Winter Is Coming

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Winter Is Coming"
Game of Thrones bölümü
Bölüm no.1. sezon
1. bölüm
YönetmenTim Van Patten
Senarist
  • David Benioff
  • D. B. Weiss
Bölüm müziğiRamin Djawadi
EditörOral Norrie Ottey
Yayın tarihi17 Nisan 2011
Süresi61 dakika
Konuk oyuncular
  • Donald Sumpter, Maester Luwin rolünde
  • Jamie Sives, Jory Cassel rolünde
  • Ron Donachie, Rodrik Cassel rolünde
  • Joseph Mawle, Benjen Stark rolünde
  • Roger Allam, Magister Illyrio rolünde
  • Dar Salim, Qotho rolünde
  • Esmé Bianco, Ros rolünde
  • Susan Brown, Septa Mordane rolünde
  • Bronson Webb], Will rolünde
  • John Standing, Jon Arryn rolünde
  • Rob Ostlere, Waymar Royce rolünde
  • Dermot Keaney, Gared rolünde
  • Art Parkinson, Rickon Stark rolünde
  • Callum Wharry, Tommen Baratheon rolünde
  • Aimee Richardson, Myrcella Baratheon rolünde
  • Kristian Nairn, Hodor rolünde
Bölüm kronolojisi
← Önceki
"—"
Sonraki →
"The Kingsroad"
Game of Thrones (1. sezon)
Game of Thrones bölümleri listesi

"Winter Is Coming" (TürkçeKış Geliyor), HBO kanalının yayınladığı fantezi türündeki Game of Thrones dizisinin ilk sezonunun ilk bölümüdür. George R. R. Martin'in Taht Oyunları adlı kitabına sadık kalarak David Benioff ve D. B. Weiss tarafından senaryolaştırılmıştır. Bölüm Tim Van Patten tarafından çekildi.

Dizinin ilk bölümü olması sebebiyle bölüm izleyiciyi mekan ve karakterlerle tanıştırır. Bölüm Stark hanesinin mensupları etrafında döner. Kralın Sağ Eli öldükten sonra, kralın Eddard Stark'ın yanına gelip ona boş bıraktığı koltuğu teklif etmesiyle başlar. Bölüm izleyiciden ve eleştirmenlerden çok fazla olumlu eleştiri aldı ve ilk yayın tarihinde 2.2 milyon izlenme görüldü. İlk bölümün yayınlanmasından bir hafta önce HBO, bölümün ilk on beş dakikasını internet üzerinden izlenmeye sundu.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, kurgusal kıta olan Westeros'un çeşitli bölgelerindeki sahne gösterimleriyle başlar. Kıtanın kuzeyinde olan Winterfell bölgesindeki Stark hanesinin başında olan Lord Eddard Stark (Sean Bean), kralın bölgeye gelişinin haberini alır. Dar Deniz'in karşısındaki kıtada, Essos'daki sürgün Targaryen hanesinin yaşayan iki üyesi de gösterilir.

Sur'un ötesinde[değiştir | kaynağı değiştir]

Bölüm, Gece Nöbetçileri mensubu olan üç kişinin -Ser Waymar Royce, Will ve Gared- Duvar'ın ötesinde keşif gezisi yapmasıyla başlar. Yabanıllara ait birkaç ölü beden bulan nöbetçiler burada Ak Gezenler ile karşılaşır. İki nöbetçi ak gezenler tarafından öldürülür, diğeri, Will'i ise serbest bırakırlar.

Kral Toprakları'nda[değiştir | kaynağı değiştir]

Kraliçe Cersei (Lena Headey) ve ikiz kardeşi Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau), Kralın Sağ Eli olan Jon Arryn'in ölü bedenine bakarlar. Ölmeden önce kendileri hakkında bilgilere ulaştığını tartışırlar. Jaime, kardeşine Arryn'in ölmeden önce birilerine bu bilgileri aktarmadığına dair güvence verir.

Kuzeyde[değiştir | kaynağı değiştir]

Açılış sahnesinden sonra Winterfell'ı yöneten Stark ailesi gösterilir. Lord Eddard "Ned" Stark, karısı Lady Catelyn "Cat" Stark (Michelle Fairley) ve beş çocuklarından en büyüğü Robb (Richard Madden), en büyük kızları Sansa (Sophie Turner), genç kızları Arya (Maisie Williams), on yaşındaki oğulları Bran (Isaac Hempstead Wright) ve en küçük oğulları Rickon (Art Parkinson). Ayrıca Ned'in gayrimeşru oğlu Jon Snow (Kit Harington) ve tutsakları Theon Greyjot (Alfie Allen) de Robb ile yaşıttır.

