Yüzmede dünya rekorları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Yüzmede dünya rekorları listesi, yüzme kategorilerinde kaydedilmiş ve FINA tarafından onaylanmış en iyi dereceleri içerir. Rekorlar, uzun kulvar (50 metre) ve kısa kulvar (25 metre) yüzme havuzları için ayrı olarak tutulmaktadır.

Uzun kulvar rekorlarının kayıt altına alınması 1900'lerin başına kadar uzanırken, kısa kulvar rekorlarının kayıt altına alınmasına 1991 yılının Mart ayından itibaren başlanmıştır.[kaynak belirtilmeli]

Aşağıdaki rekorların bazıları, poliüretan ya da tekstil dışı malzemelerden yapılmış mayolar giyen yüzücüler tarafından 2008 Şubat ayından 2009 Aralık ayına kadar olan zaman zarfında elde edilmiştir. Roma'daki 2009 FINA Dünya Şampiyonasının arifesinde, uluslararası yönetim organı 1 Ocak 2010'dan itibaren tekstil olmayan malzemelerden yapılan mayoların kullanımını yasakladı. Bu mayoların, daha büyük bedene sahip olan bazı sporcuların performansını diğerlerine oranla daha fazla artırıyor gibi görünüyor ve morfoloji ve fizyolojiye bağlı olarak diğerlerinden daha fazla kaldırma etkisi yaratıyordu.[kaynak belirtilmeli]

Uzun kulvar[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategori Derece Yüzücü Ülke Tarih Organizasyon Yer K V
50 m serbest 20.91 César Cielo  Brezilya 18 Aralık 2009 Brezilya Şampiyonası Brezilya São Paulo [1]
100 m serbest 46.91 César Cielo  Brezilya 30 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası İtalya Roma [2]
200 m serbest 1:42.00 Paul Biedermann  Almanya 28 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası İtalya Roma [3]
400 m serbest 3:40.07 Paul Biedermann  Almanya 26 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası İtalya Roma [4]
800 m serbest 7:32.12 Zhang Lin  Çin 29 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası İtalya Roma [1]
1500 m serbest 14:31.02 Sun Yang  Çin 4 Ağustos 2012 Yaz Olimpiyatları Birleşik Krallık Londra [5]
50 m sırtüstü 24.00 Kliment Kolesnikov  Rusya 4 Ağustos 2018 Avrupa Şampiyonası Birleşik Krallık Glasgow [6]
100 m sırtüstü 51.85 Ryan Murphy  ABD 13 Ağustos 2016 Yaz Olimpiyatları Brezilya Rio de Janeiro [7]
200 m sırtüstü 1:51.92 Aaron Peirsol  ABD 31 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası İtalya Roma [8]
50 m kurbağalama 25.95 Adam Peaty  Birleşik Krallık 25 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Macaristan Budapeşte [9]
100 m kurbağalama 56.88 Adam Peaty  Birleşik Krallık 21 Temmuz 2019 Dünya Şampiyonası Güney Kore Gwangju [10]
200 m kurbağalama 2:06.12 Anton Çupkov  Rusya 26 Temmuz 2019 Dünya Şampiyonası Güney Kore Gwangju [11]
50 m kelebek 22.27 Andriy Hovorov  İspanya 1 Temmuz 2018 Sette Colli Kupası İtalya Roma [12]
100 m kelebek 49.50 Caeleb Dressel  ABD 26 Temmuz 2019 Dünya Şampiyonası Güney Kore Gwangju [2]
200 m kelebek 1:50.73 Kristóf Milák  Macaristan 24 Temmuz 2019 Dünya Şampiyonası Güney Kore Gwangju [3]
200 m bireysel karışık 1:54.00 Ryan Lochte  ABD 28 Temmuz 2011 Dünya Şampiyonası Çin Şanghay [13]
400 m bireysel karışık 4:03.84 Michael Phelps  ABD 10 Ağustos 2008 Yaz Olimpiyatları Çin Pekin [14]
4×100 m serbest bayrak 3:08.24 Michael Phelps (47.51)
Garrett Weber-Gale (47.02)
Cullen Jones (47.65)
Jason Lezak (46.06)
 ABD 11 Ağustos 2008 Yaz Olimpiyatları Çin Pekin [15]
