Wolfram von Richthofen

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Wolfram Freiherr von Richthofen sayfasından yönlendirildi)
Wolfram von Richthofen
Wolfram von Richthofen, 1940
Doğum10 Ekim 1895(1895-10-10)
Barzdorf, Striegau yakınları, Niederschlesien
Ölüm12 Temmuz 1945 (49 yaşında)
Bad Ischl, Oberösterreich
Bağlılığı
Branşı Luftwaffe
Hizmet yılları1913-1944
RütbesiGeneralfeldmarschall
KomutasıJG 257
Kondor Lejyonu
Fliegerkorps VIII
Luftflotte 2
Luftflotte 4
Çatışma/savaşlarıI. Dünya Savaşı
II. Dünya Savaşı
ÖdülleriMeşe Yaprağı ilaveli Şövalye Demir Haçı Demir Haç (1. Sınıf) Demir Haç (2. Sınıf)
İmza

Wolfram Freiherr von Richthofen (10 Ekim 1895; Barzdorf, Striegau yakınları, Niederschlesien - 12 Temmuz 1945; Bad Ischl, Oberösterreich), Alman savaş pilotu. Nazi döneminde Luftwaffe Generalfeldmareşali olarak görev yapmıştır. "Kızıl Baron" Manfred von Richthofen'in kuzenidir.

Hayatı ve I. Dünya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Wolfram varlıklı bir çevrede büyüdü. Okula devam ettikten sonra 18 yaşındayken Alman Ordusu'na katıldı. 1913 yılında ordunun Süvari koluna katıldı. Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesi üzerine, İkinci Sınıf Demir Haç madalyası kazanarak Batı Cephesi'nde savaştı. 1915 yılında Doğu Cephesi'ne gönderildi ve 1917 yılına kadar burada kaldı. Richthofen ailesi Birinci Savaşı sırasında ünlü olacak birçok önemli şahsiyetleri üretmiştir. Kuzenleri, Lothar von Richthofen ve Manfred von Richthofen kardeşler uçan aslar oldu ve onu Luftstreitkräfte'a (Alman İmparatorluk Hava Servisi) katılması için teşvik etti. O da öyle yaptı ve Manfred en Geschwader (Kanat), Jagdgeschwader 1'e katıldı. Red Baron olarak bilinen Manfred, 80 zafer ile savaşın en yüksek hava zaferi kazanan As pilotuydu vardı. Kuzeni ile ilk görevinde Manfred, 1918 yılının Nisan ayında öldürüldü. Wolfram ise uçmaya devam etti ve Kasım 1918'deki ateşkes öncesi sekiz hava zaferi elde etti. Diğer kuzeni Lothar ise savaş sonrasında 1922 yılında uçak kazasında yaşamını yitirmiştir.

Savaşlar arası dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Weimar Cumhuriyeti döneminde Alman silahlı kuvvetleri Reichswehr'e dönmeden önce Mühendislik Üniversitesi'nde okudu. 1933 yılında Adolf Hitler ve Nazi Partisi Almanya'da iktidarı ele geçirdi ve Reichswehr'in yerine Wehrmacht kuruldu. Wolfram yeni Luftwaffe'ye katıldı. İspanya İç Savaşı'nda Milliyetçileri destekleyen Kondor Lejyonu'nun bir parçası olarak görev yaptı Bu süre esnasında askeri seferlerde yakın hava desteği ihtiyacını tedarik etti. Özellikle pike bombardıman uçağı Junkers Ju 87 Stuka'yı destekledi. Ayrıca, yer-hava iletişiminin geliştirilmesi gerekliliğine inanıyordu. İspanya ve Polonya'daki kendi deneyimlerinden sonra İkinci Dünya Savaşı'nda bu isteği yürürlüğe girmiştir. Etkin hava-yer iletişimi ve pike bombardıman uçaklarının güçlü konsantrasyonları ile birlikte savaşın ilk yarısında Wolfram kişisel başarıya ulaştı.

II. Dünya Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Mareşal von Richthofen'in sopası

İkinci Dünya Savaşı Eylül 1939'da patlak verdiğinde, Polonya Seferi'nde küçük bir eylem birimi ilk olarak özel bir yer saldırısı hava ünitesi Fliegerkorps VIII'e (8. Hava Birlikleri) komuta etti. Wolfram'ın birimlerinin etkinliği, Fransa Seferi'nin belirli noktalarında belirleyici oldu. Başarıları sayesinde 23 Mayıs 1940'ta Şövalye Haçı madalyası ile ödüllendirildi. 1940 ve 1941 yılında İngiltere ve Balkan Savaşı sırasında cephe servisine devam etti.

Richthofen, Doğu Cephesi'nde en büyük başarılarını elde etti. Özellikle, 1942'de Kırım Seferleri sırasında kayda değer başarı elde etti. Güney Ordu Grubuna hayati taktik ve operasyonel destek sunmasına rağmen Stalingrad Savaşı yenilgisinden sonra Operasyonlar Akdeniz Sahnesine taşındı. İtalyan Seferi'nde Luftwaffe Kuvvetleri'nin komutanıydı.

Von Richthofen, baş ağrısı ve yorgunluktan muzdarip olarak kendisine Beyin tümörü tanısı kondu. Bad Ischl'da, nörolojik yaralanmalara bakan bir Luftwaffe hastanesine tıbbi izinli olarak gönderildi. 27 Ekim 1944 günü, Von Richthofen, baş beyin cerrahı Profesör Dr. Wilhelm Tönnis tarafından ameliyat edildi. Tönnis, Würzburg Üniversitesi'nin eski profesörü ve en dikkatli Alman uzmanlarından biriydi. Başlangıçta bu operasyon başarılı olduğunu düşündü, ancak tümörün büyümesi sadece yavaşlamıştı.

Wolfram von Richthofen, bozulan sağlığı gerekçesiyle emekli edildiğinde çok geç olarak 1944 yılına kadar hizmette kaldı ve bu tarihten itibaren izne ayrıldı. Kasım ayında 1944 Richthofen resmen İtalya'da Führerreserve'ye transfer edildi. 1945 başlarında sağlığı iyice geriledi. Almanya 8 Mayıs 1945 tarihinde teslim oldu. Wolfram von Richthofen'in kaldığı Hastane, Amerikan Üçüncü Ordusu tarafından devir alınmış ve Richthofen savaş esiri olmuştur. Savaştan sonra ABD tutsaklığında bir beyin ameliyatı geçirmiş ve ameliyat sonrası beyin tümöründen ölmüştür.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]