Ned, Gece Nöbetçileri'nden Will'in görevden kaçtığı haberi ile bilgilendirilir. Gece Nöbetçileri yeminini bozan Will yakalanmıştır ve kaçtığı için ölüm cezasına çarptırılmıştır. Ned oğullarını alıp Will'in idam cezasını vermeye Winterfell'ın dışına çıkar. Will, ölmeden önce Ak Gezenleri gördüğünü anlatır. Ned ise Will'i öldürmeden önce sıfatlarını sayarak Will'in başını keser. Bran, babasına Ak Gezenleri sorduğunda Ned bunun saçmalık olduğunu ve Ak Gezenlerin yüz yıldır ortaya çıkmadığını söyler.

Dönüş yolunda Starklar ölü bir ulukurt ile boğazına saplanmış geyik boynuzuna rastlarlar. Geyik, Baratheon hanesinin amblemidir. Ölü ulukurdun yanında beş adet de yavru vardır ve gayrimeşru çocuk olan Jon dahil her bir Stark çocuğu kendi yavrusunu alır. Winterfell'a dönüşte Catelyn, kocasını, Ned'in danışmanı olan ayrıca Cat'in kız kardeşinin kocası olan Lord Arryn'in ölümüyle bilgilendirir. Ayrıca kuzgunun getirdiği mesajda kral ve maiyetinin Winterfell'a doğru yola çıktığı da yazmaktadır. Kral Robert Baratheon (Mark Addy), karısı Kraliçe Cersei; üç çocuğu Prens Joffrey (Jack Gleeson), Prenses Myrcella (Aimee Richardson) ve en küçükleri Prens Tommen (Callum Wharry), ayrıca kraliçenin ikiz kardeşi Jaime Lannister ve en küçük cüce kardeşi "Küçük Şeytan" lakaplı Tyrion Lannister (Peter Dinklage) Winterfell'a varırlar. Robert, Ned'in kardeşi aynı zamanda eski nişanlısı olan Lyanna Stark'ın mezarına gidip saygılarını sunmak ister ve bu esnada Ned'e etrafındaki kimseye güvenmediğini söyler. Ned'i yeni Kralın Sağ Eli olması için ikna eder, ayrıca kızı Sansa'yı da kendi oğlu Prens Joffrey ile nişanlayacağını söyler.

Gece olunca Catelyn, kardeşi Lysa Arryn/Tully'den bir mektup alır. Mektupta kocası Jon Arryn'i öldürenlerin Lannisterlar olduğu yazar. Catelyn, Kralın Sağ Eli olma teklifini Ned'in reddetmesini ister. Tırmanmayı seven kabiliyeti olan Bran, Winterfell'ın terk edilmiş bir kulesine rastgele tırmandığı sırada Kraliçe Cersei ve ikiz kardeşi Jaime'yi seks yaparken görür ve Jaime tarafından fark edilir. Jaime de gizli ilişkilerinin açığa çıkmaması ve onu susturmak için Bran'ı yüksek kuleden aşağı atar.

Pentos'ta[değiştir | kaynağı değiştir]

Prens Viserys Targaryen (Harry Lloyd), babasının tahtını elinden alan Kral Robert tarafından sürgün edilmiştir. Kardeşi Daenerys (Emilia Clarke) ile beraber Essos'ta yaşayan Viserys, tekrar güçlenmek ve bir orduya sahip olmak için Dothraki kabilesinin khal'ı Drogo Jason Momoa ile kardeşini evlendirmek ister.

Dothrakilerin vahşi ve barbar olduğunu duyan Daenerys ne kadar karşı çıksa da abisinden korktuğu için kabul eder. Düğünlerinde Daenerys'e iki hediye verilir. Targaryenlara sadık olduğu için sürgün edilen Ser Horah Mormont (Iain Glen), Daenerys'e Yedi Krallık ile ilgili bilgiler ve hikâyeler içeren kitaplar verir. Evliliği düzenleyen aracı tacir Illyrio Mopatis (Roger Allam) ise üç adet taşlaşmış eski ejderha yumurtası hediye eder.

Prodüksiyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Orijinal ilk bölüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin çalışmalarına Ocak 2007'de başlandı.[1] HBO, kitapların telif haklarını satın alıp televizyon dizisine uyarlamak için[2] senaristler David Benioff ve D. B. Weiss'e teklif götürdü. Ayrıca Benioff ve Weiss, serinin ana yapımcılarıdır. İlk iki pilot bölümü Benioff ve Weiss tarafından yazıldı ve Ağustos 2007'de ve Haziran 2008'de yapım şirketine gönderildi.[3] HBO bölümleri beğense de, Kasım 2008'e kadar diziyi bekletti.[4]

Tom McCarthy ilk bölümü çekmesi için seçildi, çekimler 24 Ekim ve 19 Kasım 2009 arasında Kuzey İrlanda'da, İskoçya'da ve Fas'ta yapıldı.[5] Ekim 2010'da HBO'nun diziye yeşil ışık yaktığı duyuruldu.[6] Sanatsal ve oyuncu seçimi sebepleri dolayısıyla kanal, dizinin ilk bölümünü tekrar sipariş etti.[7]

