Yüzmede dünya rekorları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Sarah Sjöström sekiz dünya rekoruyla, en çok rekora sahip olan kadın yüzücüdür. (4 uzun kulvar, 4 kısa kulvar)

Yüzme dünya rekorları, yüzmenin uluslararası yönetim organı olan FINA tarafından onaylanmıştır. Rekorlar; uzun kulvar (50 metre) ya da kısa kulvar (25 metre) yüzme havuzlarında kırılmıştır.

Uzun kulvar rekorlarının kayıt altına alınması 1900'lerin başına kadar uzanırken, kısa kulvar rekorlarının kayıt altına alınmasına 1991 yılının Mart ayından itibaren başlanmıştır.

Aşağıdaki rekorların bazıları, poliüretan ya da tekstil dışı malzemelerden yapılmış mayolar giyen yüzücüler tarafından 2008 Şubat ayından 2009 Aralık ayına kadar olan zaman zarfında elde edilmiştir. Roma'daki 2009 FINA Dünya Şampiyonasının arifesinde, uluslararası yönetim organı 1 Ocak 2010'dan itibaren tekstil olmayan malzemelerden yapılan mayoların kullanımını yasakladı. Bu mayoların, daha büyük bedene sahip olan bazı sporcuların performansını diğerlerine oranla daha fazla artırıyor gibi görünüyor ve morfoloji ve fizyolojiye bağlı olarak diğerlerinden daha fazla kaldırma etkisi yaratıyordu.

Michael Phelps 7 dünya rekoruyla, en çok rekora sahip erkek yüzücüdür. (3 bireysel, 4 takım halinde)

Uzun kulvar[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategori Zaman Yüzücü Ülke Tarih Organizasyon Yer V
50 m serbest 20.91 César Cielo   Brezilya 18 Aralık 2009 Brezilya Şampiyonası São Paulo, Brezilya
100 m serbest 46.91 César Cielo   Brezilya 30 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya
200 m serbest 1:42.00 Paul Biedermann  Almanya 28 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya
400 m serbest 3:40.07 Paul Biedermann   Almanya 26 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya
800 m serbest 7:32.12 Zhang Lin   Çin 29 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya [1]
1500 m serbest 14:31.02 Sun Yang   Çin 4 Ağustos 2012 Olimpiyat Oyunları Londra, Birleşik Krallık
50 m sırtüstü 24.00 Kliment Kolesnikov   Rusya 4 Ağustos 2018 Avrupa Şampiyonası Glasgow, Birleşik Krallık
100 m sırtüstü 51.85 Ryan Murphy   Amerika 13 Ağustos 2016 Olimpiyat Oyunları Rio de Janeiro, Brezilya
200 m sırtüstü 1:51.92 Aaron Peirsol  Amerika 31 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya
50 m kurbağalama 25.95 Adam Peaty   Birleşik Krallık 25 Temmuz 2017 Avrupa Şampiyonası Glasgow, Birleşik Krallık
100 m kurbağalama 56.88 Adam Peaty   Birleşik Krallık 21 Temmuz 2019 Olimpiyat Oyunları Rio de Janeiro, Brezilya
200 m kurbağalama 2:06.67 Ippei Watanabe   Japonya 29 Ocak 2017 Kosuke Kitajima Kupası Tokyo, Japonya
50 m kelebek 22.27 Andriy Hovorov   İspanya 1 Temmuz 2018 Sette Colli Trophy Roma, İtalya
100 m kelebek 49.82 Michael Phelps   Amerika 1 Ağustos 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya
200 m kelebek 1:51.51 Michael Phelps  Amerika 29 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya
200 m bireysel karışık 1:54.00 Ryan Lochte   Amerika 28 Temmuz 2011 Dünya Şampiyonası Şanghay, Çin
400 m bireysel karışık 4:03.84 Michael Phelps   Amerika 10 Ağustos 2008 Olimpiyat Oyunları Pekin, Çin
4×100 m serbest bayrak yarışı 3:08.24
  •  (47.51) Michael Phelps
  •  (47.02) Garrett Weber-Gale
  •  (47.65) Cullen Jones
  •  (46.06) Jason Lezak
  Amerika 11 Ağustos 2008 Olimpiyat Oyunları PekinÇin
4×200 m serbest bayrak yarışı 6:58.55  Amerika 31 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Romaİtalya [2]
