Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri
The Lord of the Rings: The Rings of Power
Tür
UyarlamaYüzüklerin Efendisi
J. R. R. Tolkien
Geliştiren
  • J.D. Payne
  • Patrick McKay
Başrol
Tema müziği bestecisiHoward shore
BesteciBear McCreary
ÜlkeAmerika
Diliİngilizce
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı8
Yapım
Yönetici yapımcı
MekânYeni Zelanda
Yapım şirketi
Dağıtımcı firmaAmazon
Yayın bilgileri
KanalAmazon Prime Video
Yayın tarihi2 Eylül 2022

Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri, Amazon Prime Video için geliştirilen fantastik, kurgusal bir dizidir.[1] J. R. R. Tolkien'in The Hobbit ve The Lord of the Rings kitaplarındaki olaylardan binlerce yıl öncesini anlatan dizi Orta Dünya'nın İkinci Çağında geçmektedir.[2] Yapımcılığını Amazon Studio, Tolkien Estate, HarperCollins ve New Line Cinema üstlenirken dizi sorumlusu görevinde John D. Payne ve Patrick McKay bulunmaktadır.

Amazon, Kasım 2017'de Yüzüklerin Efendisi için televizyon hakkını 250 milyon dolara satın almak için Tolkien Estate ile bir anlaşma yaptı ve en az 1 milyar dolar değerinde beş sezonluk bir üretim taahhüdü verdi. Bu diziyi, bugüne kadarki en pahalı televizyon dizisi haline getirdi. Payne ve McKay Temmuz 2018'de işe alındı ve yaratıcı ekibin kalan üyeleri bir yıl sonra açıklandı. Oyuncu seçimleri dünya çapında gerçekleştirildi. Çekimler Şubat 2020'de Auckland, Yeni Zelanda'da, orijinal film serisinin çekildiği mekanlarda başladı. Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri, Dizinin ilk iki pilot bölümü 1 Eylül 2022'de yayınlandı.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Orta Dünya tarihinin destanlara konu olan İkinci Çağ’ındaki efsanevi kahramanları ilk kez ekrana getirecek. J.R.R. Tolkien’ın The Hobbit ve The Lord of the Rings’inin binlerce yıl öncesinde geçen bu epik drama, izleyicileri büyük güçlerin ortaya çıktığı, krallıkların yükseldiği ve çöktüğü, sürpriz kahramanların sınandığı, umudun pamuk ipliğine bağlı olduğu ve tüm dünyayı karanlığa gömmekle tehdit ettiği bir döneme götürecek. Orta Dünya’nın büyük ölçüde barış içinde olduğu bir dönemde başlayan dizi, hem tanıdık hem de yeni yüzlerden oluşan bir grup karakterin uzun süredir dönmesinden korkulan bir kötülüğün yeniden yükselmesiyle yüzleşmesini anlatacak. Dumanlı Dağlar’ın karanlık derinliklerinden, elflerin başkenti Lindon’ın görkemli ormanlarına, göz alıcı ada krallığı Númenor’dan haritanın en uç köşelerine, bu krallıklar ve karakterler, Orta Dünya’dan ayrıldıktan çok sonra da anlatılmaya devam edecek efsanelerini şekillendirecekler.[2]

Öncül[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizi Orta Dünya'nın İkinci Çağ'ında geçmekte[3] ve Yüzüklerin Efendisi'nden önceki olayları konu almaktadır.[4]

