Wu Sangui

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wu Sanghui
Zhou Hanedanı İmparatoru
Hüküm süresiMart 1678-2 Ekim 1678
Sonra gelenWu Shifan
Doğum8 Haziran 1612
Gaoyou, Ming Hanedanı
Ölüm2 Ekim 1678
Hengyang, Zhou Hanedanı
HanedanZhou Hanedanı

Wu Sangui (Çince: 吳三桂; pinyin: Wú Sānguì; 8 Haziran 1612-2 Ekim 1678), Çin'de Ming Hanedanı subayı ve kısa süreli Zhou Hanedanı'nın ilk ve tek imparatorudur. Saltanatı, Mart-Ekim 1678 tarihleri arasında ölümüne kadar sürmüştür. Çin'de Ming Hanedanı'nın çöküşüne ve Çing Hanedanı'nın kuruluşunda kilit rol oynamıştır.

1644 yılında, babası Ming generali Wu Xiang'ın Pekin'deki ölümünü öğrendikten sonra, Wu Sangui Mançulara yanaştı ve Shanhai Geçidi'ni teklif ederek Mançurların Çin'e girmesine ve Pekin'de Çing Hanedanı'nı kurmasına izin verdi. Yardımı için, Çing hükümdarları kendisine Yünnan ve Guizhou eyaletlerinden oluşan bir derebeylik ve Batı'yı Barıştıran Prens unvanını verdi.

1674'te Wu, Çing'e karşı isyan etmeye karar verdi. 1678'de Wu, kendisini Çin'in yeni imparatoru ve Zhou'nun hükümdarı ilan etti, ancak aylar içinde öldü. Bir süre için, torunu Wu Shifan onun yerine geçti. Ancak, İmparator Kangxi sonunda isyanı bastırdı.

Çin folklorunda Wu Sangui, her iki efendisi olan Ming ve Çing hanedanlarını ikiye katlayan bir hain olarak görülmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]