İçeriğe atla

Windows Temel Parçalar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Windows Essentials
Geliştirici(ler)Microsoft
İlk yayınlanma25 Ağustos 2006 (17 yıl önce) (2006-08-25)
Güncel sürüm2012 (v16.4.3528.0331) / 17 Nisan 2014 (10 yıl önce) (2014-04-17)
Geliştirme durumu10 Ocak 2017'de durduruldu
İşletim sistemiWindows XP - Windows 11
TürYazılım paketi
LisansÜcretsiz yazılım
Resmî sitesiwindows.microsoft.com/ru-ru/windows-live/essentials Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Windows Essentials (eski ismi Windows Live Essentials ve Windows Live Installer) Windows Live hizmet yelpazesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından tanıtılan ücretsiz uygulamalar paketi idi. E-posta, anlık mesajlaşma, fotoğraf paylaşımı, blog yazarlığı ve ebeveyn kontrol yazılımı içerirdi.[1] Essentials, birbirleriyle, Microsoft Windows ile ve OneDrive ve Outlook.com gibi diğer Microsoft web tabanlı hizmetlerle iyi entegre olacak şekilde tasarlanmıştır. Hizmet 10 Ocak 2017'de kullanımdan kaldırıldı.[2]

Windows Essentials 2012 aşağıdaki uygulamaları içerir:

Windows Essentials uygulamaları, Windows 10, Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows Server 2008 SP2, Windows Server 2008 R2 ve Windows Server 2012'de kurulumu desteklemektedir. Önceki sürümler Windows XP ve Windows Vista'da da mevcuttu ve Windows Live Messenger içeriyordu.[4]

Windows Live Dashboard

[değiştir | kaynağı değiştir]

25 Ağustos 2006'da Microsoft, "Windows Live Essentials" adlı davetiyeye yalnızca Windows Live hizmeti için test isteyen kullanıcıları aramaya başladı. Bu, Google Paket'e çok benziyordu. Kullanıcıların bir dizi Windows Live uygulama programını keşfetmesini, yüklemelerini ve bakım yapmalarını sağladı.[5] Bununla birlikte, orijinal Windows Live Essentials'a, kullanıcıların yeni Windows Live hizmetlerini keşfetmelerini sağlamak amacıyla hizmet veren web sitesi adı verildi. Windows Live Essentials Web sitesi, Windows Live Dashboard ile sıkı bir şekilde bütünleşti.[6] Bu uygulama, kullanıcının zaten sahip olduğu hizmetler ile yeni Windows Live yazılımları ve hizmetleri hakkında bir görüş sunar.[7]

Windows Live Dashboard, kullanıcıların Windows Live ID (ardından Microsoft Account) ile oturum açarak hizmetin indirilip yüklenmediğini kontrol etmesini zorunlu kıldı. O zaman Windows Live Hotmail (ardından Windows Live Mail) gibi web tabanlı hizmetler listenin bir parçasıydı.

İlk beta sürümünden kısa bir süre sonra orijinal Windows Live Essentials web sitesi kullanılamadı ve web sitesi Windows Live Beta'ya (sonra Windows Live Ideas'a) yönlendirildi ve sonuç olarak Windows Live Dashboard da kullanılamadı.

Windows Live Installer (Wave 2)

[değiştir | kaynağı değiştir]
Windows Live Dashboard

Sonradan Windows Live Dashboard'un yeniden oluşturulması, 30 Mayıs 2007'de piyasaya sürülen Windows Live Messenger 8.5, Mail ve Writer'ın ilk "Windows Live Wave 2" birleşik yükleyicileriyle birlikte görüldü.[8] "Windows Live Wave 2" hizmet paketinde Windows Live Installer, kullanıcılara Windows Live yazılımını ve hizmetlerini keşfetmelerini, indirmelerini ve yüklemelerine izin vermek amacıyla verilen web sitesinin ve yazılımın adıydı.[9] Kullanıcılar, web sitesinde kurmak istedikleri Windows Live yazılımını seçebiliyorlardı ve web sitesi bilgileri birleştirilmiş yükleyici yazılımına aktaracaktı, böylece yükleyici yalnızca seçilen uygulamaları indirip kuracaktı.