Oyuncular ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölümler[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm adıYönetmenSenaristYayın tarihi
1"Geçmişin Gölgesi"J. A. Bayona[31]J. D. Payne ve Patrick McKay2 Eylül 2022
Sezon prömiyeri. Galadriel kadim bir kötülüğün geri dönüşünün işaretleri yüzünden endişelidir; Arondir tedirgin edici bir keşif yapar; Elrond'a ilgi çekici bir macera teklif edilir; Nori Kılayak toplumunun en katı kuralını çiğner.
2"Avare"J. A. Bayona[31]Gennifer Hutchison2 Eylül 2022
Galadriel yeni bir müttefik bulur; Elrond eski bir dostu tarafından soğuk karşılanır; Nori bir Yabancı'ya yardım etmek ister; Bronwyn halkını tehlikeye karşı uyarırken Arondir yanıt peşindedir.
3"Adar"Wayne Che YipJason Cahill ve Justin Doble9 Eylül 2022
Arondir esir düşer; Galadriel ve Halbrand efsanevi bir krallık keşfeder; Elendil'e bir görev verilir; Nori yaptıklarının sonuçlarıyla yüzleşir.
4"Büyük Dalga"Wayne Che YipStephany Folsom, J. D. Payne ve Patrick McKay16 Eylül 2022
Naip Kraliçe Míriel’in inancı sınanır; Isildur kendini yol ayrımında bulur, Elrond bir sırrı açığa çıkarır; Arondir'e bir ültimatom verilir; Theo Bronwyn'e karşı gelir.
5"Ayrılıklar"Wayne Che YipJustin Doble23 Eylül 2022
Nori içgüdülerini sorgular; Elrond yeminine sadık kalmaya çalışır; Halbrand kaderini tartar; Güneyliler saldırıya hazırlanır.
6"Udûn"Charlotte BrändströmNicholas Adams, Justin Doble, J.D. Payne ve Patrick McKay30 Eylül 2022
Adar ve ordusu Ostirith'e yürür.
7"Göz"Charlotte BrändströmJason Cahill7 Ekim 2022
Bir felaketten kurtulanlar güvenli bir yer bulmaya çalışır; Kılayaklar kötülükle yüzleşir; Durin, dostluk ve görev arasında kalır; Adar yeni bir isim düşünür.
8"Alaşım"Wayne Che YipGennifer Hutchison, J. D. Payne ve Patrick McKay14 Ekim 2022
Birinci Sezon Finali. Yeni ittifaklar kurulur.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Prime Video, Tolkien Estate ile yaptıkları ilk anlaşma uyarınca diziye beş sezon olduğuna inanılan çoklu sezon taahhüdü verdi,[4][32] ancak yeni sezonlar için çalışılmaya başlanmadan önce ek onay verilmesi halen gerekmektedir.[33] Temmuz 2019'da Shippey, ilk sezonun yirmi bölüm olarak planlandığını açıkladı.[34] İkinci sezon siparişi resmi olarak Kasım ayında verildi.

Oyuncu seçimleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Amazon Studios başkanı Jennifer Salke Haziran 2018'de dizinin filmlerin tekrarı olmayacağını ancak filmlerden bazı karakterlerin dizide yer alabileceğini açıkladı.[35] Temmuz 2019'a kadar, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Avustralya'da çalışan oyuncu yönetmenleri ile beraber dünyanın dört bir yanında dizinin oyuncu seçimleri yapıldı.[36] Figüran roller için seçimler aynı dönemde Yeni Zelanda'da yapıldı.[37] Markella Kavenagh Temmuz ayının sonlarında[9] dizideki ana karakterlerden "Tyra" için görüşmelere başladı.[36] Will Poulter Eylül'de serinin başrollerinden "Beldor" için seçildi.[38][39] Rol Poulter'ın seçilmesinden önce Hollywood'da genç aktörler tarafından en çok istenen rollerden biriydi.[39] Ekim ortasında, Maxim Baldry,[40] ayın sonuna doğru Joseph Mawle, önemli rollere seçildiler. Mawle'nin seride baş kötü adam olan "Oren" karakterini oynayacağı açıklandı.[10] Aralık ayında Ema Horvath başka bir ana karakter için seçildi;[8] Poulter zaman problemleri sonucunda diziden ayrıldı;[41] Morfydd Clark genç Galadriel karakteri olarak seçildi.[5]

