Windows 10'dan kaldırılan özellikler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Windows 10, Windows NT'nin bir sürümüdür ve Windows 8.1'in halefidir. İşletim sisteminin bazı özellikleri Windows 8 ve Windows 8.1'e kıyasla kaldırıldı ve sunulan özelliklerde daha fazla değişiklik Windows 10'a yapılan sonraki özellik güncellemelerinde meydana geldi.

Sürüm 1507'de (RTM) kaldırılan özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Windows Shell[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Charms çubuğu kaldırılır ve yerine Eylem Merkezi getirilir.[1][2][3] Windows Runtime (Metro) uygulamalarında, daha önce kullanımını gerektiren işlevlere erişmek için kullanılabilen başlık çubuğunda bir menü düğmesi görünür.[4]
  • Kullanıcılar artık Başlat menüsü düzenlerini bir Microsoft hesabıyla ilişkili tüm cihazlarda senkronize edemez. Bir Microsoft geliştiricisi, bir kullanıcının, her cihazda aynı yapılandırmayı kullanmak yerine, kullandıkları her cihazda vurgulamak istedikleri farklı uygulamalara sahip olabileceğini açıklayarak değişikliği gerekçelendirdi. Bir hesapla ilişkili tüm cihazlara otomatik olarak bir Windows uygulaması yükleme yeteneği de kaldırıldı.[5]
  • Başlat menüsü ve son dosyaların listesi (bir görev çubuğu kısayoluna sağ tıklama ile erişilebilir) içinden veya içinden öğeleri sürükleyip bırakmak artık mümkün değil.[6]

Sistem bileşenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Windows Güncellemeleri üzerindeki kullanıcı denetimi kaldırılır (kurumsal sürümler hariç). Önceki sürümlerde, kullanıcılar güncellemelerin otomatik olarak yüklenmesini veya istedikleri zaman ve istedikleri zaman güncelleme yapabilmeleri veya bildirim almamaları için bildirim almalarını seçebiliyorlardı; ve güncellemeler hakkındaki bilgileri kullanarak hangi güncellemelerin yükleneceğini seçebilirler. Windows 10 Pro ve Enterprise kullanıcıları, bir yönetici tarafından güncellemeleri erteleyecek şekilde yapılandırılabilir, ancak yalnızca sınırlı bir süre için.[7] Windows son kullanıcı lisans sözleşmesi kapsamında kullanıcılar, hizmet tarafından sağlanan tüm güncellemelerin, özelliklerin ve sürücülerin otomatik olarak yüklenmesine izin verir ve özelliklerin değiştirilmesi veya kaldırılması olasılığına "herhangi bir ek bildirimde bulunmaksızın" dolaylı olarak izin verir.[8][9][10] Sözleşmede ayrıca, özellikle Kanada'daki Windows 10 kullanıcıları için, cihazlarının İnternet bağlantısını keserek güncellemeleri duraklatabilecekleri belirtilmektedir.[11]
  • Harici (USB) disket sürücüleri artık entegre değildir ve ayrı olarak indirilmelidir.[12][13]
  • Tüm Windows 10 sürümleri geniş dil desteği sağlayan yazı tiplerini içermekle birlikte, Asya dilleri için bazı yazı tipleri (Arapça, Çince, Hintçe, Japonca, Korece vb.) Artık Windows'un disk alanı miktarını azaltmak için standart kuruluma dahil edilmemektedir. Ancak isteğe bağlı yazı tipi paketleri olarak ücretsiz edinilebilir. Yazılım, sistemin yapılandırıldığı diller dışındaki dillerdeki metni çağırdığında ve her zaman okunabilir glifleri görüntülemek için tasarlanmış Windows yazı tipi geri dönüş mekanizmalarını kullanmadığında, Windows desteklenmeyen karakterleri varsayılan "tanımlanmamış" glif, kare veya dikdörtgen kutu ile içinde nokta, soru işareti veya "x" bulunan bir kutu olarak görüntüler, .[14]

Medya özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Windows Media Center durdurulur ve önceki bir Windows sürümünden yükseltme yapılırken kaldırılır.[12][15] Media Center ile yükseltilmiş Windows kurulumları, ücretli Windows DVD Player uygulamasını sınırlı ancak belirtilmemiş bir süre için ücretsiz olarak alacaktır.[16] Microsoft, gerekli DVD oynatma ile ilgili patentleri lisanslamanın maliyeti ve optik sürücüsü olmayan bilgisayarların sayısının artması nedeniyle, daha önce Media Center'ı ve DVD oynatma desteğini ücretli bir eklentiye entegre etmişti.[17]