4×200 m serbest bayrak 6:58.55 Michael Phelps (1:44.49)
Ricky Berens (1:44.13)
David Walters (1:45.47)
Ryan Lochte (1:44.46)
 ABD 31 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası İtalya Roma [4]
4×100 m karışık bayrak 3:27.28 Aaron Peirsol (52.19)
Eric Shanteau (58.57)
Michael Phelps (49.72)
David Walters (46.80)
 ABD 2 Ağustos 2009 Dünya Şampiyonası İtalya Roma [5]

Kadınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategori Derece Yüzücü Ülke Tarih Organizasyon Yer K V
50 m serbest 23.67 Sarah Sjöström  İsveç 29 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Macaristan Budapeşte [6] [16]
100 m serbest 51.71 Sarah Sjöström  İsveç 23 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Macaristan Budapeşte [7] [17]
200 m serbest 1:52.98 Federica Pellegrini  İtalya 29 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası İtalya Roma [8][9] [18]
400 m serbest 3:56.46 Katie Ledecky  ABD 7 Ağustos 2016 Yaz Olimpiyatları Brezilya Rio de Janeiro [10] [19]
800 m serbest 8:04.79 Katie Ledecky  ABD 12 Ağustos 2016 Yaz Olimpiyatları Brezilya Rio de Janeiro [11] [20]
1500 m serbest 15:20.48 Katie Ledecky  ABD 16 Mayıs 2018 TYR Pro Swim Series Amerika Birleşik Devletleri Indianapolis [12] [21]
50 m sırtüstü 26.98 Liu Xiang  Çin 21 Ağustos 2018 Asya Oyunları Endonezya Cakarta [13] [22]
100 m sırtüstü 57.57 Regan Smith  ABD 28 Temmuz 2019 Dünya Şampiyonası Güney Kore Gwangju
200 m sırtüstü 2:03.35 Regan Smith  ABD 26 Temmuz 2019 Dünya Şampiyonası Güney Kore Gwangju [14] [23]
50 m kurbağalama 29.40 Lilly King  ABD 30 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Macaristan Budapeşte [15] [24]
100 m kurbağalama 1:04.13 Lilly King  ABD 25 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Macaristan Budapeşte [16]
200 m kurbağalama 2:19.11 Rikke Møller Pedersen  Danimarka 1 Ağustos 2013 Dünya Şampiyonası İspanya Barselona [17] [25]
50 m kelebek 24.43 Sarah Sjöström  İsveç 5 Temmuz 2014 İsveç Şampiyonası İsveç Borås [18] [26]
100 m kelebek 55.48 Sarah Sjöström  İsveç 7 Ağustos 2016 Yaz Olimpiyatları Brezilya Rio de Janeiro [19] [27]
200 m kelebek 2:01.81 Liu Zige  Çin 21 Ekim 2009 Çin Ulusal Oyunları Çin Jinan [20] [28]
200 m bireysel karışık 2:06.12 Katinka Hosszú  Macaristan 3 Ağustos 2015 Dünya Şampiyonası Rusya Kazan [21] [29]
400 m bireysel karışık 4:26.36 Katinka Hosszú  Macaristan 6 Ağustos 2016 Yaz Olimpiyatları Brezilya Rio de Janeiro [22] [30]
4×100 m serbest bayrak 3:30.05 Shayna Jack (54.03)
Bronte Campbell (52.03)
Emma McKeon (52.99)
Cate Campbell (51.00)
 Avustralya  5 Nisan 2018 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları Avustralya Gold Coast [23]
4×200 m serbest bayrak 7:42.08 Yang Yu (1:55.47)
Zhu Qianwei (1:55.79)
Liu Jing (1:56.09)
Pang Jiaying (1:54.73)
 Çin 30 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası İtalya Roma [24][25]
4×100 m karışık bayrak 3:51.55 Kathleen Baker (58.54)
Lilly King (1:04.48)
Kelsi Worrell (56.30)
Simone Manuel (52.23)
 ABD 30 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Macaristan Budapeşte [26]

Karma[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategori Derece Yüzücü Ülke Tarih Organizasyon Yer K V
4×100 m serbest bayrak 3:19.60 Caeleb Dressel (47.22)
Nathan Adrian (47.49)
Mallory Comerford (52.71)
Simone Manuel (52.18)