4×100 m karışık bayrak yarışı 3:27.28   Amerika 2 Ağustos 2009 Dünya Şampiyonası Romaİtalya [3]

Kadınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategori Zaman Yüzücü Ülke Tarih Organizasyon Yer V
50 m serbest 23.67 Sarah Sjöström   İsveç 29 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Budapeşte, Macaristan [4],
100 m serbest 51.71 Sarah Sjöström   İsveç 23 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Budapeşte, Macaristan [5],
200 m serbest 1:52.98 Federica Pellegrini   İtalya 29 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya [6][7],
400 m serbest 3:56.46 Katie Ledecky  Amerika 7 Ağustos 2016 Olimpiyat Oyunları Rio de Janeiro, Brezilya [8],
800 m serbest 8:04.79 Katie Ledecky   Amerika 12 Ağustos 2016 Olimpiyat Oyunları Rio de Janeiro, Brezilya [9],
1500 m serbest 15:20.48 Katie Ledecky   Amerika 16 Mayıs 2018 TYR Pro Swim Series Indianapolis, Amerika Birleşik Devletleri [10],
50 m sırtüstü 26.98 Liu Xiang   Çin 21 Ağustos 2018 Asya Oyunları Cakarta, Endonezya [11],
100 m sırtüstü 58.00 Kathleen Baker   Amerika 28 Temmuz 2018 ABD Şampiyonası Irvine, Amerika Birleşik Devletleri [12],
200 m sırtüstü 2:04.06 Missy Franklin   Amerika 3 Ağustos 2012 Olimpiyat Oyunları London, Birleşik Krallık [13],
50 m kurbağalama 29.40 Lilly King   Amerika 30 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Budapeşte, Macaristan [14],
100 m kurbağalama 1:04.13 Lilly King   Amerika 25 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Budapeşte, Macaristan [15],
200 m kurbağalama 2:19.11 Rikke Møller Pedersen   Danimarka 1 Ağustos 2013 Dünya Şampiyonası Barcelona, İspanya [16],
50 m kelebek 24.43 Sarah Sjöström   İsveç 5 Temmuz 2014 Swedish Şampiyonası Borås, İsveç [17],
100 m kelebek 55.48 Sarah Sjöström   İsveç 7 Ağustos 2016 Olimpiyat Oyunları Rio de Janeiro, Brezilya [18],
200 m kelebek 2:01.81 Liu Zige   Çin 21 Ekim 2009 Çin Ulusal Oyunları Jinan, Çin [19],
200 m bireysel karışık 2:06.12 Katinka Hosszú   Macaristan 3 Ağustos 2015 Dünya Şampiyonası Kazan, Rusya [20],
400 m bireysel karışık 4:26.36 Katinka Hosszú   Macaristan 6 Ağustos 2016 Olimpiyat Oyunları Rio de Janeiro, Brezilya [21],
4×100 m serbest bayrak yarışı 3:30.05
  •  (54.03) Shayna Jack
  •  (52.03) Bronte Campbell
  •  (52.99) Emma McKeon
  •  (51.00) Cate Campbell
  Avustralya 5 Nisan 2018 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları Gold CoastAvustralya [22]
4×200 m serbest bayrak yarışı 7:42.08
  •  (1:55.47) Yang Yu
  •  (1:55.79) Zhu Qianwei
  •  (1:56.09) Liu Jing
  •  (1:54.73) Pang Jiaying
  Çin 30 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Romaİtalya [23][24]
4×100 m karışık bayrak yarışı 3:51.55
  •  (58.54) Kathleen Baker
  •  (1:04.48) Lilly King
  •  (56.30) Kelsi Worrell
  •  (52.23) Simone Manuel
  Amerika 30 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Budapeşte, Macaristan [25]

Karma bayrak[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategori Zaman Yüzücü Ülke Tarih Organizasyon Yer V
4×100 m serbest bayrak yarışı 3:19.60
  •  (47.22) Caeleb Dressel
  •  (47.49) Nathan Adrian
  •  (52.71) Mallory Comerford
  •  (52.18) Simone Manuel
  Amerika 29 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Budapeşte, Macaristan [26]
4×100 m karışık bayrak yarışı 3:38.56
  •  (52.32) Matt Grevers
  •  (1:04.15) Lilly King
  •  (49.92) Caeleb Dressel
  •  (52.17) Simone Manuel
