Immiscible Neighboring Elements with Pd". Journal of the American Chemical Society. 132 (45): 15896-8. doi:10.1021/ja107362z. PMID 20979361. 
  2. ^ "Japan nano-tech team creates palladium-like alloy". 3 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2010. 
  3. ^ "Japan creates 1st artificial rare metal". 3 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2010. 
  4. ^ "Scepticism greets Japanese synthetic palladium claim". 22 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2010.