Yüzölçümlerine göre adalar listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu madde dünyadaki adaları yüzölçümüne göre sıralamaktadır.[1]

Rütbe Kıtasal kara kütlesi [Note 1] Alan (km 2 ) Alan (m²) Ülke ve bölgeler
1 Afro-Avrasya 79.810.726 79.810.726 kilometrekare (30.815.094 sq mi) 123 ülke, 8 kısmen tanınan eyalet, Çin'in 2 özel idari bölgesi, [Note 2] 1 İspanyol denizaşırı bağlı adası ve 1 İngiliz denizaşırı bölgesi
2 Amerika 37.699.623 [Note 3] 37.699.623 kilometrekare (14.555.906 sq mi) 22 ülke ve Fransa'nın 1 denizaşırı departmanı ve bölgesi
3 Antarktika [Note 4] 14.200.000[5] including Antarctic islands (approx. 76.000 km2) and ice shelves (1,561,000 km2).[6] 14.200.000 kilometrekare (5.500.000 sq mi) Yok (7 ülke tarafından 8 toprak iddiası))
4 Avustralya[7] 7.591.608[8] 7.591,608 kilometrekare (2.931,136 sq mi) Avustralya

Adalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Adalar 100.000 kilometrekare (38.600 sq mi) ve daha büyük[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıralama Ada Yüzölçümü (km2)[9] Yüzölçümü (sq mi) Ülke ve topraklar
1 Grönland 2.130.800[10] 2.130.800 kilometrekare (822.700 sq mi)  Danimarka
2 Yeni Gine 785.753[11] 785.753 kilometrekare (303.381 sq mi)  Hindistan (Papua, Batı Papua) ve  Papua Yeni Gine
3 Borneo 748.168 748.168 kilometrekare (288.869 sq mi)  Brunei  Hindistan (Orta, Doğu, Kuzey, Güney ve Batı Kalimantan) ile Şablon:MY (Sabah ve Saravak)
4 Madagaskar 587.041[12] 587.041 kilometrekare (226.658 sq mi)  Madagaskar
5 Baffin Adası 507.451[13] 507.451 kilometrekare (195.928 sq mi)  Kanada (Nunavut)
6 Sumatra 443.065 443.065 kilometrekare (171.068 sq mi)  Hindistan (Açe, Bengkulu, Jambi, Lampung, Riau ve Kuzey, Güney ve Batı Sumatra illeri)
7 Honshū 225.800 225.800 kilometrekare (87.200 sq mi)  Japonya (Çubu, Chūgoku, Kansai, Kantō ve Tōhoku bölgeleri)
8 Victoria Adası 217.291[13] 217.291 kilometrekare (83.897 sq mi)  Kanada (Kuzeybatı Toprakları ve Nunavut)
9 Büyük Britanya 209.331 209.331 kilometrekare (80.823 sq mi)  Birleşik Krallık (İngiltere İskoçya ve Galler)
10 Ellesmere Adası 196.236[13] 196.236 kilometrekare (75.767 sq mi)  Kanada (Nunavut)
11 Sulawesi 180.681 180.681 kilometrekare (69.761 sq mi)  Hindistan (Gorontalo ile Orta Kuzey Güney Güneydoğu ve Batı Sulawesi)
12 Güney Adası 145.836 145.836 kilometrekare (56.308 sq mi)  Yeni Zelanda (Canterbury Marlborough Nelson Otago Southland Tasman ve West Coast)
13 Cava 138.794 138.794 kilometrekare (53.589 sq mi)  Hindistan (Banten, Cakarta, Yogyakarta ile Orta, Doğu ve Batı Cava)
14 Kuzey Adası 111.583 111.583 kilometrekare (43.082 sq mi)  Yeni Zelanda (Auckland, Bay of Plenty, Gisborne, Hawke's Bay, Manawatū-Whanganui, Northland, Taranaki, Waikato ve Wellington)
15 Luzon 109.965 109.965 kilometrekare (42.458 sq mi)  Filipinler (Bicol, Cagayan Valley, Calabarzon, Merkez Luzon, Cordillera Ilocos ve Ulusal Başkent Bölgesi)
16 Newfoundland 108.860[13] 108.860 kilometrekare (42.030 sq mi)  Kanada (Newfoundland ve Labrador)
17 Küba 105.806 105.806 kilometrekare (40.852 sq mi)  Küba
18 İzlanda 101.826 101.826 kilometrekare (39.315 sq mi)  İzlanda