 ABD 29 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Macaristan Budapeşte [27]
4×100 m karışık bayrak 3:38.56 Matt Grevers (52.32)
Lilly King (1:04.15)
Caeleb Dressel (49.92)
Simone Manuel (52.17)
 ABD 26 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Macaristan Budapeşte [28]

Kısa kulvar[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategori Derece Yüzücü Ülke Tarih Organizasyon Yer K V
50 m serbest 20.26 Florent Manaudou  Fransa 5 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Katar Doha [29] [31]
100 m serbest 44.94 Amaury Leveaux  Fransa 13 Aralık 2008 Avrupa Şampiyonası Hırvatistan Rijeka [30] [32]
200 m serbest 1:39.37 Paul Biedermann  Almanya 15 Kasım 2009 Dünya Kupası Almanya Berlin [31]
400 m serbest 3:32.25 Yannick Agnel  Fransa 15 Kasım 2012 Fransa Şampiyonası Fransa Angers [32] [33]
800 m serbest 7:23.42 Grant Hackett  Avustralya 20 Temmuz 2008 Victoria Şampiyonası Avustralya Melbourne [33]
1500 m serbest 14:08.06 Gregorio Paltrinieri  İtalya 4 Aralık 2015 Avrupa Şampiyonası İsrail Netanya [34] [34]
50 m sırtüstü 22.22 Florent Manaudou  Fransa 6 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Katar Doha [35] [35]
100 m sırtüstü 48.92 Matt Grevers  ABD 12 Aralık 2015 Duel in the Pool Amerika Birleşik Devletleri Indianapolis [36] [36]
200 m sırtüstü 1:45.63 Mitch Larkin  Avustralya 27 Kasım 2015 Avustralya Şampiyonası Avustralya Sidney [37] [37]
50 m kurbağalama 25.25 Cameron van der Burgh  Güney Afrika 14 Kasım 2009 Dünya Kupası Almanya Berlin [38]
100 m kurbağalama 55.61 Cameron van der Burgh  Güney Afrika 15 Kasım 2009 Dünya Kupası Almanya Berlin [38]
200 m kurbağalama 2:00.16 Kirill Prigoda  Rusya 13 Aralık 2018 Dünya Şampiyonası Çin Hangzhou [39] [38]
50 m kelebek 21.75 Nicolas Santos  Brezilya 6 Ekim 2018 Dünya Kupası Macaristan Budapeşte [40] [39]
100 m kelebek 48.08 Chad le Clos  Güney Afrika 8 Aralık 2016 Dünya Şampiyonası Kanada Windsor [41] [40]
200 m kelebek 1:48.24 Daiya Seto  Japonya 11 Aralık 2018 Dünya Şampiyonası Çin Hangzhou [42] [41]
100 m bireysel karışık 50.30 Vladimir Morozov  Rusya 30 Ağustos 2016 Dünya Kupası Almanya Berlin [43]
200 m bireysel karışık 1:49.63 Ryan Lochte  ABD 14 Aralık 2012 Dünya Şampiyonası Türkiye İstanbul [44] [42]
400 m bireysel karışık 3:55.50 Ryan Lochte  ABD 16 Aralık 2010 Dünya Şampiyonası Birleşik Arap Emirlikleri Dubai [45] [43]
4×50 m serbest bayrak 1:21.80 Caeleb Dressel (20.43)
Ryan Held (20.25)
Jack Conger (20.59)
Michael Chadwick (20.53)
 ABD 14 Aralık 2018 Dünya Şampiyonası Çin Hangzhou [46] [44]
4×100 m serbest bayrak 3:03.03 Caeleb Dressel (45.66)
Blake Pieroni (45.75)
Michael Chadwick (45.86)
Ryan Held (45.76)
  ABD 11 Aralık 2018 Dünya Şampiyonası Çin Hangzhou [47] [45]
4×200 m serbest bayrak 6:46.81 Luiz Altamir Melo (1:42.03)
Fernando Scheffer (1:40.99)
Leonardo Coelho Santos (1:42.81)
Breno Correia (1:40.98)
 Brezilya 14 Aralık 2018 Dünya Şampiyonası Çin Hangzhou [48] [46]
4×50 m karışık bayrak 1:30.44 Kliment Kolesnikov (22.83)
Kirill Prigoda (25.26)
Aleksandr Popkov (22.11)
Vladimir Morozov (20.44)
 Rusya 17 Aralık 2017 Avrupa Şampiyonası Danimarka Kopenhag [49]
4×100 m karışık bayrak 3:19.16 Stanislav Donets (49.63)
Sergey Geybel (56.43)
Yevgeniy Korotışkin (48.35)
Danila İzotov (44.75)