İnternet ve ağ[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Web tarayıcıları, daha fazla müdahale olmaksızın artık kendilerini kullanıcının varsayılanı olarak ayarlayamaz; Varsayılan web tarayıcısının değiştirilmesi, görünüşte tarayıcının ele geçirilmesini önlemek için, kullanıcı tarafından Ayarlar uygulamasındaki "Varsayılan uygulamalar" sayfasından manuel olarak gerçekleştirilmelidir.[18]
  • Ebeveyn denetimleri artık Internet Explorer ve Edge dışındaki tarayıcıları desteklemiyor ve beyaz listeye göre göz atmayı denetleme özelliği kaldırıldı.[19] Ayrıca yerel hesapları kontrol etme yeteneği ve uygulamalara izin vermesi ve engellemesi için bir makineyi tarama yeteneği de kaldırıldı.[kaynak belirtilmeli]

Paket yazılım[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Yiyecek ve İçecek, Sağlık ve Fitness ve Seyahat uygulamaları kaldırıldı.[20]
  • Windows 10'dan başlayarak, Microsoft bu (veya daha yüksek) sürüm için WinHelp görüntüleyici sunmamaktadır. İndirilebilir bir bileşen kullanarak WinHelp dosyalarını açmanın mümkün olduğu son Windows sürümü Windows 8.1'dir.[21]

Sonraki sürümlerde geri yüklenen özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Windows Defender, Windows 8.x'te Dosya Gezgini'nin bağlam menüsüne entegre edilebilir, ancak Microsoft başlangıçta Windows 10'dan bunu kaldırarak kullanıcı geri bildirimlerine yanıt olarak Windows 10 yapı 10571'e geri yükledi.[22]
  • Windows 8.1'de sunulan OneDrive yerleşik eşitleme istemcisi artık Windows 10'da "yalnızca çevrimiçi dosyalar" için çevrimdışı yer tutucuları desteklemiyor.[23][24] Bu işlevsellik, Windows 10 sürüm 1709'da "İsteğe Bağlı Dosyalar" adı altında yeniden eklendi.[25]

Sürüm 1607'de kaldırılan özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kullanıcılar veri toplamayı ve kişiselleştirmeyi seçmediyse Cortana artık temel web ve cihaz arama işleviyle sınırlı özellikli bir modda çalışabilir. Önceki sürümlerde, kullanıcı Cortana'yı etkinleştirmek için izin vermemişse, Cortana markası olmadan genel bir "Arama" deneyimi gösteriliyordu.[26][27]
  • Nisan 2016'da Microsoft, Cortana web aramalarının artık başka herhangi bir web tarayıcısı ve arama motoru kombinasyonu aracılığıyla yürütülmesine izin vermeyeceğini, ancak kullanıcı ayarlarını kasıtlı olarak göz ardı ederek Microsoft Edge ve Bing'e izin vereceğini duyurdu. Microsoft, diğer web tarayıcılarının ve arama motorlarının "daha az güvenilir ve öngörülebilir olan tehlikeli bir deneyimle sonuçlandığını" ve yalnızca Microsoft Edge'in Cortana ile tarayıcının kendi içinde doğrudan entegrasyonu desteklediğini iddia ediyor.[28][29]
  • İşletim sistemindeki gömülü reklamlarla ilgili bazı özellikler, Microsoft Mağazası ve Evrensel Windows Platformu uygulamalarını devre dışı bırakmak, "Microsoft tüketici deneyimleri" (Kutucuklarda genellikle Windows 10'un yeni bir kurulumunun ardından tanıtılan Microsoft Store uygulamalarını tanıtan Başlat menüsü reklamları gösterilir.), Windows İpuçları, kilit ekranını (İsteğe bağlı olarak reklamları "Spotlight" ipuçlarının bir parçası olarak görüntüleyebilir.) kapatma veya belirli bir kilit ekranı arka planını zorlama da dahil olmak üzere Grup Politikası gibi yönetim ayarlarını kullanarak Windows 10'un Enterprise olmayan veya Education olmayan sürümlerinde artık devre dışı bırakılamaz. Eleştirmenler, Microsoft yöneticilerin Windows 10'un kurumsal sürümünü kullanmadan aygıtları üzerinde sahip olduğu denetim miktarını azalttığı için, bu değişikliğin Windows 10 Pro'nun iş ortamlarında kullanılmasını engelleme amaçlı olduğunu savundular.[30]
  • Windows'dan Çık, Windows Oturumu Kapat ve Windows Oturum Açma seslerini değiştirme yeteneği Sürüm 1607'de gizlendi, ancak bu özellikler Windows Kayıt Defterine gidip EventLabels klasörü altında ve değeri 0 olarak ayarlayarak etkinleştirilebilir.[31] Ancak ses panelinde bu sesleri değiştirmenin bile Windows 8'den beri herhangi bir etkisi olmamıştır.
  • Wi-Fi kimlik bilgilerini Wi-Fi Sense aracılığıyla diğer kişilerle paylaşma özelliği kaldırıldı; Wi-Fi şifreleri, aynı Microsoft hesabına bağlı cihazlar arasında yine de senkronize edilebilir.[32]