Orijinal bölümdeki birkaç aktör yenilendi. Tamzin Merchant, Daenerys Targaryen rolünü Emilia Clarke'a devretti. Jennifer Ehle, Catelyn Stark rolünü Michelle Fairley'e verdi.[8] Ian McNeice, Illyro Mopatis rolünü Roger Allam'a bıraktı.[9] Richard Ridings,[10] Gared rolünü Dermot Keaney'e, Jamie Campbell Bower,[10] Sir Waymar Royce rolünü de Rob Ostlere'e devretti.[11]

Orijinal pilot bölümündeki başka bir değişiklik ise, İskoçya'daki Doune Kalesi, Winterfell için tekrar dizayn edildi ve Fas'taki Pentos seti de tekrar kuruldu.[7][12] Dizi yayınlandığında Kuzey İrlanda'da kurulan Winterfell'daki seti ve Malta'da bulunan Pentos'daki düğün seti sahnesi çekimleri tekrar çekildi.[13]

Orijinal pilot bölümü yayınlanmadı ve en baştan tekrar Tim Van Patten tarafından çekildi. Bazı sahneler de tekrar kullanıldı.[14] Bu sahnelerde Sansa'nın Kraliçe Cersei ve Catelyn'in (başka bir oyuncu tarafından oynandı) sahnesi kullanıldı.[14]

Senaryo[değiştir | kaynağı değiştir]

David Benioff ve D. B. Weiss, ilk kitabın 1-7. bölümlerini ve 9 ve 12. bölümlerini (Prologue, Bran I, Catelyn I, Daenerys I, Eddard I, Jon I, Catelyn II, Bran II, Daenerys II) yazdı. Adaptasyondaki değişiklikler giriş bölümünde (kitaplarda Gared kurtulmuştu, Will kurtulanların arasında değildi), Lannister bakış açısından Cersei ve Jaime'nin konuşması ve Daenerys'in düğün gecesinde Drogo'yu seks yapmaması için yalvarma sahnesi oldu.[15]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Tim Van Patten, 2011 Primetime Emmy Award ödüllerinde Drama Dizilerindeki En İyi Yönetmen Adaylığı'na, En İyi Makyaj ve Tek-Kamera Çekimine layık görüldü.

Ödüller ve adaylıklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıl Ödül Kategori Adaylık(lar) Sonuç
2011 Portal Award En İyi Bölüm Kazandı
63. Primetime Emmy Awards Drama Dizilerinde En İyi Yönetmenlik Emmy Ödülü Tim Van Patten Adaylık
63. Primetime Yaratıcı Sanatlar Emmy Ödülü Tek Kamera Çekimde En İyi Makyaj Paul Engelen ve Melissa Lackersteen Adaylık
2012 Golden Reel Awards En İyi Ses Düzenleme — Short Form Sound Effects and Foley in Television Kazandı
64. Yöentmen Amerika Ödülleri Drama Dizileri Tim Van Patten Adaylık
Visual Effects Society En İyi Görsel Efektler Lucy Ainsworth-Taylor, Angela Barson, Ed Bruce and Adam McInnes Kazandı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fleming, Michael (16 Ocak 2007). "HBO turns Fire into fantasy series". Variety. 16 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2011. 
  2. ^ Martin, George R.R. (9 Nisan 2010). "Winter Is Coming... Around the Globe". Not A Blog. 10 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2012. 
  3. ^ Martin, George R. R. "Ice & Fire on HBO". Not a Blog. 1 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2011. 
  4. ^ Hibberd, James (11 Kasım 2008). "HBO orders fantasy pilot 'Thrones'". The Hollywood Reporter. 11 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2011. 
  5. ^ Lacob, Jace (4 Nisan 2011). "Game of Thrones: 10 Secrets About HBO's Adaptation". The Daily Beast. 17 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2012. 
  6. ^ Hibberd, James (13 Ekim 2010). "HBO greenlights 'Game of Thrones'". The Hollywood Reporter. 16 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2011. 
  7. ^ a b Itzkoff, Dave (8 Nisan 2010). "A Heroic Fantasy for Skeptics". New York Times. 14 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2012. 
  8. ^ Ryan, Maureen (21 Mayıs 2010). "Exclusive: 'Game of Thrones' recasts noble role". Chicago Tribune. 21 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2012. 
  9. ^ Tonnel, Merwin (17 Eylül 2010). "Changement d'acteur pour Illyrio Mopatis". 14 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2012. 
  10. ^ a b Martin, George R.R. (20 Ekim 2009). "Three for the Prologue". Not A Blog. 28 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2012. 
  11. ^ IMDb'de Winter Is Coming
  12. ^ Martin, George R. R. "Magic in Morocco". Not a Blog. 21 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2011. 
  13. ^ "Interview with Harry Lloyd". Westeros.org. 24 Mayıs 2011. 6 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2012. 
  14. ^ a b O'Neill, Phelim (19 Nisan 2011). "Game Of Thrones: don't believe the gripes". The Guardian. Londra. 21 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2011. 
  15. ^ Garcia, Elio. "EP101: Winter is Coming". Westeros.org. 21 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]