 Rusya 20 Aralık 2009 Vladimir Salnikov Kupası Rusya Sankt-Peterburg [50]

Kadınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategori Derece Yüzücü Ülke Tarih Organizasyon Yer K V
50 m serbest 22.93 Ranomi Kromowidjojo  Hollanda 26 Ekim 2017 Dünya Kupası Almanya Berlin [51]
100 m serbest 50.25 Cate Campbell  Avustralya 26 Ekim 2017 Avustralya Şampiyonası Avustralya |Adelaide [52] [47]
200 m serbest 1:50.43 Sarah Sjöström  İsveç 12 Ağustos 2017 Dünya Kupası Hollanda Eindhoven [53] [48]
400 m serbest 3:53.92 Ariarne Titmus  Avustralya 14 Aralık 2018 Dünya Şampiyonası Çin Hangzhou [54] [49]
800 m serbest 7:59.34 Mireia Belmonte Garcia  İspanya 10 Ağustos 2013 Dünya Kupası Almanya Berlin [55] [50]
1500 m serbest 15:19.71 Mireia Belmonte Garcia  İspanya 12 Aralık 2014 İspanya Şampiyonası İspanya Sabadell [56]
50 m sırtüstü 25.67 Etiene Medeiros  Brezilya 7 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Katar Doha [57] [51]
100 m sırtüstü 55.03 Katinka Hosszú  Macaristan 4 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Katar Doha [58] [52]
200 m sırtüstü 1:59.23 Katinka Hosszú  Macaristan 5 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Katar Doha [59] [53]
50 m kurbağalama 28.56 Alia Atkinson  Jamaika 6 Ekim 2018 Dünya Kupası Macaristan Budapeşte [60]
100 m kurbağalama 1:02.36 Rūta Meilutytė  Litvanya 12 Ekim 2013 Dünya Kupası Rusya Moskova [61]
Alia Atkinson  Jamaika 6 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Katar Doha [62] [54]
Alia Atkinson  Jamaika 26 Ağustos 2016 Dünya Kupası Fransa Chartres [63]
200 m kurbağalama 2:14.57 Rebecca Soni  ABD 18 Aralık 2009 Duel in the Pool Birleşik Krallık Manchester
50 m kelebek 24.38 Therese Alshammar  İsveç 22 Kasım 2009 Dünya Kupası Singapur Singapur [64]
100 m kelebek 54.61 Sarah Sjöström  İsveç 7 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Katar Doha [65] [55]
200 m kelebek 1:59.61 Mireia Belmonte Garcia  İspanya 3 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Katar Doha [66] [56]
100 m bireysel karışık 56.61 Katinka Hosszú  Macaristan 7 Ağustos 2017 Dünya Kupası Almanya Berlin [67]
200 m bireysel karışık 2:01.86 Katinka Hosszú  Macaristan 6 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Katar Doha [68] [57]
400 m bireysel karışık 4:18.94 Mireia Belmonte Garcia  İspanya 12 Ağustos 2017 Dünya Kupası Hollanda Eindhoven [69] [58]
4×50 m serbest bayrak 1:33.91 Ranomi Kromowidjojo (23.42)
Femke Heemskerk (23.19)
Tamara van Vliet (23.65)
Valerie van Roon (23.65)
 Hollanda 15 Aralık 2017 Avrupa Şampiyonası Danimarka Kopenhag [70]
4×100 m serbest bayrak 3:26.53 Inge Dekker (52.39)
Femke Heemskerk (50.58
Maud van der Meer (52.55)
Ranomi Kromowidjojo (51.01)
 Hollanda 5 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Katar Doha [71] [59]
4×200 m serbest bayrak 7:32.85 Inge Dekker (1:54.73)
Femke Heemskerk (1:51.22)
Ranomi Kromowidjojo (1:54.17)
Sharon van Rouwendaal (1:52.73)
 Hollanda 3 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Katar Doha [72]
4×50 m karışık bayrak 1:42.38 Olivia Smoliga (25.97)
Katie Meili (29.29)
Kelsi Dahlia (24.02)
Mallory Comerford (23.10)
 ABD 12 Aralık 2018 Dünya Şampiyonası Çin Hangzhou [73] [60]
4×100 m karışık bayrak 3:45.20 Courtney Bartholomew (56.08)
Katie Meili (1:02.88)
Kelsi Worrell (55.01)
Simone Manuel (51.23)
