Wolpertinger

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Wolpertinger (Wolpadinga)
Resmin orijinali Albrecht Dürer

Wolpertinger (Crisensus bavaricus) (diğer yazım şekilleri "Wolperdinger", "Poontinger", "Woiperdinger" veya Bavyera aksanıyla okunuşuna yakın ifadesiyle Wolpadinga) Almanya'nın Alpler bölgesinde yaşadığı rivayet edilen kurgusal bir hayvan. Genellikle çeşitli av hayvanlarının kuyruk, boynuz, tüy gibi parçalarının bir araya getirilmesiyle oluşturulan bu kurgusal yaratık bu yörenin halkı arasında bir şaka olarak olarak üretilmektedir. Lokal kulüplerde sıklıkla bulundurulan bu figür aynı zamanda hediyelik eşya olarak da satılmaktadır. Yine Almanya'nın Türingiya bölgesinde Rasselbock, Pfälzerwald bölgesinde Elwedritsche gibi isimler alır ve yerli Amerikalı halkında jackalope ve İsveç'te Skvader gibi benzerleri bulunur.

Popüler kültürde[değiştir | kaynağı değiştir]

  • World of Warcraft oyununda Wolpentinger figürü kullanılmıştır.
  • Münih'teki Avcılık ve Balıkçılık Müzesi'nde bir Wolpertinger sergisi mevcuttur. 1 Nisan ve Mardi Gras dönemlerinde özel gösterimler sunulmaktadır.
  • Türk müzisyen Demirhan Baylan'ın 2006 tarihli kitabı "Wolpadinga" buna gönderme yaparak, müzik ve kültürel dünyayı bu yaratığa benzetmiştir.
  • Cille çizgi filmindeki Dessas cillesi Wolpertinger'e benzemektedir.