2020 yılının Ocak ayında Poulter'ın yerine dizinin başrolüne Robert Aramayo seçildi.[7] Bir hafta kadar sonra Amazon dizinin ana kadrosunun Aramayo, Owain Arthur, Nazanin Boniadi, Tom Budge, Clark, Ismael Cruz Córdova, Horvath, Kavenagh, Mawle, Tyroe Muhafidin, Sophia Nomvete, Megan Richards, Dylan Smith, Charlie Vickers ve Daniel Weyman'dan oluştuğunu resmi olarak açıkladı. Amazon televizyon eş başkanı Vernon Sanders halen doldurulacak bazı anahtar roller olduğunu iletti.[6] Mart ayında bu kilit rollerden birinin, Ekim 2019'da diziye gayri resmi olarak katılmasının ardından dizi için yaptığı anlaşma tamamlandığında, Baldry'ye gideceği doğrulandı.[11][40] Ek olarak Amazon aralık ayında 20 yeni oyuncu daha açıklamıştır[42] ve toplam oyuncu sayısı 35'e yükselmiştir.

Yayın tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri, Dizinin ilk iki Amazon Prime Video'da[4] pilot bölümü 1 Eylül 2022'de yayınlandı. 2022'de, Amazon'un bir Prime Video galası için en çok izleyiciye sahip olduğunu belirttiği ilk iki bölümle gösterime girdi. Sekiz bölümlük ilk sezonun geri kalanı 14 Ekim'e kadar sürdü. Eleştirmenlerden genel olarak olumlu eleştiriler aldı. İkinci sezonun 2024 yılında çıkması bekleniyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Amazon Studios (17 Eylül 2019). "Amazon Studios Announces New Zealand as Location for Its Upcoming Series Based on The Lord of the Rings". 5 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2020. 
  2. ^ a b "Exclusive: Official Show Synopsis for Amazon's Lord of the Rings Series". www.theonering.net. 13 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ocak 2021. 
  3. ^ Oller, Jacob (7 Mart 2019). "Amazon Confirms Lord of the Rings Show is Second Age Prequel to Films". Syfy Wire. 7 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020. 
  4. ^ a b c Andreeva, Nellie (13 Kasım 2017). "Amazon Sets 'The Lord of the Rings' TV Series In Mega Deal With Multi-Season Commitment". Deadline Hollywood. 13 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2017. 
  5. ^ a b Kroll, Justin (17 Aralık 2019). "'Lord of the Rings' Series Taps Morfydd Clark as Young Galadriel (Exclusive)". Variety. 18 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2019. 
  6. ^ a b c d e f g h i j k D'Alessandro, Anthony (14 Ocak 2020). "'The Lord Of The Rings': Amazon Studios Sets Series Cast – TCA". Deadline Hollywood. 7 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2020. 
  7. ^ a b Andreeva, Nellie (7 Ocak 2020). "'The Lord Of the Rings': Robert Aramayo To Star In Amazon TV Series". Deadline Hollywood. 7 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020. 
  8. ^ a b Andreeva, Nellie (10 Aralık 2019). "'The Lord Of The Rings': Ema Horvath Joins Cast Of Amazon Series". Deadline Hollywood. 11 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020. 
  9. ^ a b Otterson, Joe (22 Temmuz 2019). "'Lord of the Rings' Series at Amazon Taps First Cast Member (Exclusive)". Variety. 22 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2019. 
  10. ^ a b Andreeva, Nellie (21 Ekim 2019). "'The Lord Of The Rings': Joseph Mawle To Star In Amazon Series". Deadline Hollywood. 22 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2019. 
  11. ^ a b Andreeva, Nellie (4 Mart 2020). "'The Lord Of the Rings': Maxim Baldry Set As A Lead In Amazon Series". Deadline Hollywood. 4 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2020. 
  12. ^ "Lenny Henry". IMDb. 9 Haziran 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  13. ^ "Geoff Morrell". IMDb. 3 Ağustos 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  14. ^ "Peter Tait". IMDb. 10 Temmuz 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  15. ^ "Peter Mullan". IMDb. 16 Şubat 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  16. ^ "Simon Merrells". Waring & McKenna. Mayıs 2020. 9 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2020. 