 ABD 11 Aralık 2015 Duel in the Pool Amerika Birleşik Devletleri Indianapolis [74]

Karma[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategori Derece Yüzücü Ülke Tarih Organizasyon Yer K V
4×50 m serbest bayrak 1:27.89 Caeleb Dressel (20.43)
Ryan Held (20.60)
Mallory Comerford (23.44)
Kelsi Dahlia (23.42)
  ABD 12 Aralık 2018 Dünya Şampiyonası Çin Hangzhou [75] [61]
4×50 m karışık bayrak 1:36.40 Eugene Godsoe (22.88)
Kevin Cordes (25.40)
Claire Donahue (25.28)
Simone Manuel (23.61)
 ABD 13 Aralık 2018 Dünya Şampiyonası Çin Hangzhou [76] [62]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lord, Craig (29 Temmuz 2009). "WR: Zhang Zips Up For 7:32.12 800 Free". swimnews.com. Erişim tarihi: 16 Kasım 2011. 
  2. ^ http://www.fina.org/competition-detailed-results/154896/27250
  3. ^ "Men's 200m Butterfly Final Results" (PDF). Omega Timing. 24 Temmuz 2019. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2019. 
  4. ^ Lord, Craig (31 Temmuz 2009). "WR: USA Takes 4x200m In 6:58.55". swimnews.com. 3 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2011. 
  5. ^ Lord, Craig (2 Ağustos 2009). "WR: USA Medley Relay Guns A 3:27.28". swimnews.com. 11 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Kasım 2011. 
  6. ^ "Women's 50m Freestyle Results". Omega Timing. 29 Temmuz 2017. 21 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2017. 
  7. ^ "Women's 4×100m Freestyle Relay Results". Omega Timing. 23 Temmuz 2017. 11 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Temmuz 2017. 
  8. ^ Lord, Craig (29 Temmuz 2009). "WRs 20 & 21: Pellegrini And Van Der Burgh". swimnews.com. Erişim tarihi: 16 Kasım 2011. 
  9. ^ "Women's 200m freestyle final results" (PDF). Omega Timing. 29 Temmuz 2009. 6 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2011. 
  10. ^ "Women's 400m Freestyle Results" (PDF). Rio 2016 official website. 7 Ağustos 2016. 8 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2016. 
  11. ^ "Women's 800m Freestyle Results" (PDF). Rio 2016 official website. 12 Ağustos 2016. 13 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2016. 
  12. ^ "Women's 1500m Freestyle Results". Omega Timing. 16 Mayıs 2018. 22 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2018. 
  13. ^ "Women's 50m Backstroke Final Results". asiangames2018.id. 21 Ağustos 2018. 21 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2018. 
  14. ^ https://www.omegatiming.com/File/00011301070202EE02FFFFFFFFFFFF01.pdf
  15. ^ "Women's 50m Breaststroke Results". Omega Timing. 30 Temmuz 2017. 2 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2017. 
  16. ^ "100m Breaststroke Women's Final Results". Omega Timing. 25 Temmuz 2017. 8 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Temmuz 2017. 
  17. ^ "15th FINA World championships 200m Breaststroke Women's Semi-final Results". Omega Timing. 1 Ağustos 2013. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2013. 
  18. ^ "Sarah Sjostrom Smashes 25-Second Barrier With World Record in 50 Fly in Sweden". Swimming World Magazine. 5 Temmuz 2014. 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2014. 
  19. ^ "Women's 100m Butterfly Results" (PDF). Rio 2016 official website. 7 Ağustos 2016. 8 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2016. 