Adalar 10.000-24.999 kilometrekare (3.861-9.652 sq mi)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıralama Ada Yüzölçümü (km2)[9] Yüzölçümü (sq mi) Ülkeler ve topraklar
46 Somerset Adası 24.786[13] 24.786 kilometrekare (9.570 sq mi)  Kanada (Nunavut)
47 Kotelny Adası 24.000 24.000 kilometrekare (9.300 sq mi)  Rusya (Yakutistan)
48 Sardinya 23.949 23.949 kilometrekare (9.247 sq mi)  İtalya (Sardinya)
49 Bananal 20.000[14] 19.162 kilometrekare (7.398 sq mi)  Brezilya
50 Shikoku 18.545 18.545 kilometrekare (7.160 sq mi)  Japonya (Shikoku bölgesi)
51 Halmahera 18.040 18.040 kilometrekare (6.970 sq mi)  Hindistan (Kuzey Maluku)
52 Seram 17.454 17.454 kilometrekare (6.739 sq mi)  Hindistan (Maluku)
53 Yeni Kaledonya 16.648 16.648 kilometrekare (6.428 sq mi)  Yeni Kaledonya (Fransa Denizaşırı Bölgeler Topluluğu)
54 Bathurst Adası 16.042[13] 16.042 kilometrekare (6.194 sq mi)  Kanada (Nunavut)
55 Prens Patrick Adası 15.848[13] 15.848 kilometrekare (6.119 sq mi)  Kanada (Kuzeybatı Toprakları)
56 Thurston Adası 15.700[14] 15.700 kilometrekare (6.100 sq mi) – (Antarktika)
57 Nordaustlandet 14.467[15] 14.467 kilometrekare (5.586 sq mi)  Norveç (Svalbard)
58 Sumbawa 14.386 14.386 kilometrekare (5.554 sq mi)  Hindistan (Batı Nusa Tenggara)
59 Ekim Devrimi Adası 14.204 14.204 kilometrekare (5.484 sq mi)  Rusya (Krasnoyarsk Krayı)
60 Flores 14,154 14.154 kilometrekare (5.465 sq mi)  Hindistan (Doğu Nusa Tenggara)
61 King William Island 13.111[13] 13.111 kilometrekare (5.062 sq mi)  Kanada (Nunavut)
62 Negros 13.075 13.075 kilometrekare (5.048 sq mi)  Filipinler (Batı Visayas ve Merkez Visayas)
63 Samar 12.849 12.849 kilometrekare (4.961 sq mi)  Filipinler (Doğu Visayas)
64 Palawan 12.189 12.189 kilometrekare (4.706 sq mi)  Filipinler (Mimaropa)
65 Panay 12.011 12.011 kilometrekare (4.637 sq mi)  Filipinler (Batı Visayas)
66 Yos Sudarso (Dolak) 11.742 11.742 kilometrekare (4.534 sq mi)  Hindistan (Papua)
67 Bangka 11.413 11.413 kilometrekare (4.407 sq mi)  Hindistan (Bangka Belitung Adaları)
68 Ellef Ringnes Adası 11.295[13] 11.295 kilometrekare (4.361 sq mi)  Kanada (Nunavut)
69 Bolşevik Adası 11.206 11.206 kilometrekare (4.327 sq mi)  Rusya (Krasnoyarsk Krayı)
70 Jamaika 11.190 11.190 kilometrekare (4.320 sq mi)  Jamaika
71 Bylot Adası 11.067[13] 11.067 kilometrekare (4.273 sq mi)  Kanada (Nunavut)
72 Sumba 10.711 10.711 kilometrekare (4.136 sq mi)  Hindistan (Doğu Nusa Tenggara)
73 Mindoro 10.572 10.572 kilometrekare (4.082 sq mi)  Filipinler (Mimaropa)
74 Viti Levu 10.531 10.531 kilometrekare (4.066 sq mi)  Fiji (Central Division ve Western Division)
75 Hawaiʻi (Büyük Ada) 10.434 10.434 kilometrekare (4.029 sq mi)  ABD (Hawaii)
76 Cape Breton Adası 10.311[13] 10.311 kilometrekare (3.981 sq mi)  Kanada (Yeni İskoçya)

Adalar 5.000-9.999 kilometrekare (1.931-3.861 sq mi)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıralama Ada Yüzölçümü (km2)[9] Yüzölçümü (sq mi) Ülke ve topraklar
77 Prens Charles Adası 9.521[13] 9.521 kilometrekare (3.676 sq mi)  Kanada (Nunavut)
78 Bougainville Adası 9.318 9.318 kilometrekare (3.598 sq mi)  Papua Yeni Gine (Bougainville Özerk Bölgesi)