Windows Live Essentials 2009 (Wave 3)

[değiştir | kaynağı değiştir]
Windows Live Installer

Windows Live Installer uygulaması, Windows Movie Maker (beta) ve Microsoft Office Outlook Connector'un ürün paketine yeni eklenmesiyle sonraki "Windows Live Wave 3" sürümleriyle önemli ölçüde güncellendi.[10] 29 Ekim 2008'de Professional Developers Conference 2008'de Windows Live Installer'ın Windows Live Essentials olarak yeniden adlandırılacağı ve kullanıcıların Windows Live uygulamalarını indirmeleri için Windows 7'ye entegre edileceği açıklandı. Bununla birlikte, Windows Live Essentials uygulamaları Windows 7 işletim sistemiyle birlikte "paketlenmez". Bu, büyük işletim sistemi sürümleri dışında Windows Live Essentials uygulamalarında daha sık güncelleme yapılmasına izin vermelidir.

15 Aralık 2008'de, Windows Live Essentials "beta yenileme" sürümleri yayımlandı. Bu sürüm, kullanıcıların geribildirimlerine dayalı önceki beta sürümünden bu yana pek çok değişikliğe neden oldu. Bu sürümde önemli görsel değişiklikler, tüm Live Essentials uygulamalarına ortak bir tasarım teması ekleyen yeni uygulama simgelerinin tanıtılmasıydı. "Beta" sözcükleri yapı numaralarının çoğundan kaldırıldı. 7 Ocak 2009'da, "beta yenileme" sürümleri, Windows Live Movie Maker'ın dikkate değer bir istisnası dışında son sürümleri olarak piyasaya sürüldü.[11] Microsoft, Windows Live Movie Maker'ın beta sürümünden çıkarıldığı ve Aralık 2008'de yayımlanan beta sürümünden bu yana ek özellikler ile önemli derecede güncellendiği zaman, 13 Şubat 2009'da ve daha sonra 19 Ağustos 2009'da Windows Live Essentials Dalga 3'ünü güncelledi.[12] Son yapı numarası 14.0.8117.0416 idi.

Windows XP'yi desteklemeyen Windows Live Essentials 2011 sürümü sonrasında, Windows Live Essentials 2009, "Windows XP için Windows Live Essentials" olarak yeniden adlandırıldı ve Windows kullanıcıları için ürünün kullanıcı tabanını korumaya yardımcı olmak için hazırlandı.

Windows Live Essentials 2011 (Wave 4)

[değiştir | kaynağı değiştir]

Microsoft, 24 Haziran 2010'da "Wave 4" olarak adlandırılan bir sonraki Windows Live Essentials güncelleştirmesi için bir genel beta yayınladı.[13] Güncellenmiş uygulamalar, Windows Live Messenger, Windows Live Mail, Windows Fotoğraf Galerisi, Windows Movie Maker, Windows Live Writer, Microsoft aile özellikleri, Windows Live Mesh ve Windows Live Messenger eşliğini içeriyor. Windows Live Mesh için uygulama, önceki Live Mesh dayalı olarak yeniden yazılmış ve PC ve Mac kullanıcılarının belgelerini, resimlerini ve müziklerini birden fazla bilgisayarda senkronize etmesini sağladı.[14] Ayrıca Windows Live Araç çubuğu'nun durdurulacağı ve yerini "Bing Bar" ile değiştirileceği açıklandı. Buna ek olarak Şerit kullanıcı arayüzü Fotoğraf Galerisi, Posta ve Writer'de ilk kez tanıtıldı. Wave 4 beta Windows XP desteğini bıraktı; Kullanımı için Windows Vista veya Windows 7 gereklidir.[15] Windows Live Essentials 2011'in beta yenilemesi 17 Ağustos 2010'da piyasaya çıktı. Microsoft, Windows Live Essentials 2011'in son sürümünü 30 Eylül 2010'da yayınladı. Uygulamalar üzerinde bir düzeltme / QFE (Mesh ve Aile Güvenliği hariç) ile güncellendi. Bu güncelleştirme, 20 Mart 2011'den Windows Update aracılığıyla kullanıma sunuldu. Microsoft, 2 Mayıs 2012'de Windows Live'nin yeniden markalaşmasını açıkladı.[16] Windows Live Essentials 2011 paketindeki tüm uygulamalar Windows Vista, 7 ve 8'de çalışmaya devam etseler de, gelecekte bu uygulamalara önemli bir güncelleme yapılmayacakdır. Haziran 2014'te Microsoft, Windows Essentials 2011'in Windows Vista'da karşıdan yüklenemeyeceğini açıkladı.