  Amerika 26 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Budapeşte, Macaristan [27]

Kısa kulvar[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategori Zaman Yüzücü Ülke Tarih Organizasyon Yer V
50 m serbest 20.26 Florent Manaudou   Fransa 5 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar [28],
100 m serbest 44.94 Amaury Leveaux   Fransa 13 Aralık 2008 Avrupa Şampiyonası Rijeka, Hırvatistan [29],
200 m serbest 1:39.37 Paul Biedermann   Almanya 15 Kasım 2009 Dünya Kupası Berlin, Almanya [30]
400 m serbest 3:32.25 Yannick Agnel   Fransa 15 Kasım 2012 Fransa Ulusal Angers, Fransa [31],
800 m serbest 7:23.42 Grant Hackett   Avustralya 20 Temmuz 2008 Victoria Şampiyonası Melbourne, Avustralya [32]
1500 m serbest 14:08.06 Gregorio Paltrinieri   İtalya 4 Aralık 2015 Avrupa Şampiyonası Netanya, İsrail [33],
50 m sırtüstü 22.22 Florent Manaudou   Fransa 6 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar [34]
100 m sırtüstü 48.92 Matt Grevers   Amerika 12 Aralık 2015 Duel in the Pool Indianapolis, Amerika Birleşik Devletleri [35],
200 m sırtüstü 1:45.63 Mitch Larkin   Avustralya 27 Kasım 2015 Avustralya Şampiyonası Sidney, Avustralya [36],
50 m kurbağalama 25.25 Cameron van der Burgh   Güney Afrika 14 Kasım 2009 Dünya Kupası Berlin, Almanya [37]
100 m kurbağalama 55.61 Cameron van der Burgh   Güney Afrika 15 Kasım 2009 Dünya Kupası Berlin, Almanya [37]
200 m kurbağalama 2:00.16 Kirill Prigoda   Rusya 13 Aralık 2018 Dünya Şampiyonası Hangzhou, Çin [38],
50 m kelebek 21.75 Nicolas Santos   Brezilya 6 Ekim 2018 Dünya Kupası Budapeşte, Macaristan [39],
100 m kelebek 48.08 Chad le Clos   Güney Afrika 8 Aralık 2016 Dünya Şampiyonası Windsor, Kanada [40],
200 m kelebek 1:48.24 Daiya Seto   Japonya [[11 Aralık 2018 Dünya Şampiyonası Hangzhou, Çin [41],
100 m bireysel karışık 50.30 Vladimir Morozov   Rusya 30 Ağustos 2016 Dünya Kupası Berlin, Almanya [42]
200 m bireysel karışık 1:49.63 Ryan Lochte   Amerika 14 Aralık 2012 Dünya Şampiyonası Istanbul, Türkiye [43],
400 m bireysel karışık 3:55.50 Ryan Lochte   Amerika 16 Aralık 2010 Dünya Şampiyonası Dubai, Birleşik Arab Emirlikleri [44],
4×50 m serbest bayrak yarışı 1:21.80
  •  (20.43) Caeleb Dressel
  •  (20.25) Ryan Held
  •  (20.59) Jack Conger
  • (20.53) Michael Chadwick
  Amerika 14 Aralık 2018 Dünya Şampiyonası Hangzhou, Çin [45],
4×100 m serbest bayrak yarışı 3:03.03
  •  (45.66) Caeleb Dressel
  •  (45.75) Blake Pieroni
  •  (45.86) Michael Chadwick
  •  (45.76) Ryan Held
  Amerika 11 Aralık 2018 Dünya Şampiyonası Hangzhou, Çin [46],
4×200 m serbest bayrak yarışı 6:46.81
  •  (1:42.03) Luiz Altamir Melo
  •  (1:40.99) Fernando Scheffer
  •  (1:42.81) Leonardo Coelho Santos
  •  (1:40.98) Breno Correia
  Brezilya 14 Aralık 2018 Dünya Şampiyonası Hangzhou, Çin [47],
4×50 m karışık bayrak yarışı 1:30.44
  •  (22.83) Kliment Kolesnikov
  •  (25.26) Kirill Prigoda
  •  (22.11) Aleksandr Popkov
  •  (20.44) Vladimir Morozov
  Rusya 17 Aralık 2017 Avrupa Şampiyonası Kopenhag, Danimarka [48]
4×100 m karışık bayrak yarışı 3:19.16
  •  (49.63) Stanislav Donets]
  •  (56.43) Sergey Geybel
  •  (48.35) Yevgeny Korotyshkin
  •  (44.75) Danila Izotov
  Rusya 20 Aralık 2009 Vladimir Salnikov Ödül Saint PetersburgRusya [49]

Kadınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategori Zaman Yüzücü Ülke Tarih Organizasyon Yer
50 m serbest 22.93 Ranomi Kromowidjojo   Hollanda 26 Ekim 2017 Dünya Kupası Berlin, Almanya [50]