Sürüm 1703'te kaldırılan özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Windows 10, Intel Atom "Clover Trail" sistemi içeren cihazlarda artık desteklenmemektedir. Etkilenen cihazlar 1703'e veya Windows 10'un gelecekteki özellik güncellemelerine yükseltilemez. Microsoft, Ocak 2023'e kadar bu cihazlarda 1607 sürümü için güvenlik yamaları sağlamaya devam edecektir.[33][34]
  • Aygıt, kullanıcı tarafından " tarifeli " olarak belirlenmiş bir ağa bağlıysa, Windows Update artık belirli kritik güncellemelerin indirilmesini ertelemeyecektir. Güncellemelerin veri servis bölümlerini kullanmasını engellemek amaçlansa da, bu davranış kullanıcılar tarafından tüm güncellemelerin otomatik olarak indirilmesi gerekliliğini ortadan kaldırmak için geçici bir çözüm olarak kullanılmıştır.[35]
  • Windows Vista'da paramparça saldırılarıyla mücadele için sunulan Etkileşimli Hizmet Algılama hizmeti 1703'te kaldırılmıştır.[36]

Sürüm 1709'da kaldırılan özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Microsoft'un güvenli olmayan kriptografi gerekçe göstermesi ve teknik destek dolandırıcılıklarında fidye yazılımı olarak kullanımının artmasıyla Syskey yardımcı programı kaldırıldı.[37][38]
  • Sürüm 1709'da Sunucu İleti Bloğu sürüm 1 (SMB1) varsayılan olarak devre dışı bırakılmıştır. Home ve Pro sürümleri yalnızca SMB1 sunucusunu devre dışı bırakır, ancak SMB1 istemcisini korur, böylece SMB1 ağ paylaşımlarına bağlanabilirler. Enterprise ve Education sürümleri, SMB1'i tamamen devre dışı bırakır. 30 yıllık protokolün bu sürümü, WannaCry fidye yazılımı saldırısında ün kazandı, ancak Microsoft daha önce bile kullanımını caydırmıştı.[39]
  • 3D Builder artık varsayılan olarak yüklenmemektedir. Ancak yine de Microsoft Mağazası'ndan indirilebilir.[40][41]

Sürüm 1803'te kaldırılan özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İlk olarak Windows Vista'da görülen Oyun Gezgini kaldırılmıştır.[42]
  • İlk olarak Windows 8'de bulunan Denetim Masası'ndaki dil seçenekleri, Windows Ayarları'na taşınmıştır.[43]
  • Varsayılan olarak, Windows 10 artık RegBack klasöründeki Kayıt Defterini otomatik olarak yedeklemiyor. Microsoft bunun yerine Sistem Geri Yükleme'yi kullanmanızı önerir.[44][45]
  • İlk olarak Windows 7'de sunulan bir ev ağı dosya paylaşım özelliği olan HomeGroup kaldırıldı.[46]
  • XPS Görüntüleyici artık yeni kurulumlarda varsayılan olarak kurulmamaktadır.[46]
  • Telefon Eşlikçisi uygulaması kullanımdan kaldırıldı ve işlevselliği Ayarlar uygulamasına taşındı.

Sürüm 1809'da kaldırılan özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sürüm 1903'te kaldırılan özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mesajlaşma uygulamasının masaüstü sürümünün senkronizasyon özelliği kaldırılmıştır.[49]
  • Microsoft Paint'teki "Ürün uyarısı" düğmesi kaldırıldı.

Sürüm 1909'da kaldırılan özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Görev Çubuğu ayarlarının dolaşımı kaldırılır.[50]
  • Eş Adı Çözümleme Protokolü (PNRP) bulut hizmeti Windows 10, sürüm 1809'da kaldırılmıştır. İlgili API'leri kaldırarak kaldırma işleminin tamamlanması planlandı.