  20. ^ Lord, Craig (21 Ekim 2009). "Liu Zige Takes 200th Shiny Suits WR: 2:01 200 'Fly". swimnews.com. Erişim tarihi: 21 Ekim 2009. 
  21. ^ "Women's 200m IM Results". Omega Timing. 3 Ağustos 2015. 18 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ağustos 2015. 
  22. ^ Forde, Pat (6 Ağustos 2016). "'Iron Lady' Katinka Hosszu shatters world record in 400 IM, American Maya DiRado takes second". Yahoo!. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2016. 
  23. ^ "Women's 4x100m Freestyle Final Results" (PDF). Gold Coast 2018 Commonwealth Games Corporation. 5 Nisan 2018. 6 Nisan 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2018. 
  24. ^ "Women's 4×200m freestyle relay final results" (PDF). Omega Timing. 30 Temmuz 2009. 4 Ekim 2009 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2011. 
  25. ^ Lord, Craig (30 Temmuz 2009). "WR: CHN In Rome 2009: 7:42.08". swimnews.com. 2 Ağustos 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2011. 
  26. ^ "Swimming – Women's 4x100–Meter Medley Relay". Omega Timing. 30 Temmuz 2017. 21 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2017. 
  27. ^ "Mixed 4×100m Freestyle Results Summary". Omega Timing. 29 Temmuz 2017. 19 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2017. 
  28. ^ "Mixed 4×100m Medley Relay Results". Omega Timing. 26 Temmuz 2017. 24 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2017. 
  29. ^ "Florent Manaudou Stuns Crowd With Blazing 50 Free World Record at Worlds". Swimming World Magazine. 5 Aralık 2014. Erişim tarihi: 5 Aralık 2014. 
  30. ^ "Men's 100m Freestyle Finals results". Omega Timing. 13 Aralık 2008. 14 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2018. 
  31. ^ "Men's 200m Freestyle Final results". Omega Timing. 15 Kasım 2009. 11 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2018. 
  32. ^ "Flash! Yannick Agnel Downs World Record in 400 Free at French Nationals". Swimming World Magazine. 15 Kasım 2012. 16 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2012. 
  33. ^ "Grant Hackett Crushes 800 Free World Record Over Short Course". Swimming World Magazine. 19 Temmuz 2008. 2 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2009. 
  34. ^ Keith, Braden (4 Aralık 2015). "Gregorio Paltrinieri Breaks Oldest World Record on the Books in 1500". Swimswam. 14 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2015. 
  35. ^ "Men's 50m Backstroke Results". Omega Timing. 6 Aralık 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2014. 
  36. ^ "Men's 100m Backstroke Final Results". Omega Timing. 11 Kasım 2018. 11 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2018. 
  37. ^ Lord, Craig (27 Kasım 2015). "Dolphin Mitch Larkin Leaps To 1:45.6 WR 200 Back Not Far Off Free Pace of the Albatross". Swimvortex. 8 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Kasım 2015. 
  38. ^ a b "FINA/ARENA Swimming World Cup 2009, Berlin (GER): Full Results Book: Records Broken By Record Type" (PDF). Omega Timing. 15 Kasım 2009. s. 117. 18 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2009. 
  39. ^ "Men's 200m Breaststroke Final Results". Omega Timing. 13 Aralık 2018. 13 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2018. 
  40. ^ "Men's 50m Butterfly Results". Omega Timing. 6 Ekim 2018. 6 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2018. 
  41. ^ "Men's 100m Butterfly Final Results". Omega Timing. 8 Aralık 2016. 3 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Aralık 2016. 
  42. ^ "Men's 200m Butterfly Final Results". Omega Timing. 11 Aralık 2018. 11 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2018. 
  43. ^ "Men's 100m IM Results". Omega Timing. 28 Eylül 2018. 29 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2018. 
  44. ^ -Ryan-Lochte-Crushes-1:50-Barrier-in-200-IM-for-World-Record "Flash! Ryan Lochte Crushes 1:50 Barrier in 200 IM for World Record". Swimming World Magazine. 14 Aralık 2012. Erişim tarihi: 16 Aralık 2012. 