  17. ^ "Lloyd Owen". IMDb. 4 Kasım 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  18. ^ "Augustus Prew". IMDb. 28 Temmuz 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  19. ^ "Benjamin Walker". IMDb. 24 Kasım 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  20. ^ "Alex Tarrant". IMDb. 14 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  21. ^ "Cynthia Addai-Robinson". IMDb. 2 Mart 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  22. ^ "Kip Chapman". IMDb. 31 Ocak 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  23. ^ "Maxine Cunliffe". IMDb. 15 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  24. ^ "Trystan Gravelle". IMDb. 26 Ekim 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  25. ^ "Thusitha Jayasundera". IMDb. 13 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  26. ^ "Fabian McCallum". IMDb. 2 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  27. ^ "Leon Wadham". IMDb. 23 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  28. ^ "Sara Zwangobani". IMDb. 8 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  29. ^ "Anthony Crum". IMDb. 1 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  30. ^ "Ian Blackburn". IMDb. 16 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 
  31. ^ a b Andreeva, Nellie (3 Temmuz 2019). "'The Lord Of The Rings': J.A. Bayona To Direct Amazon Series". Deadline Hollywood. 9 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2019. 
  32. ^ Siegel, Tatiana (5 Nisan 2018). "Inside Amazon's $250M 'Lord of the Rings' Deal: "It's Very Much a Creature of the Times"". The Hollywood Reporter. 5 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2020. 
  33. ^ Andreeva, Nellie (18 Kasım 2019). "'The Lord Of the Rings' Series Gets Early Season 2 Renewal By Amazon, Sets Season 1 Hiatus". Deadline Hollywood. 19 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020. 
  34. ^ Eckrich, Tobias M. (29 Temmuz 2019). "Exclusive Interview with Tom Shippey Concerning LOTRonPrime". Deutsche Tolkien Gesellschaft. 5 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020. 
  35. ^ Andreeva, Nellie (11 Haziran 2018). "Amazon Studios Head Jennifer Salke On Strategy, 'Lord Of the Rings' Series, Battle For Talent & 'Transparent' End Game: Q&A". Deadline Hollywood. 12 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2020. 
  36. ^ a b Andreeva, Nellie (22 Temmuz 2019). "'The Lord Of the Rings' Amazon TV Series Sets Series Regular Cast Member". Deadline Hollywood. 22 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020. 
  37. ^ Lawton, Nicole (12 Temmuz 2019). "Lord of the Rings TV series: Casting call for 'Middle Earth' soldiers, villagers and villains". Stuff.co.nz. 13 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020. 
  38. ^ Andreeva, Nellie; Petski, Denise (4 Eylül 2019). "'The Lord Of The Rings' Amazon TV Series Casts Will Poulter As A Lead". Deadline Hollywood. 4 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020. 
  39. ^ a b Otterson, Joe; Kroll, Justin (4 Eylül 2019). "'Lord of The Rings' Series at Amazon Casts Will Poulter (Exclusive)". Variety. 4 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020. 
  40. ^ a b Sneider, Jeff (15 Ekim 2019). "Exclusive: 'Lord of the Rings' TV Series Adds 'Years and Years' Star Maxim Baldry". Collider. 15 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020. 
  41. ^ Otterson, Joe (12 Aralık 2019). "'Lord of the Rings': Will Poulter No Longer Attached to Amazon Series (Exclusive)". Deadline Hollywood. 12 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2020. 
  42. ^ Andreeva, Nellie; Andreeva, Nellie (3 Aralık 2020). "'The Lord Of the Rings': Lenny Henry, Augustus Prew, Peter Mullan, Cynthia Addai-Robinson & Benjamin Walker Among 20 New Cast Additions On Amazon Series". Deadline (İngilizce). 3 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]