Sürüm 2004'te kaldırılan özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Cortana'nın müzik ve bağlantılı ev gibi bazı özellikleri kaldırıldı.[50]
  • Windows To Go kaldırılır.
  • Mobil Tarifeler ve Mesajlaşma uygulamaları, hücresel olmayan cihazlar için kaldırılır ve varsayılan olarak yüklenmez.

Artık geliştirilmeyen ve kullanımdan kaldırılabilecek özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Microsoft, artık aktif olarak geliştirilmeyen Windows özelliklerinin bir listesini yayınladı. Microsoft, bu özelliklerin gelecekteki Windows 10 güncellemelerinde potansiyel olarak kaldırılabileceğini belirtmektedir.[51]

  • Dosya Gezgini'ndeki kişiler özelliği artık geliştirilmez.
  • LBFO'da Hyper-V vSwitch (Switch Embedded Teaming aracılığıyla bağlanacak)
  • UWP uygulamaları için paket durumu dolaşımı ( Azure App Service ile değiştiriliyor)
  • ReFS (birimler yalnızca Windows 10 Pro for Workstations and Enterprise'da oluşturulabilir )
  • Ekran Alıntısı Aracı (Mağaza uygulaması Snip & Sketch ile değiştirildi)
  • Geri Bildirim Merkezi'ndeki Dil Topluluğu sekmesi
  • Yazılım Kısıtlama Politikaları (öncelikle AppLocker ve Windows Defender Uygulama Kontrolü ile değiştirilir)
  • Sistem Görüntüsü Yedekleme
  • Internet Explorer
  • Tamamlayıcı Cihaz Çerçevesi
  • Eski Microsoft Edge (EdgeHTML tabanlı)
  • Dinamik Diskler (gelecekteki bir güncellemede Depolama Alanları ile değiştirilecektir)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Curtis (4 Ağustos 2015). "Windows 10 review: a fresh Start for Microsoft". The Daily Telegraph. 4 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  2. ^ "Windows 10 deep-dive review: Finally, a unified operating system". Computerworld. IDG. 29 Ocak 2015. 31 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  3. ^ "The New Windows 10 Features You Need to Know About". Windows IT Pro. Penton. 28 Ocak 2015. 22 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2019. 
  4. ^ "Say good-bye to the Charms Bar on the Windows 10 desktop". TechRepublic (İngilizce). 15 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2019. 
  5. ^ "No Start Menu and App Sync for Windows 10". IT Pro Today. Penton. 22 Temmuz 2015. 28 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2019. 
  6. ^ "Drag and drop files from taskbar in Win10 – Microsoft Answers". answers.microsoft.com (İngilizce). Microsoft (Staff member). 13 Ağustos 2015. 27 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2020. 
  7. ^ "Microsoft explains what you'll lose by upgrading to Windows 10". The Verge. Vox Media. 1 Haziran 2015. 1 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2015. 
  8. ^ "Windows 10 updates to be automatic and mandatory for Home users". Ars Technica. 17 Temmuz 2015. 17 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2015. 
  9. ^ "Microsoft cloaks the details of Windows 10 updates". Computerworld. IDG. 20 Temmuz 2015. 22 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Eylül 2015. 
  10. ^ "Windows 10 users beg Microsoft for more info on updates". Computerworld. IDG. 14 Eylül 2015. 14 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2015. 
  11. ^ "Microsoft License Terms". www.microsoft.com. 1 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2020. 
  12. ^ a b "Microsoft Lists Features You'll Lose When Upgrading to Windows 10". NDTV Gadgets. New Delhi Television Limited. 2 Haziran 2015. 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2015. 
  13. ^ "Here Are the Features Windows 10 Will Remove When You Upgrade". Thurrott.com. 1 Haziran 2015. 1 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2016. 
  14. ^ "Why does some text display with square boxes in some apps on Windows 10?". Microsoft Support. Microsoft Corporation. 25 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2015. 
  15. ^ "R.I.P., Windows Media Center". ZDNet. CBS Interactive. 2 Mayıs 2015. 3 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2015. 
  16. ^ "It's July 29. Do you know where your Windows 10 (and Office Mobile) bits are?". ZDNet. CBS Interactive. 31 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2015. 
  17. ^ "Microsoft Dropping DVD Playback Support in Windows 8". PC Magazine. Ziff Davis. 4 Mayıs 2012. 7 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2012. 
  18. ^ "Mozilla blasts Microsoft for making it harder to switch to Firefox in Windows 10". The Verge. Vox Media. 30 Temmuz 2015. 31 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2019. 
  19. ^ "Microsoft account | Your family". account.microsoft.com. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  20. ^ "Microsoft is Shutting Down Some MSN Mobile Apps". Thurrott.com. 10 Temmuz 2015. 27 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ağustos 2015. 
  21. ^ "Error opening Help in Windows-based programs: "Feature not included" or "Help not supported"". Microsoft Support (İngilizce). 26 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2019. 