  45. ^ "Men's 400m IM Results" (PDF). Omega Timing. 16 Aralık 2010. 16 Mart 2012 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2010. 
  46. ^ "Men's 4x50m Freestyle Final Results". Omega Timing. 14 Aralık 2018. 14 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2018. 
  47. ^ "Men's 4x100m Freestyle Final Results". Omega Timing. 11 Aralık 2018. 11 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2018. 
  48. ^ "Men's 4x200m Freestyle Relay Final Results". Omega Timing. 14 Aralık 2018. 14 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2018. 
  49. ^ "Men's 4×50m Medley Relay Results" (PDF). Microplus Timing. 17 Aralık 2017. 28 Aralık 2017 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2017. 
  50. ^ "Salnikov Cup: Russian Foursome Breaks World Record". Swimming World Magazine. 20 Aralık 2009. 20 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2009. 
  51. ^ "Women's 50m Freestyle Results". Omega Timing. 7 Ağustos 2017. 11 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2017. 
  52. ^ Race, Loretta (26 Ekim 2017). "She's Back: Cate Campbell Eclipses Sjostrom's 100 SC Free World Record". 14 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2017. 
  53. ^ "Women's 200m Freestyle Results". Omega Timing. 12 Ağustos 2017. 15 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2017. 
  54. ^ "Women's 400m Freestyle Final Results". Omega Timing. 14 Aralık 2018. 14 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Aralık 2018. 
  55. ^ "Women's 800m Freestyle Result". Omega Timing. 10 Ağustos 2013. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2013. 
  56. ^ "Swimmer Mireia Belmonte sets new world record". www.as.com. 12 Aralık 2014. Erişim tarihi: 12 Aralık 2014. 
  57. ^ "Women's 50m Backstroke Results". Omega Timing. 7 Aralık 2014. 30 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2014. 
  58. ^ "Women's 100m Backstroke Results". Omega Timing. 4 Aralık 2014. 30 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2014. 
  59. ^ "Women's 200m Backstroke Results". Omega Timing. 5 Aralık 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2014. 
  60. ^ "Women's 50m Breaststroke Results". Omega Timing. 6 Ekim 2018. 6 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2018. 
  61. ^ "Women's 100m Breaststroke Result". Omega Timing. 12 Ekim 2013. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ekim 2013. 
  62. ^ "Women's 100m Breaststroke Results". Omega Timing. 6 Aralık 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2014. 
  63. ^ Keith, Braden (26 Ağustos 2016). "Alia Atkinson Ties World Record in 100 Breaststroke in Chartres". Swimswam. 14 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ağustos 2016. 
  64. ^ Lord, Craig (22 Kasım 2009). "World Cup Farce Ends With 3 More 'WRs'". SwimNews.com. 3 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2009. 
  65. ^ "Women's 100m Butterfly Results". Omega Timing. 7 Aralık 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Aralık 2014. 
  66. ^ "Women's 200m Butterfly Results". Omega Timing. 3 Aralık 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2014. 
  67. ^ "Women's 100m Individual Medley Results". Omega Timing. 7 Ağustos 2017. 11 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2017. 
  68. ^ "Women's 200m IM Results". Omega Timing. 6 Aralık 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2014. 
  69. ^ "Women's 400m IM Results". Omega Timing. 12 Ağustos 2017. 20 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2017. 
  70. ^ "Women's 4×50m Freestyle Results" (PDF). microplustiming.com. 15 Aralık 2017. 14 Aralık 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2017. 
  71. ^ "Women's 4×100m Freestyle Relay Results". Omega Timing. 5 Aralık 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2014. 
  72. ^ "Women's 4×200m Freestyle Relay Results". Omega Timing. 3 Aralık 2014. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2014. 
  73. ^ "Women's 4×50m Medley Relay Final Results". Omega Timing. 12 Aralık 2018. 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2018. 
  74. ^ Lohn, John (12 Aralık 2015). "Duel in the Pool: Team USA goes on record assault to secure 74–48 advantage". Swimvortex. 22 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2015. 
  75. ^ "Mixed 4×50m Freestyle Relay Final Results". Omega Timing. 12 Aralık 2018. 12 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2018. 
  76. ^ "Mixed 4×50m Medley Relay Final Results". Omega Timing. 13 Aralık 2018. 13 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2018.