79 Kodiak Adası 9.311 9.311 kilometrekare (3.595 sq mi)[16]  ABD (Alaska)
80 Kıbrıs 9.234 9.234 kilometrekare (3.565 sq mi)  Kıbrıs Cumhuriyeti, Şablon:Ülke veri Akrotiri and Dhekelia Sovereign Base Areas of the  Birleşik Krallık ve  Kuzey Kıbrıs
81 Puerto Riko 9.100 9.100 kilometrekare (3.500 sq mi)  ABD'nin ada bölgeleri
82 Komsomolets Adası 8.812 8.812 kilometrekare (3.402 sq mi)  Rusya (Krasnoyarsk Krayı)
83 Korsika 8.741 8.741 kilometrekare (3.375 sq mi)  Fransa (Korsika)
84 Disko Adası 8.612 8.612 kilometrekare (3.325 sq mi)  Grönland ( Danimarka)
85 Carney Adası 8.500[14] 8.500 kilometrekare (3.300 sq mi) Antarktika
86 Chiloé Adası 8.478 8.478 kilometrekare (3.273 sq mi)  Şili (Los Lagos Bölgesi)
87 Buru 8.473 8.473 kilometrekare (3.271 sq mi)  Hindistan (Maluku)
88 Girit 8.350 8.350 kilometrekare (3.220 sq mi)  Yunanistan (Girit)
89 Anticosti Adası 7.941[13] 7.941 kilometrekare (3.066 sq mi)  Kanada (Québec)
90 Roosevelt Adası 7.910 7.910 kilometrekare (3.050 sq mi) – ( Yeni Zelanda hak iddiası)
91 Vrangel Adası 7.866 7.866 kilometrekare (3.037 sq mi)  Rusya (Çukotka Özerk Okrugu)
92 Tupinambarana 7.700 7.700 kilometrekare (3.000 sq mi)  Brezilya (Amazonas)
93 Yeni İrlanda 7.405 7.405 kilometrekare (2.859 sq mi)  Papua Yeni Gine (New Ireland Province)
94 Leyte 7.368 7.368 kilometrekare (2.845 sq mi)  Filipinler (Doğu Visayas)
95 Doğu Falkland 7.040 7.040 kilometrekare (2.720 sq mi)  Falkland Adaları ( Birleşik Krallık denizaşırı toprağı ve  Arjantin hak iddiası
96 Sjælland 7.031[17] 7.031 kilometrekare (2.715 sq mi)  Danimarka (Zealand ve Başkent Bölgesi)
97 Cornwallis Adası 6.995[13] 6.995 kilometrekare (2.701 sq mi)  Kanada (Nunavut)
98 Galler Prensi Adası 6.675 6.675 kilometrekare (2.577 sq mi)  ABD (Alaska)
99 Kerguelen 6.617 6.617 kilometrekare (2.555 sq mi)  Fransız Güney ve Antarktika Toprakları ( Fransa)
100 Siple Adası 6.390 6.390 kilometrekare (2.470 sq mi) – (Antarktika)
101 Graham Adası 6.361[13] 6.361 kilometrekare (2.456 sq mi)  Kanada (Britanya Kolumbiyası)
102 Novaya Sibir 6.201 6.201 kilometrekare (2.394 sq mi)  Rusya (Yakutistan)
103 Melville Adası 5.765 5.765 kilometrekare (2.226 sq mi)  Avustralya (Kuzey Bölgesi)
104 Prens Edward Adası 5.620[13] 5.620 kilometrekare (2.170 sq mi)  Kanada (Prens Edward Adası)
105 Vanua Levu 5.587 5.587 kilometrekare (2.157 sq mi)  Fiji (Northern Division)
106 Wellington Adası 5.556 5.556 kilometrekare (2.145 sq mi)  Şili (Magallanes ve Antártica Chilena Bölgesi)
107 Coats Adası 5.498[13] 5.498 kilometrekare (2.123 sq mi)  Kanada (Nunavut)
108 Bali 5.416 5.416 kilometrekare (2.091 sq mi)  Hindistan (Bali)
109 Chichagof Adası 5.388 5.388 kilometrekare (2.080 sq mi)  ABD (Alaska)
110 Guadalcanal 5.353 5.353 kilometrekare (2.067 sq mi) Şablon:SB (Guadalcanal ve Başkent Bölgesi)
111 Amund Ringnes Island 5.255[13] 5.255 kilometrekare (2.029 sq mi)  Kanada (Nunavut)
112 Büyük Lyahov Adası 5.157 5.157 kilometrekare (1.991 sq mi)  Rusya (Yakutistan)
113 St. Lawrence Adası 5.135 5.135 kilometrekare (1.983 sq mi)  ABD (Alaska)
114 Riesco Adası 5.110[18] 5.110 kilometrekare (1.970 sq mi)  Şili (Magallanes and Antártica Chilena Region)
