Yıldırımevci Yaylası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yıldırımevci Yaylası Ankara ili Çubuk ilçesinde bulunan bir yayladır. Yaylanın yakınında Yıldırım evci köyü vardır. Yaylanın temiz bir havası ve güzel manzarası vardır. Ağaç olarak çoğunlukla kavak, Meşe az miktarda karaçam ve ardıç da bulunur. Yüzolçümü 650 hektar denizden yüksekliği 1180 metredir. Yaylanın etrafı ağaçlar ve yeşil alanlarla kaplıdır. Doğayı ve yürüyüşü sevenler için ideal bir yerdir.Sahip olduğu manzara ve doğal yapısıyla ankaralılara ve çubuklulara yaz, kış günübirlik, piknik ve dinlenme olanağı sunmaktadır. Yayla tepelerle çevrili olduğundan, gürültüden ve kirlilikten uzaktır.

Yıldırım Evci köyü çubuk’a 40 km uzaklıkta, Kavak Dağı ormanları bölgesinde kurulan bir köydür. Kızılcahamama karayolu bağlantısı bulunmaktadır. Geniş çam ve kavak ormanlarıyla süslü Yıldırım Evci Yaylası’nda sulama ve kullanma amaçlı bir gölet bulunmaktadır. Göletin yüzey alanı (1,4 km²), ortalama derinliği 2 m su yüzey kotu 62 m, göl çevresi uzunluğu 0,85 km, uzunluğu 0,66 km. ve genişliği ortalama 96 metredir. Kurak zamanda en derin yeri 1 metre olup, suyun en yüksek olduğu dönemde ortalama derinliği 2 metre civarına çıkmaktadır. Gölette Sazan balığı, Kadife balığı, Turna balığı, Gümüş balığı vardır. Gölet çevresinde piknik yapmak, kamp kurmak mümkün. Yayla’da halen ahır olarak kullanılan taş yapılar da dikkat çekmektedir.

Yaylada yaşayan hayvanlar arasında Kızıl geyik, kurt, tilki, altın çakal, porsuk, tavşan, yaban domuzu, ağaç sansarı, Sincap, Kirpi, Yaban kedisi, Vaşak gibi memeliler ile, keklik, kartal, puhu, karga, doğan, dağ bülbülü, karatavuk, çavuşkuşu, bıldırcın, şah kartal, Öter ardıç kuşu gibi kuşlar yaşamaktadır.