Windows Essentials 2012 (Wave 5)

[değiştir | kaynağı değiştir]

Microsoft Windows 7 ve Windows 8 kullanıcıları için 7 Ağustos 2012'de Windows Essentials 2012'yi yayımladı.[17] Windows Essentials 2012, SkyDrive Windows (daha sonra OneDrive olarak değiştirildi) ve Windows Live Mesh, Messenger Companion ve Bing Bar'ı içeriyordu. Microsoft Aile Güvenliği (Microsoft aile özellikleri) yalnızca Windows 7 kullanıcıları için kurulmuştur, Windows 8 yerleşik aile güvenlik işlevlerine sahiptir.[18] Ayrıca, Windows Essentials 2012, "Windows Live" markasını, yükleyicinin kendisinin yanı sıra sırasıyla Windows Fotoğraf Galerisi ve Windows Movie Maker olarak etiketlenmiş Photo Gallery ve Movie Maker gibi programlardan da düşürdü.[19] Bu iki program da, AutoCollage entegrasyonu ve Vimeo eklenmesi, video sabitleme, dalga formu görselleştirmeleri, yeni anlatım parçaları, ses vurgulama, varsayılan olarak H.264 biçimi olarak kaydetme ve Movie Maker için geliştirilmiş metin efektleri de dahil olmak üzere 2011 sürümünden bu yana çeşitli güncellemeler ve yenilikler içeriyor.[20] Bu sürümde Windows Live Messenger, Windows Live Mail ve Windows Live Writer gibi diğer programlar için önemli değişiklikler veya yeniden markalaşma yapılmadı.

Kullanımdan kaldırma

[değiştir | kaynağı değiştir]

Pakete dahil olan bazı uygulamalar Windows 8.1 ve Windows 10'da desteklenmez ve bir yükseltmeden sonra kaldırıldı.[21] Fotoğraf Galerisi ve Movie Maker'deki Facebook entegrasyonu Facebook API değişiklikleri nedeniyle koptu; Microsoft, onu düzeltmek için bir düzeltme paketi yayınlamadı.[22] Microsoft, Windows Live Messenger hizmetini kapattı ve kullanıcılarını ileti servislerinden bir diğeri olan Skype'ye yönlendirdi. Yükleyici bu değişikliği yansıtacak şekilde güncellenmedi. Windows Live Mail, Outlook.com'dan ikincisine verilen desteğin kaldırılması nedeniyle özel DeltaSync protokolünü kullanarak Outlook.com ile artık çalışmıyor, ancak IMAP veya POP3 protokollerini kullanarak bu hesapları kullanmak üzere yapılandırılabilir.[23] Windows Live Writer Blogger'ın kimlik doğrulama API değişiklikleri nedeniyle Blogcu ile artık çalışmıyor. Süit 2012'den beri büyük bir yükseltme almadı. Aralık 2015'te Microsoft indirilebilir bir arabellek güncellemesi sundu, ancak 2014'ten bu yana Windows Update aracılığıyla herhangi bir güncelleme almadı.[24] Sonunda, Microsoft, paketin 10 Ocak 2017'de resmi olarak kullanımdan kaldırılacağını, artık indirilmeyeceğini ve destek tarihinin bitiminden sonra yüklü olan uygulamaların çalışmaya devam edeceğini ancak "kullanımla ilişkili olarak artmış güvenlik riski" ile açıklanacağını açıkladı. Desteklenen ürünlerin destek tarihinin bitiminden geçmesine neden olur.

Microsoft, bir destek sayfasında belirttiği gibi yedi Windows Essentials uygulamasından altısı doğrudan veya dolaylı olarak başarılı oldu.

Movie Maker başarısız oldu. Hâlâ yalnızca Windows Essentials 2012'de Fotoğraf Galerisi'nin yanında kurulabilir.

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Eylül 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  3. ^ "OneDrive system requirements". windows.microsoft.com. Microsoft. 6 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2013. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  13. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  14. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  15. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  16. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  17. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  18. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  19. ^ http://www.tamindir.com/movie-maker-ve-windows-live-essentials-2012-surumu-cikti_h-803/ [yalın URL]
  20. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  21. ^ "Arşivlenmiş kopya". 1 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  22. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  23. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  24. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 
  25. ^ "Arşivlenmiş kopya". 9 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2017. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]