Xerotyphlops vermicularis

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Xerotyphlops vermicularis
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)[1]
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Reptilia
Takım: Squamata
Familya: Typhlopidae
Alt familya: Asiatyphlopinae
Cins: Xerotyphlops
Tür: X. vermicularis
İkili adlandırma
Xerotyphlops vermicularis
Merrem, 1820

Xerotyphlops vermicularis Bir uçtan bir uca aynı kalınlıkta (silindir şeklinde) olan vücudun hem üst hem de alt kısmı pullarla örtülüdür. Renk ve görünüş, solucanı andırır. Toprak içinde veya taşların altında yaşarlar. Hemen hepsi kazıcıdır. Oldukça küçük olan gözler, baş plaklarının altında konumlanmıştır. Ağız at nalı biçiminde olup, alt konumludur. Kuyruğun uç kısmında küçük bir diken bulunur.

Açık arazilerde taş altı ya da nemli topraklarda yaşarlar.Genellikle karınca termit ve küçük böceklerle beslenir. Türkiye’de uygun biotoplarda yaşar. 1600 m üzeri bulunur ayrıca metangazı yaymazlar.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Aghasyan, A.; Avci, A.; Tuniyev, B.; Crnobrnja-Isailović, J.; Lymberakis, P.; Andrén, C.; Cogălniceanu, D.; Wilkinson, J.; Ananjeva, N.B.; Üzüm, N.; Orlov, N.L.; Podloucky, R.; Tuniyev, S.; Kaya, U.; Ajtic, R.; Tok, V.; Ugurtas, I.H.; Sevinç, M.; Crochet, P.-A.; Disi, A.M.; Hraoui-Bloquet, S.; Sadek, R.; Werner, Y.L.; Haxhiu, I.,, Baha El Din, S.; Sterijovski, B.; Böhme, W.; Jelić, D.; Borkin, L.; Milto, K.; Golynsky, E.; Rustamov, A.; Nuridjanov, D.; Munkhbayar, K. (2017). "Xerotyphlops vermicularis". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2017: e.T157274A747386. doi:10.2305/IUCN.UK.2017-2.RLTS.T157274A747386.enÖzgürce erişilebilir. Erişim tarihi: 18 Kasım 2021.