Yahudi Marathicesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yahudi Marathicesi
मराठी
Telaffuzməˈɾaʈʰi
BölgeMaharaştra
EtnisiteMarathiler
Konuşan sayısı25.000  (tarih gerekli)
Dil ailesi
Hint-İran dilleri
Dil kodları
ISO 639-3
Yahudi-Marathicesin'deki bir Haggada shel Pesah'tan 1890'da Mumbai'de basılmış bir sayfa.

Yahudi-Marathicesi ( Marathice : जुदाव मराठी) Hindistan'da benzersiz bir kimlik geliştiren Yahudi bir etnik grup olan Bene Israel[1] tarafından konuşulan bir Marathi biçimidir. Yahudi-Marathicesi, diğer Marathi gibi Devanagari alfabesiyle yazılır. Marathi'den farklı bir dil oluşturacak kadar farklı olmayabilir, ancak Cochin Yahudi Cemaati, Yahudi-Malayalam ve portekizce'den gelen etkinin bir sonucu olarak İbranice ve Aramice'den bir dizi ödünç kelime ve Urduca dilinden bir miktar etki ile karakterizedir. Yahudi toplulukları tarafından zaman zaman çok farklı yerlerde geliştirilen ve aynı zamanda İbranice ve Aramice'den ödünç alınan yerel bir dilin varyantları olan çeşitli Yahudi dilleriyle ortak bazı dilsel özelliklere sahiptir.

Yahudi-Marathi topluluğu esas olarak Raigad ve Thane bölgelerinde ve Maharashtra'daki Mumbai şehrinde yaşamaktadır. Bunların çoğunluğu İsrail'e göç etmiştir ve geri kalanının çoğu İngiltere ve Kanada'da yaşamaktadır. Son zamanlarda, Manchester'da "Poona Haggadah" başlıklı nadir bir Marathi-İbranice metin bulundu. Bene-İsrail topluluğu tarafından kullanılan 137 yıllık kitap, Manchester Üniversitesi tarihçisi Yaakov Wise tarafından keşfedildi.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Liturgical miscellany; Or 14014 : 1800-1899 era". British Library. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2019. 
  2. ^ "MSN India News, 26/6/2011". 27 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]