Yüksek Şatodaki Adam (dizi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Yüksek Şatodaki Adam
The Man in the High Castle
TürAlternatif tarih
Çokluevren
Dram
Gerilim
Proje tasarımcısıFrank Spotnitz
UyarlamaYüksek Şatodaki Adam (Philip K. Dick)
BaşrolAlexa Davalos
Rupert Evans
Luke Kleintank
DJ Qualls
Joel de la Fuente
Cary-Hiroyuki Tagawa
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Diliİngilizce
Almanca
Japonca
Sezon sayısı4
Bölüm sayısı40
Yapım
Yönetici yapımcıRidley Scott
Frank Spotnitz
YapımcıMichael Cedar
Jean Higgins
Jordan Sheehan
David W. Zucker
Görüntü yönetmeniJames Hawkinson
Gösterim süresi45-70 dakika
Yapım şirketiAmazon Studios
Scott Free Productions
Yayın bilgileri
Yayın tarihi15 Ocak 2015 - 15 Kasım 2019
Dış bağlantılar

Yüksek Şatodaki Adam (İngilizce: The Man in the High Castle), Mihver güçlerinin II. Dünya Savaşı'nı kazandığı paralel bir evreni betimleyen bir Amerikan alternatif tarih televizyon dizisidir. Frank Spotnitz tarafından yaratılmıştır ve Amazon Studios, Scott Free Productions, Headline Pictures, Electric Shepherd Productions ve Big Light Productions tarafından üretilmiştir.[1] Dizi, Philip K. Dick'in 1962 yılında yazdığı aynı adlı romanına dayanıyor.[2]

15 Ocak 2015'te dizi yayınlanmaya başladı ve Amazon ertesi ay on bölüm sezonu sipariş etti. Kasım ayında yayınlanmaya başladı. 2016 yılının Aralık ayında on bölümden oluşan ikinci sezon ve üçüncü sezon 5 Ekim 2018'de yayınlandı. Dördüncü ve son sezonu 15 Kasım 2019'da yayınlandı.[3]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1962'de geçen dizinin ana konusu, Giuseppe Zangara'nın 1933'te Amerika Birleşik Devletleri Başkanı seçilen Franklin D. Roosevelt'e suikast düzenlemesinden sonra Mihver güçlerinin 1946'da II. Dünya Savaşı'nı kazandığı paralel bir evrendir. Bu, Almanların Washington'ye ("Kirlilik Bölgesi" olarak adlandırılmış) atom bombası atmasını içeren bir dizi gelişme yaratır. Alman İmparatorluğu Avrupa ve Afrika'ya kadar uzanır ve Japonya İmparatorluğu Asya'dan oluşur, ancak dizinin çoğu bölümü eski ABD'de ve Almanya'da geçer.

Şu anda "Japon Pasifik Devletleri"nin bir parçası olan Batı Kuzey Amerika, Japonya'nın teknolojik olarak daha az gelişmiş Şova dönemi İmparatorluğu tarafından işgal edilmiştir. Üst sınıf Japonlar, Savaş öncesi Amerikan kültüründen son derece etkilenmiş olsalar da, eski Amerikan vatandaşlarını Japon kültürüne asimile etmiştir. Japonya'nın Ticaret ve Bilim bakanları Pasifik Devletleri'nin başkenti San Francisco'da çalışmaktadır. Japon yöneticiler, Japon olmayan insanları ırk ayrımcılığına tabi tutmakta ve onlara daha az hak vermektedir.

Japonya İmparatorluğu'nun bir parçası olan Japon Pasifik Devletlerinin Bayrağı

Doğu ve Ortabatı Kuzey Amerika, yaşlanan Führer Adolf Hitler'in altındaki Büyük Nazi Reich tarafından kontrol edilen bir kolonidir. "Kuzey Amerika Reichsmarschall'ı" tarafından yönetilen koloni, genellikle "Nazi Amerika" veya "Amerikan Reich" olarak anılır ve başkenti New York'dir. Naziler azınlıkları avlamaya ve fiziksel ve zihinsel olarak hasta olanları ötanazi yapmaya devam etmektedir. Almanların üstün teknolojisi, kıtalararası seyahat için görüntülü telefonların ve Concorde benzeri "roketlerin" kullanılmasına vurgu yapılmaktadır.

Büyük Nazi Reich'ın bir parçası olan Nazi Amerikasının Bayrağı

Rocky Dağları'nı kapsayan Tarafsız Bölge, Alman ve Japon blokları arasındaki Soğuk Savaş benzeri gerilimler nedeniyle Japon Pasifik Devletleri ile Nazi Amerika'sı arasında bir tampon bölge görevi görmektedir. Urallarda başka bir tampon bölge bulunmaktadır.

Dizide tasvir edilen Amerika haritası

Kendi adını taşıyan "Yüksek Şatodaki Adam" tarafından toplanan filmler, bazıları Müttefiklerin galip geldiği, bazılarının idam edilen Müttefik liderlerin (Winston Churchill ve Joseph Stalin gibi) olduğu yerler de dahil olmak üzere çok sayıda başka Dünya'nın görüşlerini gösterir ve bazı yerlerde Amerikan direnişi iyi gitmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TV Review: The Man in the High Castle". Variety. 18 Kasım 2015. 18 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Kasım 2015. 
  2. ^ "The Man in the High Castle". Amazon Prime Video. 30 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2019. 
  3. ^ "The Man in the High Castle Reveals Its Final Season Premiere Date — Plus, Watch the Opening Scene". TVLine. 20 Temmuz 2019. 21 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2019.