100 m serbest 50.25 Cate Campbell   Avustralya 26 Ekim 2017 Avustralya Şampiyonası Adelaide, Avustralya [51],
200 m serbest 1:50.43 Sarah Sjöström   İsveç 12 Ağustos 2017 Dünya Kupası Eindhoven, Hollanda [52],
400 m serbest 3:53.92 Ariarne Titmus   Avustralya 14 Aralık 2018 Dünya Şampiyonası Hangzhou, Çin [53],
800 m serbest 7:59.34 Mireia Belmonte Garcia   İspanya 10 Ağustos 2013 Dünya Kupası]] Berlin, Almanya [54],
1500 m serbest 15:19.71 Mireia Belmonte Garcia   İspanya 12 Aralık 2014 İspanya Şampiyonası Sabadell, İspanya [55]
50 m sırtüstü 25.67 Etiene Medeiros   Brezilya 7 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar [56],
100 m sırtüstü 55.03 Katinka Hosszú   Macaristan 4 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar [57],
200 m sırtüstü 1:59.23 Katinka Hosszú   Macaristan 5 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar [58],
50 m kurbağalama 28.56 Alia Atkinson   Jamaika 6 Ekim 2018 Dünya Kupası Budapeşte, Macaristan [59]
100 m kurbağalama 1:02.36 Rūta Meilutytė   Litvanya 12 Ekim 2013 Dünya Kupası Moskova, Rusya [60]
100 m kurbağalama 1:02.36 Alia Atkinson   Jamaika 6 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar [61],
100 m kurbağalama 1:02.36 Alia Atkinson   Jamaika 26 Ağustos 2016 Dünya Kupası Chartres, Fransa [62]
200 m kurbağalama 2:14.57 Rebecca Soni   Amerika 18 Aralık 2009 Duel in the Pool Manchester, Birleşik Krallık
50 m kelebek 24.38 Therese Alshammar   İsveç 22 Kasım 2009 Dünya Kupası Singapur, Singapur [63]
100 m kelebek 54.61 Sarah Sjöström   İsveç 7 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar [64],
200 m kelebek 1:59.61 Mireia Belmonte Garcia   İspanya 3 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha Katar [65],
100 m bireysel karışık 56.61 Katinka Hosszú   Macaristan 7 Ağustos 2017 Dünya Kupası Berlin, Almanya [66]
200 m bireysel karışık 2:01.86 Katinka Hosszú   Macaristan 6 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar [67],
400 m bireysel karışık 4:18.94 Mireia Belmonte Garcia   İspanya 12 Ağustos 2017 Dünya Kupası Eindhoven, Hollanda [68],
4×50 m serbest bayrak yarışı 1:33.91
  •  (23.42) Ranomi Kromowidjojo
  •  (23.19) Femke Heemskerk
  •  (23.65) Tamara van Vliet
  •  (23.65) Valerie van Roon
  Hollanda 15 Aralık 2017 Avrupa Şampiyonası Kopenhag, Danimarka [69]
4×100 m serbest bayrak yarışı 3:26.53
  •  (52.39) Inge Dekker
  •  (50.58) Femke Heemskerk
  •  (52.55) Maud van der Meer
  •  (51.01) Ranomi Kromowidjojo
  Hollanda 5 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası DohaKatar [70],
4×200 m serbest bayrak yarışı 7:32.85
  •  (1:54.73) Inge Dekker
  •  (1:51.22) Femke Heemskerk
  •  (1:54.17) Ranomi Kromowidjojo
  •  (1:52.73) Sharon van Rouwendaal
  Hollanda 3 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası DohaKatar [71]
4×50 m karışık bayrak yarışı 1:42.38
  •  (25.97) Olivia Smoliga
  •  (29.29) Katie Meili
  •  (24.02) Kelsi Dahlia
  •  (23.10) Mallory Comerford
  Amerika 12 Aralık 2018 Dünya Şampiyonası Hangzhou, Çin [72],
4×100 m karışık bayrak yarışı 3:45.20
  •  (56.08) Courtney Bartholomew
  •  (1:02.88) Katie Meili
  •  (55.01) Kelsi Worrell
  •  (51.23) Simone Manuel
  Amerika 11 Aralık 2015 Duel in the Pool IndianapolisAmerika Birleşik Devletleri [73]

Karışık bayrak[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategori Zaman Yüzücü Ülke Tarih Organizasyon Yer
4×50 m serbest 1:27.89
  •  (20.43) Caeleb Dressel
  •  (20.60) Ryan Held