115 Edgeøya 5.073[15] 5.073 kilometrekare (1.959 sq mi)  Norveç (Svalbard)
116 Mackenzie King Adası 5.048[13] 5.048 kilometrekare (1.949 sq mi)  Kanada (Kuzeybatı Toprakları ve Nunavut)
117 Trinidad 5.009 5.009 kilometrekare (1.934 sq mi)  Trinidad ve Tobago
118 Caviana 5.000[18] 5.000 kilometrekare (1.900 sq mi)  Brezilya (Pará)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Nijman, Jan (2020). Geography: Realms, Regions, and Concepts (20. bas.). Wiley. ISBN 978-1119607410. 
  2. ^ GNS Science – Earth's 8th Continent
  3. ^ Global warming and the stability of the West Antarctic Ice Sheet, Michael Oppenheimer, 1998 (see map of Antarctica showing regions where bedrock is below sea level)
  4. ^ Jonathan L. Bamber; River; Vermeersen; LeBrocq (May 2009). "Reassessment of the Potential Sea-Level Rise from a Collapse of the West Antarctic Ice Sheet". Science. 324 (59295): 901-903. Bibcode:2009Sci...324..901B. doi:10.1126/science.1169335. PMID 19443778. 
  5. ^ United States Central Intelligence Agency (2011). "Antarctica". The World Factbook. Government of the United States. 4 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 
  6. ^ What is an ice shelf?
  7. ^ "Australia in Brief - Department of Foreign Affairs and Trade". Dfat.gov.au. 20 Ağustos 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2010. 
  8. ^ "Area of Australia - States and Territories | Geoscience Australia". Ga.gov.au. 5 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2021. 
  9. ^ a b c "Islands By Land Area". Islands.unep.ch. 12 Haziran 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2010. 
  10. ^ "Joshua Calder's World Island Info - Continent or Island?". Worldislandinfo.com. 2 Ocak 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 
  11. ^ Island Life. Raintree. 2014. s. 43. ISBN 9781406249453. 
  12. ^ Africa South of the Sahara 2004. Psychology Press. 2003. s. 629. ISBN 9781857431834. 
  13. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s "Atlas of Canada - Sea Islands". Atlas.nrcan.gc.ca. 12 Ağustos 2009. 22 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2010. 
  14. ^ a b c "Joshua Calder's World Island Info - Largest Islands of the World". Worldislandinfo.com. 30 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 
  15. ^ a b "Statistisk årbok 2009: Geografisk oversikt" (Norveççe (Bokmål)). Ssb.no. 8 Şubat 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2010. 
  16. ^ Dunham (31 Temmuz 2010). "Turns out Kodiak is largest U.S. island depending on viewpoint". Anchorage Daily News. 2 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2010. 
  17. ^ "Kort & Matrikelstyrelsen - Střrste řer". 23 Eylül 2003. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2010. 
  18. ^ a b "Joshua Calder's World Island Info - Largest Islands of the World by Region". Worldislandinfo.com. 17 Ocak 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2016. 


Kaynak hatası: <ref> "Note" adında grup ana etiketi bulunuyor, ancak <references group="Note"/> etiketinin karşılığı bulunamadı (Bkz: Kaynak gösterme)