  22. ^ "This Windows 8 Feature Was Brought Back in Windows 10 Thanks to User Feedback". Softpedia. SoftNews. 5 Şubat 2016. 6 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2016. 
  23. ^ "Windows 10 Specifications". Microsoft.com/. Microsoft. 4 Haziran 2015. 1 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2015. 
  24. ^ "Here's What's Really Happening to OneDrive in Windows 10". WinSuperSite.com. Penton. 14 Kasım 2014. 5 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2015. 
  25. ^ "Windows 10 Fall Creators Update: the 10 best new features". The Verge. Vox Media. 17 Ekim 2017. 17 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2017. 
  26. ^ "You can't turn off Cortana in the Windows 10 Anniversary Update". PC World. 26 Temmuz 2016. 23 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2016. 
  27. ^ "Killing Cortana: How to disable Windows 10's info-hungry digital assistant". PC World. IDG. 1 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2016. 
  28. ^ "Microsoft locks down Cortana: Blocks integration with other browsers, search engines". PC World. IDG. 29 Nisan 2016. 29 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2016. 
  29. ^ "Delivering Personalized Search Experiences in Windows 10 through Cortana". Microsoft. 28 Nisan 2016. 30 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Eylül 2016. 
  30. ^ "List of features removed in Windows 10", Wikipedia (İngilizce), 27 Ağustos 2020, erişim tarihi: 4 Eylül 2020 
  31. ^ "How to Change the Windows 10 Logoff, Logon, and Shutdown Sounds in Windows 10". How-To Geek (İngilizce). 29 Eylül 2016. 30 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2016. 
  32. ^ "Windows 10s Wi-Fi credential sharing is going away in the Anniversary Update". Ars Technica. 12 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2016. 
  33. ^ Bott. "Microsoft cuts off Windows 10 support early for some PCs". ZDNet (İngilizce). 17 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2017. 
  34. ^ "Clover Trail systems won't get Windows 10 Creators Update—ever". Ars Technica (İngilizce). 20 Temmuz 2017. 20 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2019. 
  35. ^ "Windows 10's Creators Update tweaks a workaround for mandatory updates". PC World. 17 Mart 2017. 18 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2019. 
  36. ^ "Features that are removed or deprecated in Windows 10 Creators Update". Windows Support. Microsoft. 3 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2019. 
  37. ^ "Features that are removed or deprecated in Windows 10 Fall Creators Update". Support. Microsoft. 12 Aralık 2017. 23 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  38. ^ "Syskey.exe utility is no longer supported in Windows 10 version 1709 and Windows Server version 1709". Support. Microsoft. 20 Ekim 2017. 31 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  39. ^ Tung. "Windows 10: Microsoft's monster Insider update is packed full of new features". ZDNet (İngilizce). 25 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2017. 
  40. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  41. ^ https://docs.microsoft.com/en-us/windows/deployment/planning/windows-10-fall-creators-removed-features[ölü/kırık bağlantı]
  42. ^ "Say goodbye to the Games folder with Windows 10 version 1803". Winaero. 4 Nisan 2018. 21 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  43. ^ "Windows 10, version 1803 - Features that have been removed". docs.microsoft.com. 9 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  44. ^ "Microsoft explains the lack of Registry backups in Windows 10". gHacks. 29 Haziran 2019. 30 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  45. ^ "The system registry is no longer backed up to the RegBack folder starting in Windows 10 version 1803". Support. Microsoft. 29 Haziran 2019. 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  46. ^ a b "Microsoft Just Removed HomeGroups From Windows 10". How-To Geek (İngilizce). 2 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2019. 
  47. ^ "How Microsoft made it harder to create Windows 10 local accounts". PCWorld (İngilizce). 22 Temmuz 2019. 22 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2019. 
  48. ^ "Microsoft Windows 10: Features Dropped In October Update". DC Networks. 2 Ekim 2018. 18 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2019. 
  49. ^ "Features removed or planned for replacement starting with Windows 10, version 1903". Microsoft Docs. Microsoft. 7 Haziran 2019. 22 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  50. ^ a b "Windows 10 - Features that have been removed - Windows Deployment". docs.microsoft.com (İngilizce). 18 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2020. 
  51. ^ "Windows 10 features we're no longer developing". Windows Docs (İngilizce). Microsoft. 15 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2020.