  •  (23.44) Mallory Comerford
  •  (23.42) Kelsi Dahlia
  Amerika 12 Aralık 2018 Dünya Şampiyonası Hangzhou, Çin [74],
4×50 m karışık 1:36.40
  •  (22.88) Eugene Godsoe
  •  (25.40) Kevin Cordes
  •  (25.28) Claire Donahue
  •  (23.61) Simone Manuel
  Amerika 13 Aralık 2018 Dünya Şampiyonası Hangzhou, Çin [75],

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lord, Craig (29 July 2009). "WR: Zhang Zips Up For 7:32.12 800 Free". swimnews.com. Erişim tarihi: 16 November 2011. 
  2. ^ Lord, Craig (31 July 2009). "WR: USA Takes 4x200m In 6:58.55". swimnews.com. 3 August 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 November 2011. 
  3. ^ Lord, Craig (2 August 2009). "WR: USA Medley Relay Guns A 3:27.28". swimnews.com. 11 October 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 November 2011. 
  4. ^ "Women's 50m Freestyle Results". Omega Timing. 29 July 2017. 21 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 July 2017. 
  5. ^ "Women's 4×100m Freestyle Relay Results". Omega Timing. 23 July 2017. 11 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 July 2017. 
  6. ^ Lord, Craig (29 July 2009). "WRs 20 & 21: Pellegrini And Van Der Burgh". swimnews.com. Erişim tarihi: 16 November 2011. 
  7. ^ "Women's 200m freestyle final results" (PDF). Omega Timing. 29 July 2009. 6 August 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 November 2011. 
  8. ^ "Women's 400m Freestyle Results" (PDF). Rio 2016 official website. 7 August 2016. 8 August 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 August 2016. 
  9. ^ "Women's 800m Freestyle Results" (PDF). Rio 2016 official website. 12 August 2016. 13 August 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 August 2016. 
  10. ^ "Women's 1500m Freestyle Results". Omega Timing. 16 May 2018. 22 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 May 2018. 
  11. ^ "Women's 50m Backstroke Final Results". asiangames2018.id. 21 August 2018. 21 August 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 August 2018.  Birden fazla |arşivurl= ve |archive-url= kullanıldı (yardım); Birden fazla |arşivtarihi= ve |archive-date= kullanıldı (yardım)
  12. ^ "Women's 100m Backstroke Final Results". Omega Timing. 28 July 2018. 29 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 July 2018. 
  13. ^ "Women's 200m Backstroke Results". www.london2012.com. 3 August 2012. 3 January 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 September 2012.  Birden fazla |arşivurl= ve |archive-url= kullanıldı (yardım); Birden fazla |arşivtarihi= ve |archive-date= kullanıldı (yardım)
  14. ^ "Women's 50m Breaststroke Results". Omega Timing. 30 July 2017. 2 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 July 2017. 
  15. ^ "100m Breaststroke Women's Final Results". Omega Timing. 25 July 2017. 8 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 July 2017. 
  16. ^ "15th FINA World championships 200m Breaststroke Women's Semi-final Results". Omega Timing. 1 August 2013. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 August 2013. 
  17. ^ "Sarah Sjostrom Smashes 25-Second Barrier With World Record in 50 Fly in Sweden". Swimming World Magazine. 5 July 2014. 14 July 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 July 2014. 
  18. ^ "Women's 100m Butterfly Results" (PDF). Rio 2016 official website. 7 August 2016. 8 August 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 August 2016. 
