Yakın doğu bölgesi dışındakilere karşı Haçlı seferleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yakın doğu bölgesi dışındakilere karşı Haçlı seferleri, Katolik Kilisesi ve bu kilise hiyerarşisinin kayıtsız şartsız mutlak güçte olduğu Katoliklerce kabul olan Papalar 11. yüzyıl sonunda Yakın Doğu'da Müslümanlara karşı Birinci Haçlı Seferi ortaya çıkardıktan ve bunları ta 16. yüzyılda Protestanlığın ortaya çıkmasına kadar devam ettirdikleri dönemlerde, Avrupa içinde bu kiliseye dahil olmayanları elimine etmek için bir seri silahlı mücadeleye de Haçlı Seferi adı verilmiş ve bu mücadele ve savaşlara da dinsel nitelik tanıyarak Haçlı Seferi kavramları ve terimleri kullanılmaya başlamıştır.

Ren Bölgesindeki Yahudilere karşı hücumlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Baltık bölgesi Haçlı seferleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Wend'lere karşı Haçlı seferleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Livonyalı'lara karşı Haçlı seferleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Prusya'lıların Haçlı seferleri[değiştir | kaynağı değiştir]

İber yarımadası Haçlı seferleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Albigeois Haçlı seferi[değiştir | kaynağı değiştir]

Katharlara karşı Haçlı seferi (1209–1229) Katolik Kilisesi ve Papa'nın güney Fransa'da Languedoc bölgesinde yayılmış olan Kathar mezhebini ve bu mezhebe inanları tümülye ortadan kaldırmak için başlatılan ve 20 yıl süren bir seri askeri sefere verilen addir.

Bu Haçlı Seferine genellikle Fransızlar katılmıştır. Çok geçmeden bu dinsel hedefli sefer, güney Fransa'nın kendi özel lehçesi olan Occitania'yanın siyasal ve kültürel hayatının önemini ve İspanyol Aragon etkilerini azaltmak ve bu bölgeyi Fransız kirallığına güç merkezine bağlanması siyasi hedeflerine dönüşmüştür.

Papa III. İnnocent Protestanlığın çıkışından önce Papanın otoritesine ve resmî Katolik klişesene karşı gelen Kathar mezhebini ortadan kaldırmak için yaptığı diplomatik girişimler pek az başarı sağldıktan sonra ve Papa'nın temsilcisi olan Pierre de Catelneau (olasılıkla Kathar mezhebinde olan Touluouse Kontu'nun bir ajanı tarafından) öldürüldükten sonra III. İnnocent (Katalonya ve Aragon'la yakın ilişkileri olan) Languedoc bölgesine karşı bir Haçlı Seferi ilan etti. Bu sefere katılmayı kabul eden her Fransız soylusuna büyük bir alan kaplayan Kahtar mezhebine bağlı olanların arazilerinden bir parça verileceğini ilan etti. Ortaya çıkan savaşlar yaklaşık olarak 200.000-1.000.000 kişinin katliamına ve güney Fransa'nın merkezsel Fransa'nın ve soylularının eline geçmesine neden oldu.

Bu Haçlı Seferleri Dominikan Manastır düzeni sisteminin ve Orta Çağlar Engezisyon sistemi dinsel adalet sisteminin ortaya çıkmasına ve güç kazanmasına sonuç vermiştir.

Dipnotları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakıniz[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]