Yüzmede dünya rekorları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Sarah Sjöström sekiz dünya rekoruyla, en çok rekora sahip olan kadın yüzücüdür. (4 uzun parkur, 4 kısa parkur)

Yüzme dünya rekorları, yüzmenin uluslararası yönetim organı olan FINA tarafından onaylanmıştır. Rekorlar; uzun parkur (50 metre) ya da kısa parkur (25 metre) yüzme havuzlarında kırılmıştır.

Uzun parkur rekorlarının kayıt altına alınması 1900'lerin başına kadar uzanırken, kısa parkur rekorlarının kayıt altına alınmasına 1991 yılının Mart ayından itibaren başlanmıştır.

Aşağıdaki rekorların bazıları, poliüretan ya da tekstil dışı malzemelerden yapılmış mayolar giyen yüzücüler tarafından 2008 Şubat ayından 2009 Aralık ayına kadar olan zaman zarfında elde edilmiştir. Roma'daki 2009 FINA Dünya Şampiyonasının arifesinde, uluslararası yönetim organı 1 Ocak 2010'dan itibaren tekstil olmayan malzemelerden yapılan mayoların kullanımını yasakladı. Bu mayoların, daha büyük bedene sahip olan bazı sporcuların performansını diğerlerine oranla daha fazla artırıyor gibi görünüyor ve morfoloji ve fizyolojiye bağlı olarak diğerlerinden daha fazla kaldırma etkisi yaratıyordu.

Michael Phelps 7 dünya rekoruyla, en çok rekora sahip erkek yüzücüdür. (3 bireysel, 4 takım halinde)

Uzun Parkur[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategori Zaman Yüzücü Ülke Tarih Organizasyon Yer
50 m serbest 20.91 César Cielo   Brezilya 18 Aralık 2009 Brezilya Şampiyonası São Paulo, Brezilya
100 m serbest 46.91 César Cielo   Brezilya 30 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya
200 m serbest 1:42.00 Paul Biedermann  Almanya 28 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya
400 m serbest 3:40.07 Paul Biedermann   Almanya 26 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya
800 m serbest 7:32.12 Zhang Lin   Çin 29 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya
1500 m serbest 14:31.02 Sun Yang   Çin 4 Ağustos 2012 Olimpiyat Oyunları London, Birleşik Krallık
50 m sırtüstü 24.04 Liam Tancock   Birleşik Krallık 2 Ağustos 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya
100 m sırtüstü 51.85 Ryan Murphy   ABD 13 Ağustos 2016 Olimpiyat Oyunları Rio de Janeiro, Brezilya
200 m sırtüstü 1:51.92 Aaron Peirsol  ABD 31 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya
50 m kurbağalama 25.95 Adam Peaty   Birleşik Krallık 25 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Budapeşte, Macaristan
100 m kurbağalama 57.13 Adam Peaty   Birleşik Krallık 7 Ağustos 2016 Olimpiyat Oyunları Rio de Janeiro, Brezilya
200 m kurbağalama 2:06.67 Ippei Watanabe   Japonya 29 Ocak 2017 Kosuke Kitajima Kupası Tokyo, Japonya
50 m kelebek 22.43 Rafael Muñoz   İspanya 5 Nisan 2009 İspanya Şampiyonası Málaga, İspanya
100 m kelebek 49.82 Michael Phelps   ABD 1 Ağustos 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya
200 m kelebek 1:51.51 Michael Phelps  ABD 29 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya
200 m bireysel karışık 1:54.00 Ryan Lochte   ABD 28 Temmuz 2011 Dünya Şampiyonası Şanghay, Çin
400 m bireysel karışık 4:03.84 Michael Phelps   ABD 10 Ağustos 2008 Olimpiyat Oyunları Pekin, Çin
4×100 m serbest relay 3:08.24
  •  (47.51) Michael Phelps
  •  (47.02) Garrett Weber-Gale
  •  (47.65) Cullen Jones
  •  (46.06) Jason Lezak
  ABD 11 Ağustos 2008 Olimpiyat Oyunları Pekin, Çin
4×200 m serbest relay 6:58.55
  •  (1:44.49) Michael Phelps
  •  (1:44.13) Ricky Berens
  •  (1:45.47) David Walters
  •  (1:44.46) Ryan Lochte
 ABD 31 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya
4×100 m medley relay 3:27.28
  •  (52.19) Aaron Peirsol
  •  (58.57) Eric Shanteau
  •  (49.72) Michael Phelps
  •  (46.80) David Walters
  ABD 2 Ağustos 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya

Kadınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategori Zaman Yüzücü Ülke Tarih Organizasyon Yer
50 m serbest 23.67 Sarah Sjöström   İsveç 29 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Budapeşte, Macaristan
100 m serbest 51.71 Sarah Sjöström   İsveç 23 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Budapeşte, Macaristan
200 m serbest 1:52.98 Federica Pellegrini   İtalya 29 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya
400 m serbest 3:56.46 Katie Ledecky  ABD 7 Ağustos 2016 Olimpiyat Oyunları Rio de Janeiro, Brezilya
800 m serbest 8:04.79 Katie Ledecky   ABD 12 Ağustos 2016 Olimpiyat Oyunları Rio de Janeiro, Brezilya
1500 m serbest 15:25.48 Katie Ledecky   ABD 4 Ağustos 2015 Dünya Şampiyonası Kazan, Rusya
50 m sırtüstü 27.06 Zhao Jing   Çin 30 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya
100 m sırtüstü 58.10 Kylie Masse   Kanada 25 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Budapeşte, Macaristan
200 m sırtüstü 2:04.06 Missy Franklin   ABD 3 Ağustos 2012 Olimpiyat Oyunları London, Birleşik Krallık
50 m kurbağalama 29.40 Lilly King   ABD 30 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Budapeşte, Macaristan
100 m kurbağalama 1:04.13 Lilly King   ABD 25 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Budapeşte, Macaristan
200 m kurbağalama 2:19.11 Rikke Møller Pedersen   Danimarka 1 Ağustos 2013 Dünya Şampiyonası Barcelona, İspanya
50 m kelebek 24.43 Sarah Sjöström   İsveç 5 Temmuz 2014 Swedish Şampiyonası Borås, İsveç
100 m kelebek 55.48 Sarah Sjöström   İsveç 7 Ağustos 2016 Olimpiyat Oyunları Rio de Janeiro, Brezilya
200 m kelebek 2:01.81 Liu Zige   Çin 21 Ekim 2009 Chinese National Games Jinan, Çin
200 m bireysel karışık 2:06.12 Katinka Hosszú   Macaristan 3 Ağustos 2015 Dünya Şampiyonası Kazan, Rusya
400 m bireysel karışık 4:26.36 Katinka Hosszú   Macaristan 6 Ağustos 2016 Olimpiyat Oyunları Rio de Janeiro, Brezilya
4×100 m serbest 3:30.65
  •  (53.47) Emma McKeon
  •  (53.12) Brittany Elmslie
  •  (52.15) Bronte Campbell
  •  (51.97) Cate Campbell
  Avustralya 6 Ağustos 2016 Olimpiyat Oyunları Rio de Janeiro, Brezilya
4×200 m serbest 7:42.08
  •  (1:55.47) Yang Yu
  •  (1:55.79) Zhu Qianwei
  •  (1:56.09) Liu Jing
  •  (1:54.73) Pang Jiaying
  Çin 30 Temmuz 2009 Dünya Şampiyonası Roma, İtalya
4×100 m medley 3:51.55
  •  (58.54) Kathleen Baker
  •  (1:04.48) Lilly King
  •  (56.30) Kelsi Worrell
  •  (52.23) Simone Manuel
  ABD 30 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Budapeşte, Macaristan

Karışık bayrak[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategori Zaman Yüzücü Ülke Tarih Organizasyon Yer
4×100 m serbest 3:19.60
  •  (47.22) Caeleb Dressel
  •  (47.49) Nathan Adrian
  •  (52.71) Mallory Comerford
  •  (52.18) Simone Manuel
  ABD 29 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Budapeşte, Macaristan
4×100 m karışık 3:38.56
  •  (52.32) Matt Grevers
  •  (1:04.15) Lilly King
  •  (49.92) Caeleb Dressel
  •  (52.17) Simone Manuel
  ABD 26 Temmuz 2017 Dünya Şampiyonası Budapeşte, Macaristan

Kısa parkur[değiştir | kaynağı değiştir]

Erkekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategori Zaman Yüzücü Ülke Tarih Organizasyon Yer
50 m serbest 20.26 Florent Manaudou   Fransa 5 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar
100 m serbest 44.94 Amaury Leveaux   Fransa 13 Aralık 2008 Avrupa Şampiyonası Rijeka, Hırvatistan
200 m serbest 1:39.37 Paul Biedermann   Almanya 15 Kasım 2009 Dünya Kupası Berlin, Almanya
400 m serbest 3:32.25 Yannick Agnel   Fransa 15 Kasım 2012 Fransa Ulusal Angers, Fransa
800 m serbest 7:23.42 Grant Hackett   Avustralya 20 Temmuz 2008 Victoria Şampiyonası Melbourne, Avustralya
1500 m serbest 14:08.06 Gregorio Paltrinieri   İtalya 4 Aralık 2015 Avrupa Şampiyonası Netanya, İsrail
50 m sırtüstü 22.22 Florent Manaudou   Fransa 6 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar
100 m sırtüstü 48.92 Matt Grevers   ABD 12 Aralık 2015 Duel in the Pool Indianapolis, Amerika Birleşik Devletleri
200 m sırtüstü 1:45.63 Mitch Larkin   Avustralya 27 Kasım 2015 Avustralya Şampiyonası Sidney, Avustralya
50 m kurbağalama 25.25 Cameron van der Burgh   Güney Afrika 14 Kasım 2009 Dünya Kupası Berlin, Almanya
100 m kurbağalama 55.61 Cameron van der Burgh   Güney Afrika 15 Kasım 2009 Dünya Kupası Berlin, Almanya
200 m kurbağalama 2:00.44 Marco Koch   Almanya 20 Kasım 2016 Alman Şampiyonası Berlin, Almanya
50 m kelebek 21.80 Steffen Deibler   Almanya 14 Kasım 2009 Dünya Kupası Berlin, Almanya
100 m kelebek 48.08 Chad le Clos   Güney Afrika 8 Aralık 2016 Dünya Şampiyonası Windsor, Kanada
200 m kelebek 1:48.56 Chad le Clos   Güney Afrika 5 Kasım 2013 Dünya Kupası Singapur, Singapur
100 m bireysel karışık 50.30 Vladimir Morozov   Rusya 30 Ağustos 2016 Dünya Kupası Berlin, Almanya
200 m bireysel karışık 1:49.63 Ryan Lochte   ABD 14 Aralık 2012 Dünya Şampiyonası Istanbul, Türkiye
400 m bireysel karışık 3:55.50 Ryan Lochte   ABD 16 Aralık 2010 Dünya Şampiyonası Dubai, Birleşik Arab Emirlikleri
4×50 m serbest 1:22.60
  •  (21.01) Vladimir Morozov
  •  (20.37) Evgeny Sedov
  •  (20.59) Oleg Tikhobaev
  •  (20.63) Sergei Fesikov
  Rusya 6 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar
4×100 m serbest 3:03.30
  •  (45.08) Nathan Adrian
  •  (44.68) Matt Grevers
  •  (47.43) Garrett Weber-Gale
  •  (46.11) Michael Phelps
  ABD 19 Aralık 2009 Duel in the Pool Manchester, Birleşik Krallık
4×200 m serbest 6:49.04
  •  (1:42.10) Nikita Lobintsev
  •  (1:42.15) Danila Izotov
  •  (1:42.32) Yevgeny Lagunov
  •  (1:42.47) Alexander Sukhorukov
  Rusya 16 Aralık 2010 Dünya Şampiyonası Dubai, Birleşik Arab Emirlikleri
4×50 m karışık 1:30.51
  •  (23.42) Guilherme Guido
  •  (25.33) Felipe França Silva
  •  (21.68) Nicholas Santos
  •  (20.08) César Cielo Filho
  Brezilya 4 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar
4×100 m karışık 3:19.16
  •  (49.63) Stanislav Donets
  •  (56.43) Sergey Geybel
  •  (48.35) Yevgeny Korotyshkin
  •  (44.75) Danila Izotov
  Rusya 20 Aralık 2009 Vladimir Salnikov Cup Saint Petersburg, Rusya

Kadınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategori Zaman Yüzücü Ülke Tarih Organizasyon Yer
50 m serbest 23.10 Sarah Sjöström   İsveç 2 Ağustos 2017 Dünya Kupası Moscow, Rusya
100 m serbest 50.77 Sarah Sjöström   İsveç 3 Ağustos 2017 Dünya Kupası Moscow, Rusya
200 m serbest 1:50.78 Sarah Sjöström   İsveç 7 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar
400 m serbest 3:54.52 Mireia Belmonte García   İspanya 11 Ağustos 2013 Dünya Kupası Berlin, Almanya
800 m serbest 7:59.34 Mireia Belmonte García   İspanya 10 Ağustos 2013 Dünya Kupası Berlin, Almanya
1500 m serbest 15:19.71 Mireia Belmonte García   İspanya 12 Aralık 2014 İspanya Şampiyonası Sabadell, İspanya
50 m sırtüstü 25.67 Etiene Medeiros   Brezilya 7 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar
100 m sırtüstü 55.03 Katinka Hosszú   Macaristan 4 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar
200 m sırtüstü 1:59.23 Katinka Hosszú   Macaristan 5 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar
50 m kurbağalama 28.64 Alia Atkinson   Jamaika 26 Ekim 2016 Dünya Kupası Tokyo, Japonya
100 m kurbağalama 1:02.36 Rūta Meilutytė   Litvanya 12 Ekim 2013 Dünya Kupası Moskova, Rusya
100 m kurbağalama 1:02.36 Alia Atkinson   Jamaika 6 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar
100 m kurbağalama 1:02.36 Alia Atkinson   Jamaika 26 Ağustos 2016 Dünya Kupası Chartres, Fransa
200 m kurbağalama 2:14.57 Rebecca Soni   ABD 18 Aralık 2009 Duel in the Pool Manchester, Birleşik Krallık
50 m kelebek 24.38 Therese Alshammar   İsveç 22 Kasım 2009 Dünya Kupası Singapur, Singapur
100 m kelebek 54.61 Sarah Sjöström   İsveç 7 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar
200 m kelebek 1:59.61 Mireia Belmonte Garcia   İspanya 3 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar
100 m bireysel karışık 56.67 Katinka Hosszú   Macaristan 4 Aralık 2015 Avrupa Şampiyonası Netanya, İsrail
200 m bireysel karışık 2:01.86 Katinka Hosszú   Macaristan 6 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar
400 m bireysel karışık 4:19.46 Katinka Hosszú   Macaristan 2 Aralık 2015 Avrupa Şampiyonası Netanya, İsrail
4×50 m serbest 1:34.24
  •  (24.09) Inge Dekker
  •  (23.24) Femke Heemskerk
  •  (24.03) Maud van der Meer
  •  (22.88) Ranomi Kromowidjojo
  Hollanda 7 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar
4×100 m serbest 3:26.53
  •  (52.39) Inge Dekker
  •  (50.58) Femke Heemskerk
  •  (52.55) Maud van der Meer
  •  (51.01) Ranomi Kromowidjojo
  Hollanda 5 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar
4×200 m serbest 7:32.85
  •  (1:54.73) Inge Dekker
  •  (1:51.22) Femke Heemskerk
  •  (1:54.17) Ranomi Kromowidjojo
  •  (1:52.73) Sharon van Rouwendaal
  Hollanda 3 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar
4×50 m karışık 1:43.27
  •  (26.12) Alexandra Margaret de Loof
  •  (28.78) Lilly King
  •  (24.44) Kelsi Worrell
  •  (23.93) Katrina Marie Konopka
  ABD 7 Aralık 2016 Dünya Şampiyonası Windsor, Kanada
4×100 m karışık 3:45.20
  •  (56.08) Courtney Bartholomew
  •  (1:02.88) Katie Meili
  •  (55.01) Kelsi Worrell
  •  (51.23) Simone Manuel
  ABD 11 Aralık 2015 Duel in the Pool Indianapolis, Amerika Birleşik Devletleri

Karışık bayrak[değiştir | kaynağı değiştir]

Kategori Zaman Yüzücü Ülke Tarih Organizasyon Yer
4×50 m serbest 1:28.57
  •  (20.94) Josh Schneider
  •  (20.75) Matt Grevers
  •  (23.63) Madison Kennedy
  •  (23.25) Abbey Weitzeil
  ABD 6 Aralık 2014 Dünya Şampiyonası Doha, Katar
4×50 m karışık 1:37.17
  •  (22.88) Eugene Godsoe
  •  (25.40) Kevin Cordes
  •  (25.28) Claire Donahue
  •  (23.61) Simone Manuel
  ABD 21 Aralık 2013 Duel in the Pool Glasgow, Birleşik Krallık