  19. ^ Lord, Craig (21 October 2009). "Liu Zige Takes 200th Shiny Suits WR: 2:01 200 'Fly". swimnews.com. Erişim tarihi: 21 October 2009. 
  20. ^ "Women's 200m IM Results". Omega Timing. 3 August 2015. 18 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 August 2015. 
  21. ^ Forde, Pat (6 August 2016). "'Iron Lady' Katinka Hosszu shatters world record in 400 IM, American Maya DiRado takes second". Yahoo!. Erişim tarihi: 7 August 2016. 
  22. ^ "Women's 4x100m Freestyle Final Results" (PDF). Gold Coast 2018 Commonwealth Games Corporation. 5 April 2018. 6 Nisan 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 April 2018. 
  23. ^ "Women's 4×200m freestyle relay final results" (PDF). Omega Timing. 30 July 2009. 4 October 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 November 2011. 
  24. ^ Lord, Craig (30 July 2009). "WR: CHN In Rome 2009: 7:42.08". swimnews.com. 2 August 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 November 2011. 
  25. ^ "Swimming – Women's 4x100–Meter Medley Relay". Omega Timing. 30 July 2017. 21 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 July 2017. 
  26. ^ "Mixed 4×100m Freestyle Results Summary". Omega Timing. 29 July 2017. 19 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 July 2017. 
  27. ^ "Mixed 4×100m Medley Relay Results". Omega Timing. 26 July 2017. 24 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 July 2017. 
  28. ^ "Florent Manaudou Stuns Crowd With Blazing 50 Free World Record at Worlds". Swimming World Magazine. 5 December 2014. Erişim tarihi: 5 December 2014. 
  29. ^ "Men's 100m Freestyle Finals results". Omega Timing. 13 December 2008. 14 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 March 2018. 
  30. ^ "Men's 200m Freestyle Final results". Omega Timing. 15 November 2009. 11 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 March 2018. 
  31. ^ "Flash! Yannick Agnel Downs World Record in 400 Free at French Nationals". Swimming World Magazine. 15 November 2012. 16 February 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 November 2012. 
  32. ^ "Grant Hackett Crushes 800 Free World Record Over Short Course". Swimming World Magazine. 19 July 2008. 2 January 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 November 2009. 
  33. ^ Keith, Braden (4 December 2015). "Gregorio Paltrinieri Breaks Oldest World Record on the Books in 1500". Swimswam. 14 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 December 2015. 
  34. ^ "Men's 50m Backstroke Results". Omega Timing. 6 December 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 December 2014. 
  35. ^ "Men's 100m Backstroke Final Results". Omega Timing. 11 November 2018. 11 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 November 2018. 
  36. ^ Lord, Craig (27 November 2015). "Dolphin Mitch Larkin Leaps To 1:45.6 WR 200 Back Not Far Off Free Pace of the Albatross". Swimvortex. 8 June 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 November 2015.  Birden fazla |arşivurl= ve |archive-url= kullanıldı (yardım); Birden fazla |arşivtarihi= ve |archive-date= kullanıldı (yardım)
  37. ^ a b "FINA/ARENA Swimming World Cup 2009, Berlin (GER): Full Results Book: Records Broken By Record Type" (PDF). Omega Timing. 15 November 2009. s. 117. 18 May 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 December 2009. 
  38. ^ "Men's 200m Breaststroke Final Results". Omega Timing. 13 December 2018. 13 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 December 2018. 
  39. ^ "Men's 50m Butterfly Results". Omega Timing. 6 October 2018. 6 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 October 2018. 
  40. ^ "Men's 100m Butterfly Final Results". Omega Timing. 8 December 2016. 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 December 2016. 
  41. ^ "Men's 200m Butterfly Final Results". Omega Timing. 11 December 2018. 11 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 December 2018. 
  42. ^ "Men's 100m IM Results". Omega Timing. 28 September 2018. 29 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 September 2018. 
  43. ^ -Ryan-Lochte-Crushes-1:50-Barrier-in-200-IM-for-World-Record "Flash! Ryan Lochte Crushes 1:50 Barrier in 200 IM for World Record". Swimming World Magazine. 14 December 2012. Erişim tarihi: 16 December 2012. [ölü/kırık bağlantı]
  44. ^ "Men's 400m IM Results" (PDF). Omega Timing. 16 December 2010. 24 January 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 December 2010.  Birden fazla |arşivurl= ve |archive-url= kullanıldı (yardım); Birden fazla |arşivtarihi= ve |archive-date= kullanıldı (yardım)
  45. ^ "Men's 4x50m Freestyle Final Results". Omega Timing. 14 December 2018. 14 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 December 2018. 
  46. ^ "Men's 4x100m Freestyle Final Results". Omega Timing. 11 December 2018. 11 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 December 2018. 
  47. ^ "Men's 4x200m Freestyle Relay Final Results". Omega Timing. 14 December 2018. 14 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 December 2018. 
  48. ^ "Men's 4×50m Medley Relay Results" (PDF). Microplus Timing. 17 December 2017. 28 Aralık 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 December 2017. 
  49. ^ "Salnikov Cup: Russian Foursome Breaks World Record". Swimming World Magazine. 20 December 2009. 20 April 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 December 2009. 
  50. ^ "Women's 50m Freestyle Results". Omega Timing. 7 August 2017. 11 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 August 2017. 
  51. ^ Race, Loretta (26 October 2017). "She's Back: Cate Campbell Eclipses Sjostrom's 100 SC Free World Record". 14 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 October 2017. 
  52. ^ "Women's 200m Freestyle Results". Omega Timing. 12 August 2017. 15 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 August 2017. 
  53. ^ "Women's 400m Freestyle Final Results". Omega Timing. 14 December 2018. 14 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 December 2018. 
  54. ^ "Women's 800m Freestyle Result". Omega Timing. 10 August 2013. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 August 2013. 
  55. ^ "Swimmer Mireia Belmonte sets new world record". www.as.com. 12 December 2014. Erişim tarihi: 12 December 2014. 
  56. ^ "Women's 50m Backstroke Results". Omega Timing. 7 December 2014. 30 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 December 2014. 
  57. ^ "Women's 100m Backstroke Results". Omega Timing. 4 December 2014. 30 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 December 2014. 
  58. ^ "Women's 200m Backstroke Results". Omega Timing. 5 December 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 December 2014. 
  59. ^ "Women's 50m Breaststroke Results". Omega Timing. 6 October 2018. 6 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 October 2018. 
  60. ^ "Women's 100m Breaststroke Result". Omega Timing. 12 October 2013. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 October 2013. 
  61. ^ "Women's 100m Breaststroke Results". Omega Timing. 6 December 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 December 2014. 
  62. ^ Keith, Braden (26 August 2016). "Alia Atkinson Ties World Record in 100 Breaststroke in Chartres". Swimswam. 14 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 August 2016. 
  63. ^ Lord, Craig (22 November 2009). "World Cup Farce Ends With 3 More 'WRs'". SwimNews.com. 3 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 November 2009. 
  64. ^ "Women's 100m Butterfly Results". Omega Timing. 7 December 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 December 2014. 
  65. ^ "Women's 200m Butterfly Results". Omega Timing. 3 December 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 December 2014. 
  66. ^ "Women's 100m Individual Medley Results". Omega Timing. 7 August 2017. 11 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 August 2017. 
  67. ^ "Women's 200m IM Results". Omega Timing. 6 December 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 December 2014. 
  68. ^ "Women's 400m IM Results". Omega Timing. 12 August 2017. 20 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 August 2017. 
  69. ^ "Women's 4×50m Freestyle Results" (PDF). microplustiming.com. 15 December 2017. 14 Aralık 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 December 2017. 
  70. ^ "Women's 4×100m Freestyle Relay Results". Omega Timing. 5 December 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 December 2014. 
  71. ^ "Women's 4×200m Freestyle Relay Results". Omega Timing. 3 December 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 December 2014. 
  72. ^ "Women's 4×50m Medley Relay Final Results". Omega Timing. 12 December 2018. 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 December 2018. 
  73. ^ Lohn, John (12 December 2015). "Duel in the Pool: Team USA goes on record assault to secure 74–48 advantage". Swimvortex. 22 December 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 December 2015. 
  74. ^ "Mixed 4×50m Freestyle Relay Final Results". Omega Timing. 12 December 2018. 12 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 December 2018. 
  75. ^ "Mixed 4×50m Medley Relay Final Results". Omega Timing. 13 December 2018. 13 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 December 2018.